K1 i Boks

(VIDEO) Fedorov brat brutalno je nokautiran u meču protiv bivšeg robijaša i mentalno nestabilne osobe

Alexander Emelianenko

 Screenshot (youtube, Vasily Red)
Alexander Emelianenko pretrpio je težak poraz proteklog vikenda u boksačkom ringu

Protekli vikend je ponudio uistinu pregršt borilačkih uzbuđenja, unatoč izostanku UFC-ove priredbe. Joe Joyce i Shakur Stevenson upisali su nove pobjede i zadržali su niz neporaženosti, a nastupao je i Floyd Mayweather u sklopu Rizinovog eventa. Bilo je tu još podosta zanimljivosti, a jedna koju nismo izdvojili preko vikenda jeste novi meč Fedorovog brata, Alexandera Emelianenka.

41-godišnji Alexander nekoć je bio respektabilan MMA borac (28-9-1), ali proteklih godina ne bori se često, a onda kada se bori, uglavnom gubi. Posljednja dva MMA nastupa odradio je sredinom 2020. godine i krajem 2021. godine, a u oba je poražen prekidom. Pobjedu nije upisao od sredine 2018. godine i nokauta protiv Viktora Pešte.

Vrijedi ipak napomenuti kako je u drugom mjescu ove godine odradio ‘‘bare knuckle‘‘ (boks bez rukavica) boksački meč protiv legendarnog Jeffa Monsona. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Alexander. Treba napomenuti kako se radilo o specifičnom eventu od strane Hardcore Fighting Championship organizacije. Russia vs. USA naziv je te priredbe, a event je održan u Moskvi. Rusi su slavili u svih pet mečeva, a rezultate tog eventa možete pogledati OVDJE.

Ali vratimo se na posljednji nastup Alexandera Emelianenka. Brat puno poznatijeg i uspješnijeg Fedora odradio je boksački meč protiv Viacheslava Datsika (6-9 MMA, 6-2 kickboks). Borba je potrajala punih 13 sekundi, a Datsik je lijevim krošeom nokautirao Alexandera Emelianenka.

42-godišnji Datsik jedna je od kontroverznijih figura u borilačkom sportu. Ruski borac privukao je pažnju 1999. godine nokautiravši Andreija Arlovskog u prvoj rundi na M-1 MFC eventu. Njegova karijera ipak nije otišla planiranom putanjom, a njegov život ubrzo je krenuo silaznom putanjom.

Datsik je višestruko puta imao probleme sa zakonom, a poznat je kao pripadnik neonacističke organizacije ‘‘Slavic Union‘‘. Jednom prilikom na optužbe javnosti izjavio je:

‘‘Ja nisam nacionalist, ja sam rasist‘‘

Njegovo mentalno zdravlje krajnje je upitno, a tijekom 2010. godine tvrdio je kako je Isus Krist tajni agent Mossada, a sebe je nazivao ‘‘Crvenim Tarzanom‘‘, sinom slavenskog boga Peruna. Dijagnosticirana mu je šizofrenija i tako je izbjegao služenje zatvorske kazne za određene kriminalne radnje koje je počinio. 2010. godine pobjegao je iz psihijatrijske ustanove i nastanio se u Norveškoj. Norvežani su kasnije nakon uhićenja i pregleda utvrdili kako Datsik nije mentalno oboljela osoba. 2011. godine deportiran je iz Norveške natrag u Rusiju, a 2016. godine pušten je iz zatvora. Ukupno 9 godina Datsik je proveo iz rešetaka, s izuzetkom jednog mjeseca koji je proveo u bijegu dok je bio u Norveškoj. Više puta pojavljivale su se i glasine da je Datsik mrtav. Nekad se radilo o glasini da je stradao u vlaku tijekom nesreće, a kružila je priča kako je nastradao i u zatvorskoj tučnjavi. Ali evo, Datsik je živ i proteklog vikenda nokautirao je Alexandera Emelianenka.

Fedorov brat također je imao podosta problema sa zakonom. 2015. godine izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od četiri i pol godine zbog silovanja kućne pomoćnice Poline Stepanove i krađe njene putovnice. U desetom mjesecu 2016. godine pušten je na uvjetnu i nastavio je sa sportom. Ponekad ga se povezivalo i nacionalističko-ekstremističkim grupama u Rusiji, ali uglavnom se radilo samo o glasinama.

Alexander od 2008. godine nastupa uglavnom u Rusiji i državama bivšeg Sovjetskog saveza jer mu je dijagnosticiran hepatitis B i atletske komisije mu u gotovo svakoj državi zabranjuju nastup. Rusija ipak piše posebne priče pa su se tako dvojica bivših robijaša obračunali u boksačkom meču, a onaj koji je zaražen hepatitisom B izgubio je od onog kojem je nekoć dijagnosticirana šizofrenija.

Kompletan meč možete pogledati u videu pri dnu teksta.

Linker
11. travanj 2024 01:10