Ostalo

Bellator pojačao svoju bantam kategoriju ponajboljim borcem svijeta u nižim kategorijama

Kyoji Horiguchi
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
30-godišnji japanski borac Kyoji Horiguchi bivši je UFC-ov izazivač za pojas muha kategorije

Jedan od ponajboljih boraca svijeta kada su niže kategorije izvan UFC-a u pitanju, Japanac Kyoji Horiguchi potpisao je ugovor s Bellatorom. 30-godišnji Horiguchi nekoć se borio u UFC-u, a 2015. godine nastupio je protiv Demetriousa Johnsona u borbi za pojas UFC-ove muha kategorije. Međutim, ''Mighty Mouse'' bio je bolji i Japanca je završio armbarom doslovno jednu sekundu prije kraja borbe.

Horiguchi je pod okriljem najjače svjetske MMA promocije ostvario sedam pobjeda, a jedini poraz doživio je u spomenutoj borbi protiv Johnsona. U veljači 2017. godine odlučio je kako neće obnoviti ugovor s UFC-om te je prešao u Rizin. Kyoji je tamo dugo vladao, osvojio je Grand Prix u bantam kategoriji, a bio je i prvakom bantam kategorije. Ukupno deset pobjeda u jedanaest nastupa upisao je sjajni japanski borac, a jedino ga je Kai Asakura uspio savladati u kolovozu 2019. godine, no ta borba nije bila za titulu prvaka. Revanš su odradili zadnjeg dana 2020. godine, a Horiguchi je slavio nokautom u prvoj rundi i tako osvetio jedini poraz u Rizinu. To je ujedno i njegov zadnji nastup.

Japanac ima određeno iskustvo s Bellatorom. Naime, u prosincu 2018. godine Bellatorov tadašnji prvak bantam kategorije Darrion Caldwell dobio je dopuštenje Scotta Cokera da nastupi na Rizinu protiv Horiguchija. Kyoji je slavio submissionom u trećoj rundi, a dvojac je šesti mjeseci kasnije odradio revanš pod okriljem Bellatora. Njihov meč ujedno je bio i za Bellatorov pojas bantam kategorije, a Horiguchi je ponovno savladao Caldwella, ovaj puta jednoglasnom odlukom sudaca. Međutim, Japanac je u studenom 2019. godine napustio pojas Bellatorova prvaka zbog ozljede koja mu je onemogućavala nastupe na dulje vrijeme.

Japanac je odnedavno slobodan borac na tržištu, a Bellatorov predsjednik Scott Coker iskoristio je priliku da dodatno pojača vrlo zanimljivu Bellatorovu bantam kategoriju. Coker je vijest podijelio na svom Twitter profilu napisavši:

''Potpisali smo bivšeg Bellatorovog prvaka bantam kategorije Kyojia Horiguchija i jedva čekam vidjeti ga u našoj bantam kategoriji.''

Aktualni prvak Bellatorove bantam kategorije je Sergio Pettis, još jedan bivši UFC-ov borac. Kategorija obiluje sjajnim borcima kao što su Juan Archuleta, Raufeon Stots, Patchy Mix, Magomed Magomedov i brojni drugi. Horiguchi je bez sumnje sjajna akvizicija za Bellator.

Linker
26. travanj 2024 03:27