Ostalo

Krajem siječnja čeka nas vrhunski grappling turnir u Zagrebu! Prošle godine nastupili su istaknuti FNC-ovi borci

Zagreb Open Grappling turnir

 Donat Matek
Organizatori su održali prošlogodišnje obećanje i posljednja subota u siječnju ponovo donosi veliki grappling turnir

Sjećate li se prošlogodišnjeg grappling turnira pod nazivom SUBOS Open? Krajem siječnja protekle godine, Hrvatska akademska sportska udruga SUBOS pod pokroviteljstvom Hrvatskog grappling saveza organizirala je odličan grappling turnir u dvorani Martinovka u Zagrebu.

Nažalost, dvorana Martinovka do daljnjeg je neupotrebljiva, pa je tako i budućnost SUBOS-a nejasna. Više o tome pisali smo vam ljetos. No, to ne znači da ovaj grappling turnir ‘‘umire‘‘ i da će priča biti završena već nakon prvog izdanja turnira.

SUBOS je uspostavio suradnju s Hrvačkim klubom Trešnjevka, a HK Trešnjevka kao član Hrvatskog hrvačkog saveza i u suradnji s Hrvatskim grappling savezom, ove godine preuzima organizaciju nekadašnjeg SUBOS Open turnira. S razlogom pišemo ‘‘nekadašnjeg‘‘, jer turnir mijenja ime u ‘‘Zagreb Open Grappling Tournament‘‘, a ove godine će se održati na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknuti hrvatski grappler i trener u SUBOS-u, Donat Matek, prošle godine bio je glavni organizator ovog turnira, a ulogu organizatora preuzeo je i ove godine. Inače, Donat Matek više je nego poznato ime na domaćoj grappling sceni. Matek je višestruki osvajač brojnih istaknutih odličja, a kao junior okitio se i FILA svjetskom titulom u grapplingu.

Matek nam je prošle godine obećao da svake godine očekujemo ovaj turnir i da će termin održavanja uvijek biti posljednja subota u prvom mjesecu. Ove godine to neće biti samo subota, nego i nedjelja.

Naime, turnir je prošle godine potrajao sve do iza ponoći (do pola 1 cca.), a samo jedno borilište na kojem su se odvijali mečevi razlog je predugog trajanja prvog izdanja turnira. Organizatori su bili svjesni pogreške i najavili su ispravak, a jedno od rješenja jest raspodjela turnira na dva dana. Juniori i seniori natjecat će se 27. siječnja (subota), dok će djeca i kadeti nastupati 28. siječnja (nedjelja). Također, u subotu će biti dva borilišta na raspolaganju, dok će djeca u nedjelju nastupati na tri borilišta. Tako se uči na pogreškama.

Turnir će se održati pod novim pravilima UWW-a (Svjetska hrvačka federacija), a radi se o pravilima koja su donesena u siječnju prošle godine. Donat Matek više nam je otkrio o novim pravilima i promjenama.

‘‘2023. u siječnju UWW (Svjetska hrvačka federacija) je donijela odluku o novim pravilima grappling borbe. Tijekom prošle godine te su se promjene pokazale vrlo pozitivnima i na taj način je grappling učvrstio svoje temelje kao službena disciplina UWW-a. To je nadajmo se korak naprijed prema uključivanju grapplinga u olimpijski krug. Ako bi grappling postao olimpijska disciplina, to bi zasigurno olakšalo put amaterskom MMA-u da nade svoje mjesto na Olimpu. Khabib Nurmagomedov već je spominjao da će se boriti za inkluziju amaterskog MMA na Olimpijske igre. IMMAF je postavio to kao jedan od svojih ciljeva, a UFC borkinja i trenerica engleske MMA reprezentacije Molly McCann vjeruje da je taj cilj ostvariv u bliskoj budućnosti. To bi osiguralo procvat borilačkog sporta kroz dodatne poticaje i sredstva, bolje uvjete treniranja te bi skinulo predrasude i stigmu barbarizma koju u očima šire javnosti MMA još uvijek nosi na svojim leđima.‘‘, pojasnio je Matek.

Puno pažnje pridaje se i mlađim uzrastima

Sjajno je slušati o napretku grapplinga kao međunarodno uvaženog sporta, a ovaj turnir definitivno podiže i domaću grappling scenu. Sjajan je podatak da turnir za mlađe uzraste dobiti posebnu pažnju u nedjelju i bit će odvojen od turnira za odrasle. Dobar je to dokaz da Zagreb Open Grappling Tournament neće biti fokusiran isključivo na seniore, nego će pružati priliku i mlađim kategorijama da pokažu što znaju te da se međusobno okušaju u natjecateljskom okruženju. Matek vjeruje da je jako bitno razvijati turnir i za mlađe uzraste.

‘‘Djeca su važan faktor u kvalitetnom razvoju sporta, a izgleda da smo krenuli u dobrom smjeru prilagodbe pravila za sve uzraste. Dobra prilagodba pravila za svaki određeni uzrast je preduvjet za sigurno treniranje, natjecanje i napredak mladih sportaša boraca. Nedavno je u sklopu MMA Croatia Open Cupa 02.12.2023. bilo organizirano Prvenstvo Hrvatske u grapplingu za mlađe uzraste gdje je nastupilo preko 160 djece iz klubova iz cijele Hrvatske. Osobno sam bio organizator i sudac, i mogu reći da su djeca pružila odlične borbe, a treneri i roditelji pokazali zadovoljstvo. Zagreb Open Grappling Tournament se nada velikom odazivu djece i pružanju najboljeg za najmlađe jer, naravno, mali grappleri i grapplerice su budućnost našeg sporta.

Grappling je sport u kojem do izražaja dolazi svaka motorička sposobnost - snaga, izdržljivost, fleksibilnost, koordinacija, ravnoteža, eksplozivnost i mentalna sposobnost. Izuzetno velik broj različitih tehnika i neograničen broj načina povezivanja istih osigurava jednu kompleksnost koja pozitivno utječe na inteligenciju i problemsko rješavanje zadataka. Utječe pozitivno i na psihološke karakteristike u vidu samopouzdanja, samopoštovanja, kontrole emocija i poštivanja pravila i protivnika. Kao takav grappling je izuzetno moćan alat u razvoju jednog djeteta, ali i odraslih naravno.‘‘, detaljno pojašnjava Matek te ističe kako je grappling prije nekoliko godina postao službeni dio nastave na obaveznom predmetu ‘‘Hrvanje‘‘ svim redovnim studentima Kineziološkog fakulteta. Još jedan pokazatelj kako stručnjaci i profesori prepoznaju ovu mladu hrvačku disciplinu kao nešto pozitivno.

Oni stariji sjetit će se kako je se prije 15-20 godina održavao turnir pod nazivom ‘‘Zagreb Open submission wrestling‘‘. Ukupno šest izdanja turnira organizirali su Stipe Pavičić i Zlatko Klarić, jedni od najzaslužnijih ljudi za razvoj grapplinga u Hrvatskoj. Matek nam je pojasnio kako je u kontaktu sa Stipom Pavičićem i odobren im je naziv turnira ‘‘Zagreb Open Grappling Tournament‘‘.

Preko 200 natjecatelja prošle godine, nastupili su i poznati FNC-ovi borci

Prošle godine preko 200 natjecatelja nastupilo je na SUBOS Openu, preteči ovogodišnjeg turnira. Velik je bio i odaziv djece, više od 110 malih boraca nastupilo je na turniru.

Mnoštvo istaknutih MMA boraca i grapplera publika je mogla gledati u sklopu prošlogodišnjeg SUBOS Opena. Tako su nastupili Marko Ostanek, Fran Luka Đurić, Ilija Brkan, Marko Ančić, Lara Madi itd. Odlična je vijest da ćete turnir moći pratiti i putem prijenosa uživo na YouTubeu!

image

Marko Ostanek na 1. SUBOS Openu

Donat Matek

Ne sumnjamo da će i ovogodišnji turnir ponuditi nastupe poznatih lica, spektakularne mečeve i vrhunsku organizaciju. Više informacija o načinu prijave, težinskim kategorijama, kotizaciji i terminu održavanja turnira, možete pročitati klikom na LINK.

Linker
26. travanj 2024 07:34