Ostalo

Najbolja hrvatska sportašica uspješno započela pohod na zlato; Lena Stojković izborila je četvrtfinale olimpijskog turnira

Lena Stojković (crvena) vs. Josipa Kafadar (plava)

 David GRAY/AFP
22-godišnja Splićanka borila se protiv Kanađanke hrvatskih korijena

Pet medalja osvojila je Hrvatska na Olimpijskim igrama u Parizu. Najveća svjetska sportska smotra održava se sve do kraja ovog tjedna, a vjerujemo kako će se brojka hrvatskih medalja dodatno podebljati do kraja OI.

Jedna od glavnih preostalih uzdanica za osvajanje medalje danas je započela sa svojim nastupom na Olimpijskim igrama. Lena Stojković, hrvatska taekwondašica u kategoriji do 49 kilograma uspješno je odradila meč osmine finala. 22-godišnja Splićanka svladala je Kanađanku Josipu Kafadar. Možemo reći kako smo imali svojevrsni obračun dvaju Hrvatica, jer Josipa Kafadar vuče hrvatske korijene, a kako bi mogla nastupiti u Parizu, donacije su prikupljali kanadski Hrvati u Domu Hrvatske seljačke stranke u Vancouveru.

Kafadar je u meč protiv Lene Stojković ušla kao veliki autsajder, ali nije ovo bio tako lak meč za našu Lenu Stojković. Prva runda protekla je bez osvojenih bodova, ali Lena je uzela rundu na veći broj nepotpunih udaraca. Drugu rundu bolje je otvorila Kafadara i brzo je došla do vodstva 5-1. Probudila se Lena Stojković nakon rezultatskog zaostatka, ubacila je u višu brzinu i ekspresno je preokrenula rezultat u svoju korist. 6-5 konačni je broj bodova, a do pobjede je došla hrvatska reprezentativka.

image

Josipa Kafadar (plava) vs. Lena Stojković (crvena)

David GRAY/AFP

Inače, Lena Stojković je osvajala svjetsko zlato na posljednja dva SP-a. Najsjajnije odličje osvojila je 2022. godine u Guadalajari, a uspjeh je ponovila 2023. godine u Baku. Tri puta je Lena osvajala zlato na Europskim prvenstvima, a do zlatne medalje došla je i prošle godine na Europskim igrama u Poljskoj. Stojković je ujedno i najbolja hrvatska sportašica u protekloj kalendarskoj godini.

Bitno je istaknuti kako je sva ta zlata osvojila u kategoriji do 46 kilograma, ali te kategorije nema u sklopu Igara i Lena se natječe protiv nešto većih i težih suparnica (-49 kg). Kategorije do 46 kg i do 53 kg zapravo se na spajaju na olimpijskom turniru u spomenutu kategoriju do 49 kg.

‘‘Situacija je takva da od naših troje predstavnika, sve troje može osvojiti medalju, a moguće je i nitko. Mislim da nemamo na ovim Igrama onako naglašene favorite ili favoritkinje kao što smo imali u Tokiju u Matei Jelić. Jasno, svo troje naših su jaki aduti i mogu sve, dok bih osobno bio jako zadovoljan i s jednom medaljom. Mislim da to ovo troje sportaša i mogu napraviti. Sve iznad bi bilo ekstra.‘‘, riječi su kojima je izbornik Toni Tomas najavio OI u razgovoru za Sportske novosti.

Vjerovat ćemo kako će naša taekwondo delegacija već danas doći do prve medalje. Lena Stojković u 14:30h borit će se u četvrtfinalu, a nastavi li pobjeđivati sve do kraja turnira, negdje oko 20:30 sati mogli bismo dobiti novu olimpijsku pobjednicu pod zastavom Lijepe Naše.

Raspored

14:30h - Lena Stojković (-49 kg, četvrtfinale)

16:21h - polufinale*

19:30h - repesaž*

20:19h - finale

*ako se plasira

Linker
19. rujan 2024 21:59