Ostalo

Johnny Eblen potvrdio klasu! Bacao je Edwardsa kao ‘igračku‘, Britanac nije imao odgovor na njegov pritisak

Eblen vs. Edwards 2

 SCREENSHOOT (VOYO, PFL)
Očekivano, Amerikanac je iskoristio svoje vrline u vidu hrvanja te je neutralizirao prijetnju u vidu Fabiana Edwardsa

U subotnjoj večeri, PFL-ova i Bellatorova scena svjedočila je revanšu koji je već dugo vremena izazivao iščekivanje među fanovima borilačkih sportova – meču između neporaženog prvaka srednje kategorije Johnnyja Eblena i ambicioznog izazivača Fabiana Edwardsa. Njihov prvi okršaj bio je intenzivan i napet, a Eblen je, unatoč ozbiljnoj posjekotini, uspio završiti borbu tehničkim nokautom samo 21 sekundu nakon početka treće runde. No, Edwards je od tada odlučno radio na povratku, želeći dokazati da je naučio iz svojih pogrešaka i da sada može preokrenuti ishod.

Analitički gledano, ovaj revanš bio je zanimljiv iz nekoliko ključnih razloga. Johnny Eblen (s omjerom 15-0) poznat je po svom kompletnom borilačkom arsenalu – on je borac koji zna prilagoditi svoj stil svakom protivniku. Njegova kombinacija eksplozivnih udaračkih serija i vještog hrvanja čini ga opasnim na svim distancama. Protiv Edwardsova pritiska, njegova sposobnost prebacivanja taktike između stand-up borbe i borbe na tlu bila je ključna za očuvanje titule u prvom meču.

Fabian Edwards (13-3), s druge strane, pristupio je ovoj borbi s mnogo više samopouzdanja i taktičke jasnoće. Nakon gubitka u prvom meču, Edwards je odnio pobjedu nad Aaronom Jefferyjem, što mu je dalo novi zamah. Njegova tehnika, posebice u stand-up fazi borbe, naglašava brze i precizne udarce s distance, dok je njegova obrana od rušenja bila ključni element za neutralizaciju Eblenove hrvačke dominacije. No, ključna kritika Edwardsova stila često je bila manjak hitnosti – njegova tendencija da bude previše oprezan kada ga protivnik pritisne uza zid.

S obzirom na stilove, Eblenova svestranost i Edwardsova preciznost u udarcima obećavali su tehničku, ali i brutalnu borbu. Eblen, sa svojim koeficijentom od 1.21, bio je očiti favorit, no Edwards, s koeficijentom od 3.30, nikako nije smio biti podcijenjen. Iako se očekivalo da će prvak Eblen koristiti svoje hrvanje kao glavnu prednost, Edwardsova poboljšana obrana od rušenja bila je ključan faktor u održavanju borbe na nogama, gdje se mogao nadati neutralizaciji Eblenovog plana.

Publika u dvorani, svjesna povijesti između dvojice boraca, očekivala je sukob pun adrenalina i napetosti, a ishod ovog revanša bio je ključan za obojicu – Eblen je tražio potvrdu svoje dominacije, dok je Edwards želio iskupljenje i krunu prvaka koju je smatrao svojom.

Eblen je prvu rundu otvorio u za sebe karakterističnom klasičnom stavu, dok se Edwards odlučio za kontra gard. Britanac je pokušavao dinamičnim leg kickovima poremetiti ritam prvaka, ali ipak je Eblen s par rušenja i dobrih kombinacija "odnio" prvu rundu.

Druga runda donosi puno ofenzivnijeg Edwardsa, ali Eblen pronalazi rješenje u obliku dinamičke promjene iz "double leg" rušenja u "single leg", a nakon toga Amerikanac određeni dio vremena kontrolira nemoćnog Edwardsa. Brat bivšeg UFC-ovog prvaka u velter kategoriji Leona Edwardsa uspio je ustati, ali Eblen opet plasira savršeno rušenje. Te repetitivne radnje smo praktički gledali do kraja runde, a sam epilog runde donosi odmjeravanjem na sredini borilišta. Eblen je zasigurno ovim performansom osigurao prve dvije runde.

Edwards otvara treću rundu dobrim lijevim direktom i "teep" udarcem u tijelo. Kontrira desnim krošeom, pokazuje više aktivnosti u ovim početnim trenucima. Eblen pogađa prednji direkt. Edwards odgovara ravnim lijevim. Izazivač je korak ispred u ovom trenutku, precizno pogađa Eblena udarcima.

Edwards ostaje lagan na nogama, ali griješi previše se povlačeći prema rubu kaveza, što Eblen koristi za rušenje. Edwards je ponovno na leđima. Eblen pritišće i zadržava težinu na Edwardsu dok izazivač pokušava ustati.

Razdvajaju se i vraćaju u centar kaveza. Edwards nastavlja s "teepovima" prema tijelu. Eblen pogađa laktom dok pokušava zatvoriti rundu novim rušenjem.

Četvrta runda, desni kroše Edwardsa pogodio je cilj. Zatim je počeo napredovati prema Eblenu. Prvak je primio kratki desni udarac, ali je odgovorio kombinacijom 1-2. Eblen je potom upotrijebio teep udarac prema tijelu, no Edwards ga je kaznio preciznim lijevim direktom. Još jedan precizan udarac od Edwardsa, i Eblen je morao početi više micati glavu.

Eblen je zatvorio kavez, a Edwards je pokušao udarcima naći izlaz, no Eblen ga je srušio. Brzo je prešao u bočni gard, iako se Edwards uspio okrenuti i izbjeći goru poziciju. Kada je pokušao ustati, Eblen ga je ponovno spustio dolje.

Eblenov grappling iscrpljivao je Edwardsa. Nakon minute kontrole na tlu, Edwards je uspio stvoriti nešto prostora, ali nije mu preostalo mnogo vremena u rundi. Izgledalo je kao da će mu u petoj rundi trebati završnica kako bi preokrenuo borbu.

Komentatori su sugerirali da Eblen vodi borbu s čistom prednošću te da Edwards treba kanalizirati svog brata Leona za onaj "headshot, dead!" trenutak. Zamislite...

Slučajni ubod prstom u oko od strane Edwardsa donio je rano zaustavljanje u rundi. Akcija se nastavila, a Edwards je krenuo naprijed s većom hitnošću. Baš kad sam to napisao, Edwardsov udarac nogom pogodio je u preponu i imali smo još jednu pauzu.

Nakon pauze, Edwards je preuzeo inicijativu. Spriječio je jedno rušenje i počeo upotrebljavati svoje ruke. Snažan "teep" udarac prema tijelu pogodio je Eblena. Sada je Eblen bio taj koji je borio leđima naslonjen na kavez. Edwards je pogodio koljeno u tijelo, a još jedno Eblenovo rušenje bilo je neuspješno.

Edwards je ponovno "ugrozio" prstima Eblena u tijelo. Izmijenili su nekoliko udaraca, a Edwards je obranio još dva pokušaja rušenja. U ovoj rundi Edwardsa su definitivno bolje stajale stvari, ali bilo je sumnjivo može li ovo okrenuti na bodovnim karticama.

U bliskoj borbi, Edwards je zadao nekoliko laktova. Eblen je napokon uspio čvrsto uhvatiti Edwardsa i odvesti borbu uz kavez kako bi usporio tempo. Edwards je stvorio distancu i ponovno počeo pogađati udarcima. Lijevi direkt i koljeno u tijelo od strane Edwardsa pokazali su da daje sve od sebe. Eblen ga je uhvatio i držao do kraja kako bi iscrpio preostalo vrijeme. Obojica su bili iscrpljeni.

Snažna završnica za Edwardsa, ali činilo se da će se, kad se pročita odluka, čuti: "I dalje..."

Baš tako je i bilo, a sudci su jednoglasnom odlukom (48-47, 48-47, 48-47) proglasili Eblena kao pobjednik u ovom zaista tehnički ispunjenom meču.

Linker
20. listopad 2024 00:10