Ostalo

Nisu ga htjeli u UFC-u, više ga ne žele ni u ONE-u: Nekoć ogroman talent u potrazi je za novim poslodavcem

Sage Northcutt

 Christopher Colon/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
28-godišnji američki borac odradio je dva nastupa u ONE-u, a u organizaciji je bio od 2018. godine!

Koliko je samo pompe nastalo 2015. godine oko Sagea Northcutta. Tada još 19-godišnji Sage odradio je debi unutar UFC organizacije i za samo 57 sekundi porazio je Francisca Trevina. Bila je to šesta Sageova pobjeda u MMA karijeri, prva unutar UFC-a i mnogi su mu predviđali blistavu karijeru.

Na prvi pogled, Sage je imao sve što treba imati jedna buduća MMA zvijezda. Pobjeđivao je u svojim mečevima, atraktivno se borio, a njegova fizička građa izgledala je besprijekorno. Vjerovali su u UFC-u da u njemu imaju novu megazvijezdu, ali brzo se ispostavilo da su se prevarili.

Northcutt je u svom trećem nastupu unutar UFC-a uvjerljivo poražen od strane Bryana Barberene, a samo dva meča kasnije završio ga je i Mickey Gall. Iako je upisao tri pobjede nakon poraza od Galla, došlo je do razilaženja s UFC-om. Dana White procijenio je kako Sage treba iskustva unutar nešto manjih i slabijih organizacija, a Northcutt je utočište pronašao u ONE Championshipu.

Početak u ONE-u nije mogao lošije proći. Sage je debitirao u petom mjesecu 2019. godine, a "matchmakeri" ONE-a kao da su htjeli dokazati da bivši UFC-ovi borci ne mogu parirati ONE-ovim borcima. Tako su Sagea uparili s Cosmom Alexandreom, borcem koji je iza sebe imao 90-ak kickboksačkih i Muay Thai mečeva, ali i osam nastupa u MMA-au. Cosmo je brutalno nokautirao Sagea nakon 29 sekundi borbe, a Sageovo lice pretrpilo je višestruke prijelome.

Četiri godine Northcutt se nije borio nakon tog meča, a težak poraz od Cosma sigurno je ostavio traga na njegovoj psihi. Povratak borbama Sage je ubilježio u petom mjesecu prošle godine i lakoćom je porazio nedoraslog Ahmeda Mujtaba. 39 sekundi, "heel hook" u prvoj rundi, Sage se vratio na sjajan način. Trebao je to biti "novi početak" za Sagea unutar ONE-a, ali čini se kako će to biti njegov posljednji nastup u toj organizaciji.

ONE je jučer na svojoj web stranici objavio kako prekidaju suradnju sa Sageom Northcuttom. Zapravo je došlo do sporazumnog raskida ugovora, a ONE je kratkim priopćenjem poželio Sageu sreću u budućim angažmanima. Vrlo brzo oglasio se i Sage koji također nije pretjerano rječit, barem zasad.

"Uzbuđen sam zbog 2025. i radujem se nekim velikim mečevima."

Gdje će Sage pronaći sljedeći angažman, preostaje nam vidjeti. 28 mu je godina, iza sebe ima 12 pobjeda i tri poraza, ali daleko je od razine na kojoj se očekivalo da bude u ovim godinama. Vremena za velike stvari još uvijek ima, ali veliki su upitnici u vezi njegove motivacije, kao i u vezi sposobnosti za najveće rezultate.

Kad je u pitanju ONE, Sage je samo jedan od brojnih zvučnih MMA boraca koji su ove godine napustili organizaciju. Puno se priča o "propadanju" ONE Championship organizacije i borci masovno odlaze. Ima li ONE blistaviju budućnost, samo vrijeme će pokazati.

Linker
19. listopad 2024 09:23