Ostalo

Jedan od najvećih položio je rukavice u kavez: Borac sa čačkalicom i UFC-ov rekorder odlazi u mirovinu

Benson Henderson sa suprugom Mariom (desno) i njegove rukavice položene u kavez (lijevo)

 Screenshot (bellator Mma)
Istinski velikan ovog sporta odlučio je reći konačno ‘‘zbogom‘‘ svojoj profesionalnoj karijeri

Ranije ove godine već smo svjedočili povlačenjima nekih pravih MMA velikana. Glover Teixeira, Mauricio ‘‘Shogun‘‘ Rua i najveći među njima, Fedor Emelianenko, ‘‘okačili su rukavice o klin‘‘ i rekli su svoje konačno zbogom profesionalnom MMA-u. Velik je to gubitak za ovaj sport, ali činjenica je da su sva trojica u poznim godinama, zreli za mirovinu.

Klubu umirovljenih MMA boraca u 2023. godini od jutros se pridružio još jedan istinski velikan, a radi se o Bensonu Hendersonu. 39-godišnji američki borac predvodio je Bellator 292 event u San Joseu, a ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi izgubio je od Usmana Nurmagomedova.

Teško je kritizirati Bensona Hendersona zbog takvog poraza. 24-godišnji Usman fantastičan je borac i neporažen je u svih 17 profesionalnih MMA nastupa. Trenutno je i prvak Bellatorove lake kategorije, a u meč protiv Hendersona ušao je kao veliki favorit. Nadao se Henderson da ga može iznenaditi i proći u polufinale Bellatorovog Grand Prixa u lakoj kategoriji, ali morao se pomiriti da je njegovo vrijeme gotovo.

‘‘Rekao sam sebi da ako izgubim jedan od ova četiri meča na koliko sam potpisao ugovor, umirovit ću se. Imao sam lijepu, dugu karijeru. Napravio sam puno sjajnih stvari i hvala fanovima iz svih krajeva svijeta. Zahvaljujem vam na vašoj ljubavi i podršci. Cijenim to.‘‘, rekao je Benson Henderson nakon borbe, pritom položivši rukavice na tlo.

Nekoliko sekundi prije toga, Benson Henderson obratio se domaćoj publici u San Joseu:

‘‘Hej, San Jose, volim vas. Imao sam neke sjajne trenutke u ovoj dvorani, a imao sam i neke teške trenutke ovdje. Vi ste uvijek bili ovdje i hvala vam za to.‘‘

I uistinu, Benson Henderson imao je sjajne trenutke u SAP Center dvorani u San Joseu. Pet puta je nastupao u toj dvorani, a upisao je dvije pobjede i tri poraza. Gubio je ‘‘Smooth‘‘ od Michaela Chandlera u meču za titulu prvaka, a bolji su bili Patricky ‘‘Pitbull‘‘ Freire i Usman Nurmagomedov. Ipak, jednu od većih pobjeda u svojoj karijeri Henderson je upisao unutar SAP Centera. U četvrtom mjesecu 2013. godine, Henderson je predvodio UFC on Fox 7 event, a podijeljenom sudačkom odlukom slavio je protiv Gilberta Melendeza.

Benson Henderson UFC-ov je rekorder, a njegov rekord još uvijek stoji

Bila je to treća i ujedno posljednja Hendersonova obrana UFC-ove titule u lakoj kategoriji. Benson je s tri obrane pojasa u lakoj kategoriji zapravo i UFC-ov rekorder, a rekord dijeli s legendama kao što su Frankie Edgar, B.J. Penn i Khabib Nurmagomedov. Zasad nitko nije uspio obraniti taj pojas više od tri puta.

Držao je Benson Henderson titulu i pod okriljem nekadašnjeg WEC-a koji se kasnije pripojio UFC-u, a kao i u UFC-u, titulu u WEC-u izgubio je od Anthonyja Pettisa. Može se reći da je Pettis bio Hendersonov ‘‘kriptonit‘‘, a u njihovom prvom meču dogodio se i onaj spektakularni ‘‘Showtime kick‘‘ koji je obojicu obilježio. Pettis se odbacio od ograde kaveza i u zraku je ‘‘high kickom‘‘ pogodio Bensona Hendersona. Iako je ‘‘Smooth‘‘ pao kao da je ostao bez svijesti, brzo se uspio sabrati i ostao je u meču sve do samog kraja i sudačke odluke.

Kao što Pettis nije odgovarao Hendersonu, tako ni Henderson nije odgovarao legendarnom Frankieju Edgaru koji se umirovio u 11. mjesecu prošle godine. Osim Edgara kojeg je Bendo dvaput porazio, Henderson je kroz karijeru pobjeđivao i legende poput Natea Diaza, Donalda Cerronea, Patricija ‘‘Pitbull‘‘ Freira, Jorgea Masvidala, Josha Thomsona itd.

Više od pola svojih pobjeda Henderson je upisao na bodove, a nerijetko (šest puta) radilo se o tijesnim, podijeljenim sudačkim odlukama. Iako je bio kompletan u svim segmentima borbe i uvijek besprijekorno fizički spreman, nekako mu je nedostajalo onog ‘‘ubilačkog instinkta‘‘ koji bi ga odveo do više pobjeda prekidom. Oduvijek je Benson Henderson bio borac smirene osobnosti, povučen izvan kaveza, ali donekle i unutar kaveza. Devet puta slavio je ‘‘submissionom‘‘, a pet puta je nokautirao svoje protivnike.

Obilježila ga je i jedna loša navika kojom je užasavao svoju majku

Ono po čemu mnogi pamte Bensona Hendersona jest čačkalica koju je držao u ustima tijekom brojnih nastupa. Benson je razvio lošu naviku konstantnog držanja čačkalice u ustima, a naviku je pokupio od svog oca. Henderson je porazio Natea Diaza držeći čačkalicu u ustima, naviku je ispoštovao i u mečevima protiv Rafaela dos Anjosa i Brandona Thatcha. Često je Henderson uspijevao sakriti čačkalicu na ulasku u kavez, a unatoč detaljnoj provjeri uoči meča s Masvidalom, Henderson je uspio i tu borbu odraditi sa čačkalicom u ustima.

‘‘Mislim da to nije nedozvoljeno, niti protiv pravila. Jednako opasno je imati čačkalicu u ustima kao što je opasno imati tipa od 90 kilograma koji me udara u lice i pokušava me udariti nogom u glavu. Osvajao sam svjetske titule imajući čačkalicu u ustima, a branio sam titule bez čačkalice. Ponekad ju imam, ponekad ne. Radi se o lošoj navici i znam da ju ne bih trebao imati, ali sve je u redu.‘‘, objasnio je Henderson u MMA Houru još 2015. godine.

Otkrio je Henderson kako je ipak bilo situacija gdje se našao u problemima zbog toga. Prilikom ‘‘grappling‘‘ sparinga s Johnom Crouchem u MMA Lab dvorani, Crouch je uhvatio Hendersona u ‘‘neck crank‘‘, a Bensonu je čačkalica vršila jak pritisak na obraz. Težih posljedica srećom nije bilo.

Njegova majka bila je glavni zagovornik rješavanja te loše navike, a Henderson je prošle godine otkrio kako se ostavio te loše navike, odnosno kako je majka utjecala na njegovu odluku.

‘‘Trudim se biti bez čačaklice. Bila je to loša navika. Uvijek sam govorio majci da sam viđao oca sa čačkalicom i pokušavao sam ga kopirati. Dok sam imao 8-9 godina, trčao sam okolo sa čačkalicom u ustima, a majka je bila preplašena i užasnuta. Zatim kad sam ja dobio prvo dijete, zamišljao sam kako trči i igra se imajući čačkalicu u ustima te sam bio nasmrt preplašen. Zato se pokušavam riješiti te navike, jer ne želim da me djeca kopiraju.‘‘, pojasnio je Henderson, također u MMA Houru, ali prošle godine.

Uvijek je bio spreman na borbu, primjer je pravog borca

Benson Henderson bio je poznat i kao borac spreman boriti se bilo kada, bilo gdje i protiv bilo koga, a to je ponekad činio u jako kratkim razmacima. 7. lipnja (šesti mjesec) 2014. godine porazio je Rustama Khabilova ‘‘submissionom‘‘ u četvrtoj rundi, a samo dva i pol mjeseca kasnije ušao je u kavez protiv Rafaela dos Anjosa. Taj meč izgubio je nokautom u prvoj rundi.

Ipak, puno impresivniji ‘‘short notice‘‘ odradio je u drugom mjesecu 2015. godine. Henderson je prvo odradio nastup 18. siječnja (prvi mjesec) 2015. godine, a jednoglasnom odlukom izgubio je od Donalda Cerronea. Unatoč tome što je odradio tri runde, Henderson je pristao uskočiti na ‘‘short notice‘‘ protiv Brandona Thatcha s kojim se borio 14. veljače (2. mjesec). Ne samo da je uskočio na ‘‘short notice‘‘ nego je pristao boriti se u višoj kategoriji. Uspio je Henderson čak i poraziti nekoć jako talentiranog Thatcha, a do pobjede je došao gušenjem u četvrtoj rundi (imajući čačkalicu u ustima).

Njegova supruga sada je na redu

Teško je pronaći ljubitelja MMA-a koji ne voli ili ne cijeni Bensona Hendersona. ‘‘Smooth‘‘ je pravi primjer uzornog borca i sportaša koji se kroz karijeru nosio s usponima i padovima.

Šteta što je karijeru okončao uvjerljivim porazom, ali jednostavno je došao trenutak za smjenu generacija. Benson Henderson nekoć je bio taj mladi borac koji je pucao na sami vrh, a sada je to Usman Nurmagomedov. Nema Henderson problema priznati da je došlo to vrijeme, a fokus će sada prebaciti na svoju suprugu i majku njihovih četvero djece, Mariu Henderson.

Dugo godina Maria se žrtvovala i podređivala njegovoj borilačkoj karijeri, a sada je red na njenu borilačku karijeru. Da, dobro ste pročitali. Maria je također borkinja, a iza sebe ima jednu profesionalnu borbu (1-0). Svoj drugi nastup odradit će pod okriljem Bellatora, a već 31. ožujka (treći mjesec) čeka ju borba protiv debitantice Mackenzie Stiller. Maria Henderson iza sebe ima grappling iskustvo i nositeljica je crnog BJJ pojasa. Teško će ponoviti uspjehe svog supruga, ali na njemu je da joj sada pruži najbolju moguću podršku, kao što je ona pružala njemu.

San Diego i SAP Center imaju posebno mjesto u njegovom srcu

Za kraj, sjećate li se San Diega i SAP Centera ranije spomenutih u ovom tekstu? Da, upisao je Henderson neke velike pobjede u toj dvorani, ali niti jedna od tih pobjeda ne čini najznačajniji trenutak koji mu se dogodio unutar SAP Center dvorane.

Naime, upravo u toj dvorani, neposredno nakon pobjede nad Gilbertom Melendezom, Benson Henderson zaprosio je Mariu Maganu (sada Henderson). Ona je pristala, a deset godina kasnije u istoj toj dvorani zagrljajem ga je ispratila u zasluženu mirovinu. S razlogom se Benson Henderson zahvalio San Diegu, a mi kao MMA fanovi možemo zahvaliti Bensonu Hendersonu na sjajnim mečevima kojima nas je uveseljavao dugi niz godina.

Linker
14. travanj 2024 11:53