Ostalo

Jeff Monson podržava rusku invaziju, ali strahuje od mobilizacije: ‘Nadam se da me neće pozvati‘

Jeff Monson

 YURI KADOBNOV/AFP/Profimedia
51-godišnji MMA borac dugi niz godina ‘‘pijun‘‘ je Vladimira Putina

Jedan od živopisnijih aktera u svijetu borilačkih sportova svakako je Jeff Monson. 51-godišnjak rodom iz Minnesote iza sebe ima nevjerojatno bogatu MMA karijeru. 89 profesionalnih nastupa odradio je Monson i upisao je 61 pobjedu, 26 poraza i dva remija.

Nastupao je Monson pod okriljem brojnih vrhunskih MMA organizacija kao što su UFC, Pride, M-1 i Cage Warriors pod čijim okriljem je bio i prvak teške kategorije. Pregršt je i vrhunskih boraca koje je Monson pobijedio u svojoj MMA karijeri (Ricco Rodriguez, Sergei Kharitonov, Roy Nelson, Sergej Maslobojev, Mark Kerr itd.), a nastupao je Monson i u mnoštvu drugih disciplina kao što su boks bez rukavica, ‘‘submission grappling‘‘ i profesionalni boks.

Izuzev borilačkih ostvarenja, Monson veliku pažnju privlači i kroz aktivizam u politici. Monson je poznat kao pripadnik radikalne ljevice, a 2015. godine izrazio je želju za ruskim državljanstvom pod navodom da se u duhu osjeća kao Rus. 2018. godine Putin mu je dodijelio rusko državljanstvo. 2016. godine Monson je iskazao želju za pridruživanjem Komunističkoj partiji Ruske federacije. Hvalio je Monson socijalizam uz riječi: ‘‘to je jedini način na koji ljudska vrsta može preživjeti‘‘.

Često se Monson izjašnjava i kao anarhist, a može se pohvaliti i diplomom magistra psihologije koju je stekao na Sveučilištu Minnesota Duluth na kojem je jedno vrijeme radio i kao pomoćni hrvački trener.

Mnoštvo je stvari i informacija koje se mogu pisati kad je Jeff Monson u pitanju, ali nešto što mu nikako ne ide u prilog, jeste činjenica da javno podržava rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, iako podržava invaziju, u razgovoru za ruski Metaratings otkrio je kako se nada da neće biti mobiliziran u ruske vojne snage.

‘‘Nadam se da me neće pozvati. Mislim da se svi nadaju da neće biti pozvani. Želim da Rusija pobijedi u ovom sukobu što je prije moguće.‘‘, rekao je Monson.

Ovog poznatog borca ruska vlada nerijetko je koristila kao sredstvo propagande. Tijekom protesta u Rusiji 2017. godine, ruska televizija skrenula je pažnju gledateljima tako što su prikazivali sportsku dvoranu u Donbasu gdje je Monson učio djecu MMA-u, a pritom se žalio kako su stanovnici Luganska (ukrajinski grad u Donbas regiji) ‘‘žrtve ukrajinske vlade‘‘.

Monson je očito ‘‘pijun‘‘ Vladimira Putina, ali nije tako voljan sudjelovati na bojištu. Međutim, ako bude primoran, tvrdi kako neće bježati od odgovornosti.

‘‘Volim ovu državu i puno je učinila za mene. Ovo je moj dom, a dom je i mojoj djeci i supruzi. Ako svi odbijamo mobilizaciju, tko će braniti ovu državu? Ako me pozovu, odazvat ću se.‘‘, rekao je Monson za kraj.

Jedan od njegovih videa u kojem brani rusku propagandu možete pogledati pri dnu ovog teksta.

Linker
19. travanj 2024 22:20