Ostalo

Amerikancima povijesno drugo superteškaško zlato, Snyder i Sadulaev osigurali ‘El clasico‘

Gable Dan Steveson
 Jack GUEZ/AFP
Gable Steveson uspio je u onome što je do sada napravio tek jedan njegov sunarodnjak

Hrvačka natjecanja u Tokiju i dalje su u punom tijeku, a sad se sve okrenulo onom realno puno zanimljivijem i uzbudljivijem slobodnom stilu. I tu je dan obilježio Amerikanac Gable Dan Steveson. On je postao tek drugi Amerikanac u povijesti s olimpijskim zlatom u super teškoj kategoriji (do 125 kg) hrvanja slobodnih stilom. Prije njega je to postigao tek Bruce Baumgartner u Barceloni. Pomalo nevjerojatno za državu s uvjerljivo najviše medalja (118) u ovom stilu hrvanja. Zapravo, Amerikanci ih imaju više nego dvostruko više od drugoplasiranih Japanaca (56).

21-godišnji panamerički te ovogodišnji NCAA prvak tako je došao do zlata odmah na svom prvom globalnom seniorskom natjecanju, a u finalu je savladao aktualnog trostrukog svjetskog prvaka te brončanog iz Ria, Gruzijca Gena Petriashvilija. U meču kojem je Flowrestling nazvao najboljim mečem u povijesti, Amerikanac je prokockao veliku prednost, a onda u samoj završnici izveo nemoguće.

Steveson je meč otvorio vodstvom 4:0, no iskusni Gruzijac je to uspio preokrenuti i 24 sekunde prije kraja imao je prednost 8:5. Amerikancu nisu bila dosta tri boda, jer u slučaju neodlučenog rezultata pobjednik je onaj tko je u jednom potezu osvojio više bodova, a Gruzijac je napravio rušenje vrijedno četiri boda. Osam sekundi prije kraja, uspio je Steveson prizemljiti protivnika i smanjiti na 8:7, a onda se krenulo na sve ili ništa. Gruzijac je odabrao obranu iz spuštene pozicije i sve je dobro izgledalo dok Amerikanac ipak nije uspio spustiti sve njegove ekstremitete. Krenuo je slaviti, bodovi su dodijeljeni, no došlo je i do prigovara iz gruziskog kuta. Kamere se dobro uhvatile snimku i potvrdile kako je rušenje uistinu izvedeno i to točno dvije desetinke prije kraja meča.

image
Gable Dan Steveson vs. Geno Petriashvili
Jack GUEZ/AFP

Suci "challenge" tako nisu uvažili, što je značilo dodatni bod za Stevesona zbog neutemeljenog prigovora i njegovu ukupnu pobjedu 10:8. Stevesonovo slavlje teško je opisati, no zato vam možemo pokazati kako je izgledalo slavlje njegove obitelji i prijatelja kod kuće u SAD-u.

Važno je navesti i kako je sve spremno za ono što u ovom trenutku možemo zvati hrvačkim "El Clasicom", finale teške kategorije između Kylea Snydera i Abdulrashida Sadulaeva. 25-godišnji Snyder, dvostruki svjetski prvak te osvajač zlata u Riu do finala je došao dominantno, pobjedama 12:2, 6:0 i 5:0.

image
Kyle Frederick Snyder vs. Suleyman Karadeniz
Jack GUEZ/AFP

Snyderov vršnjak Sadulaev osigurao je finale bez izgubljenog boda, osvojivši iz redom pet, deset pa četiri. Rus koji je u kategoriji do 86 kilograma kroz par godina jednostavno pojeo konkurenciju, ovoj je kategoriji pristupio upravo iz razloga da ima konkurenciju u Snyderu. Do sada su se susreli dva puta. U finalu Svjetskog prvenstva 2017. slavio je Snyder, dok je godinu kasnije do pobjede došao Rus. Novi susret čekao se tri godine.

Treći okršaj i svakako najveći do sada, na rasporedu je u subotu 7. kolovoza, kao šesti meč iz 12 sati i 30 minuta. Svakako vrijedi spomenuti i njihove ukupne omjer. Sadulaev je kao senior do sada ostvario 135 pobjeda i samo dva poraza, dok je Snyder na 128 pobjeda i 14 poraza.Ljubitelji hrvanja ovo sigurno neće propustiti.

image
Abdulrashid Sadulaev
Jack GUEZ/AFP

Linker
20. travanj 2024 00:14