Ostalo

Lena Stojković na korak do medalje! Hrvatica je sjajnim nastupom izborila polufinale

Lena Stojković

 Tom Dubravec/CROPIX
22-godišnja Splićanka pokazala je svu raskoš svog talenta u četvrtfinalnom okršaju

Sjajna vijest dolazi iz Pariza. Hrvatska taekwondašica Lena Stojković (-49 kg) plasirala se u polufinale olimpijskog turnira. 22-godišnja Splićanka svladala je Tunižanu Ikram Dhahri 2-1 u rundama i upisala je drugu pobjedu na Igrama u Parizu.

Lena je dobro otvorila meč i brzo je došla do prednosti 3-0. Izgledalo je kao da će Stojković rutinski privesti prvu rundu kraju, ali pred sami kraj runde, Dhahri je plasirala udarac nogom prema glavi Stojković. Suci nisu dodijelili tri boda, ali trener Tunižanke tražio je provjeru i nakon pregleda snimke, utvrđeno je kako je ipak bilo kontakta između stopala Tunižanke i glave naše Lene Stojković. Dhahri je dobila tri boda, runda je završila rezultatom 3-3, ali na temelju više udaraca nogom u glavu, Dhahri je uzela prvu rundu.

Stojković je u drugu rundu ušla pod malim pritiskom jer se prostor za pogrešku drastično smanjio. Odlično je 22-godišnja Lena reagirala u takvoj situaciji. Dva udarca nogom u glavu u jako kratkom razmaku zaredala je Stojković i došla je do vodstva 6-0. Ostatak runde mirno je kontrolirala i uzela je tu dionicu rezultatom 7-3. Vidjelo se kako je kvaliteta na razini Stojković, a miks nepažnje i nesreće koštao ju je prve runde.

Potvrda nadmoći nad Tunižankom došla je u trećoj rundi. Lena je brzo povela 3-0 i preostalo joj je privesti meč kraju. Naravno, morala se paziti udarca nogom u glavu kojim bi kompromitirala vodstvo. Neželjenih situacija nije bilo, Lena je do kraja uspjela uzeti još jedan bod, a u posljednjoj sekundi do boda je došla i Dhahri. 4-1 u trećoj rundi i više nego zaslužena pobjeda Lene Stojković. Hrvatica se opustila nakon nešto težeg prvog meča i briljirala je u četvrtfinalnom ogledu protiv Dhahri.

Stojković možda jest nešto sitnija od većine protivnica u ovoj kategoriji, jer Lena inače nastupa u kategoriji do 46 kg. Međutim, Lena ima jasnu prednost u brzini, a njena tehnička profinjenost na najvišoj je razini. Dvostruka svjetska i trostruka europska prvakinja izborila je ulazak u polufinale. Jedna pobjeda nedostaje joj do osvajanja medalje. U slučaju poraza čeka ju okršaj za broncu, ali nadamo se da Lenu ipak gledamo u finalu.

Polufinale je na rasporedu u 16:21h, a Lenu čeka pobjednica meča između Donie Abu Talib (Saudijska Arabija) i Panipak Wongpattanait (Tajland).

Linker
15. rujan 2024 03:22