Ostalo

Borac 10 godina bio u bijegu zbog zločina koji nije počinio: ‘To me oblikovalo, ali sustav je učinio nepravdu‘

Shem Rock

 Screenshot/Facebook Shem Rock Bjj
‘Vratio sam se odmah taj dan i na večernji trening, a nakon toga sam dolazio svaki dan tri tjedna zaredom‘

MMA zvijezda Shem Rock proveo je desetljeće u bijegu zbog zločina koji nije počinio, ali sada se bori za jednu od vodećih europskih promocija.

Rock (8-1-1) je veliku većinu svojih tinejdžerskih godina bio u pogrešnom društvu zbog čega je na kraju uhićen u vezi s provalom. Od početka je tvrdio da je nevin, a kada mu je uplaćena jamčevina pustili su ga na slobodu. Ubrzo je dobio poziv od svog odvjetnika da se vrati u pritvor jer je pušten zabunom, tada je odlučio pobjeći iz Engleske i otputovati u Aziju.

Rock je svoju prvu godinu u bijegu proveo na Tajlandu, a život mu se drastično promijenio kada je otputovao u Singapur da bi obnovio svoju vizu.

"Prošao sam pored velike zgrade i svi ljudi tamo su se valjali po strunjačama. Gledao sam ih 45 minuta. Kad sam se vratio u Maleziju, pet ili šest mjeseci kasnije vidio sam znak za brazilski jiu-jitsu i shvatio sam da je to ono što sam gledao u Singapuru", rekao je Rock za Mirror Fighting.

Problematična strana izašla je na vidjelo odmah na početku, kada je udario trenera u po glavi dok je pokušavao izbjeći "submission" na svom prvom treningu.

“Jednostavno me s*****, prvo što je napravio je bilo davljenje u trokutu. Podignuo sam ga i lupio, bila je to najgora stvar koju sam napravio u životu. Nakon toga natjerao me da tapkam oko 60 puta. Sjećam se da sam otišao kući i dva sata sjedio i razmišljao ‘Je li ono bila java?‘ Vratio sam se odmah te večeri na večernji trening i nakon toga sam išao svaki dan tri tjedna zaredom", dodao je.

Na kraju je uspio skupiti MMA rekord od 6-1 prije nego što je zatvoren i osuđen na 12 godina zatvora po povratku u Englesku.

Nakon šest mjeseci pritvora proglašen nevinim u suđenju koje je trajalo samo 20 minuta. Rock je u intervjuu priznao da još uvijek osjeća ogorčenost prema pravosudnom sustavu zbog svega što je prošao.

"To me oblikovalo i zahvalan sam na putu na kojem sam bio, ali sustav je učinio takvu nepravdu koju ne zaslužuje ni jedan mladi tinejdžer", zaključio je Rock.

Borac se večeras vraća u akciju, a u kavezu ga čeka Stefan Catacoli na Oktagon 56 priredbi u Birminghamu. Englez se trebao suočiti s Jaroslavom Pokornyjem prošlog studenog u svom trećem nastupu za promociju, ali borba je otkazana zbog ozljede Pokornyja koju je zadobio tijekom tučnjave s Rockom na vaganju.

Linker
20. travanj 2024 13:47