Ostalo

PFL će danas održati event o kojem će se dugo pričati: ‘Hype‘ Cedrica Doumbea u velikoj je opasnosti

Cedric Doumbe

 Pierre Perusseau/Bestimage/Profimedia
Cedric Doumbe nije najbolji francuski MMA borac, ali trenutno uživa veću popularnost od Ciryla Ganea i Benoita Saint-Denisa

UFC je najveća MMA organizacija i gotovo sve najveće MMA zvijezde nastupaju pod okriljem UFC-a. Međutim, kako vrijeme odmiče, tako i ostale velike organizacije dobivaju ili stvaraju svoje ‘‘konje za trku‘‘.

PFL je napravio veliku stvar dovođenjem Francisa Ngannoua u svoje redove, ali zasad je krajnje upitno hoćemo li Ngannoua ikada gledati unutar njihovog kaveza. ‘‘Predator‘‘ je trenutno u potpunosti posvećen boksu i MMA karijera pala je u drugi plan. Jake Paul također ima određenu suradnju s PFL-om, ali i on se zasad drži boksačkog ringa, a MMA samo povremeno spominje.

Spajanje PFL-a i Bellatora proširilo je PFL-ov roster i borci poput Vadima Nemkova, A.J. McKeeja, Patricija ‘‘Pitbulla‘‘ Freirea, Usmana Nurmagomedova ili Patchyja Mixa zasigurno su više nego kvalitetne akvizicije. No, PFL možda i najveću zvijezdu među njima ima unutar svog PFL Europe projekta.

Cedric Doumbe borac je čija se ostvarenja u MMA-u ne mogu usporediti s ostvarenjima netom spomenutih imena. Iza Doumbea je tek pet MMA nastupa, ali Cedric ima sve što čini jednu globalnu megazvijezdu.

Njegova popularnost gradila se u drugom sportu, točnije u kickboksu. Cedric Doumbe iza sebe ma 83 kickboksačka nastupa u kojima je upisao 75 pobjeda, sedam poraza i jedan remi. Bivši je Gloryjev prvak velter kategorije, a titulu prvaka branio je čak pet puta. Iako je bilježio sjajne rezultate, Doumbe u kickboksu ipak nije mogao doći do statusa kakav bi mogao uživati u MMA-u. Činjenica je da najpopularniji kickboksači današnjice ne uživaju niti približnu popularnost kao najpopularniji MMA borci. Jednostavno, kickboks je danas na puno nižim granama nego MMA, barem po pitanju popularnosti među širom masom.

Prepoznao je to i Cedric Doumbe te je krajem 2021. godine odlučio napustiti Glory, ali i kickboks. U potpunosti se Francuz posvetio MMA-u i jako brzo postao je traženom robom na tržištu boraca. Trebao je Doumbe debitirati za UFC još u devetom mjesecu 2022. godine, ali splet nekoliko raznih okolnosti onemogućio je njegov nastup. Između ostalog, Doumbe je pao na liječničkom pregledu gdje mu je ustanovljeno manje krvarenje u mozgu. Ubrzo je otpušten iz UFC-a.

Zdravstvene probleme uspješno je sanirao i već krajem 2022. godine vratio se MMA-u. Odradio je Doumbe dva nastupa na takozvanom MMA Grand Prixu u Francuskoj, a zatim je došla ponuda PFL-a. Doumbe je isticao kako se radi o ponudi ‘‘10 puta izdašnijoj od one UFC-ove‘‘ i nije morao pretjerano razmišljati.

Trebao je Cedric debitirati u šestom mjesecu na PFL 6 eventu, ali zbog ozljede je morao otkazati meč protiv Jarraha Al-Silawija. Na debi je čekao do devetog mjeseca, ali nije debitirao na nekom od velikih PFL-ovih evenata, već je prebačen pod okrilje PFL Europe podružnice.

PFL Europe zapravo je PFL-ov projekt preko kojeg se talentirani europski borci bore za ugovor s PFL-om. Format je također turnirski, ali svaki event donosi i nekoliko mečeva izvan samog turnira.

Kako je PFL Europe dolazio u Francusku, točnije u Pariz, PFL-ovi čelnici prepoznali su Cedrica Doumbea kao savršenog kandidata za predvoditi taj event. Kako su samo bili u pravu...

MMA eventi u Francuskoj uvijek su popraćeni fantastičnom atmosferom s tribina, a kad priredbi dodate miljenika publike kakav je Doumbe, tada imate zagarantiran spektakl. Doumbe je pravi ‘‘showman‘‘, što je dokazao svojim scenskim nastupom na putu do kaveza.

Nije to bilo klasično šetanje ili trčkaranje do kaveza. Cedric Doumbe nosio je madrac na kojem je ispisao ‘‘Bonne nuit Jordan‘‘. U prijevodu na hrvatski jezik, Doumbe je poručio: ‘‘Laku noć, Jordan.‘‘

Poruku je uputio svom protivniku Jordanu Zebi. Oduševljena publika gromoglasno je popratila Doumbeov ulazak u kavez, mnogi su rukama udarali po madracu i svjedočili smo spektakularnom ulaskom u kavez. Jordan Zebo pokušavao je djelovati smireno, ali Doumbe mu je ušao u glavu neposredno prije samog meča. No, madrac je samo dio cjelokupne priče.

Netom prije posljednjeg sučeljavanja uoči početka meča, Doumbe se odlučio dodatno zbližiti s publikom.

‘‘Jordaaan‘‘, vikao je Doumbe u smjeru publike i tražio je povratnu reakciju.

‘‘Mrtav si!‘‘, uzvikivala je prepuna Zenith dvorana u Parizu.

Ponekad ovakve priče znaju neslavno završiti, odnosno, borci koji tako samouvjereno kroče u kavez na kraju pretrpe poraz u samom meču. Ovdje to nije bio slučaj. Doumbe je nokautirao svog protivnika nakon samo devet sekundi i uslijedio je novi val oduševljenja na tribinama Zenitha.

Svima je tada bilo jasno da PFL ima zvjezdani potencijal u svojim rukama, dok su UFC-ovi čelnici negdje daleko vjerojatno češkali glavu govoreći si: ‘‘Zabrljali smo, trebali smo zadržati ovog fantastičnog Francuza.‘‘

Cedric Doumbe posjeduje sjajne borilačke vještine, ali njegova karizma čini ga posebnim. Danas imamo situaciju gdje će publika i gledatelji pred malim ekranima s velikim nestrpljenjem iščekivati ne samo borbu, nego i Doumbeov kompletan scenski nastup.

Zapravo, Doumbeov ‘‘show‘‘ već je započeo. Cedric je prije nekoliko dana oduševio fanove videom u kojem odlazi u bolnicu i rezervirao je bolničku sobu za svog današnjeg protivnika.

Doumbeov ‘‘hype‘‘ danas je u velikoj opasnosti

Dobre su šanse da danas ipak donekle splasne sav ‘‘hype‘‘ koji prati Cedrica Doumbea. Momak kojem je Doumbe rezervirao bolničku sobu zove Baissangour Chamsoudinov i neporažen je nakon prvih sedam MMA nastupa.

Borac nadimka ‘‘Baki‘‘ bori se pod francuskom zastavom, ali rodom je iz Čečenije. Mnogi ovog 22-godišnjaka smatraju ponajvećim svjetskim talentom izvan UFC-a. ‘‘Baki‘‘ je četiri nastupa odradio unutar poznate francuske Ares FC organizacije i upisao je četiri pobjede. Posebno impresivan bio je u posljednjem nastupu nokautiravši Efraina Escudera (32-16-0) u drugoj rundi. Escudero je nekadašnji UFC-ov borac i daleko je iskusniji od Chamsoudinova.

Chamsoudinov nije borac koji će izdržati samo devet sekundi s Doumbeom, kao što je bio slučaj s Jordanom Zebom. ‘‘Baki‘‘ će nam zapravo ponuditi odgovore na mnoštvo pitanja vezanih uz Doumbeove MMA kvalitete. Sigurni smo da će Chamsoudinov testirati Doumbeovo hrvanje i BJJ vještine, ali čak i u borbi na nogama, Chamsoudinov ima puno toga pokazati.

Radi se o borcu koji jako lijepo eskivira protivničke napade, njegove boksačke kombinacije iz borbe u borbu izgledaju sve bolje, a ‘‘Baki‘‘ nerijetko radi štetu i kvalitetnim ‘‘kickovima‘‘. Naravno, Doumbe je kickboksač svjetske klase i Chamsoudinov ipak treba odvesti borbu tamo gdje je Doumbe najslabiji.

Vidjet ćemo kako će se 22-godišnji Chamsoudinov snaći pod pritiskom, jer Doumbe sigurno ima još nekoliko mentalnih trikova u ruku. Međutim, imat će i Chamsoudinov svoje navijače na tribinama, jer Francuzi imaju velika očekivanja i od njega također.

Mnogi su ostali iznenađeni ovakvim uparivanjem. PFL je mogao nastaviti graditi obojicu, a zatim ih kasnije upariti, ali ipak su otišli drugim smjerom. Chamsoudinov i Doumbe borit će se kao relativno neiskusni i neizgrađeni borci, ali možda je to dobra podloga za veliki revanš nekad u budućnosti. Obojicu danas čeka najteža provjera u dosadašnjim MMA karijerama, a nama preostaje uživati u ovom spektakularnom obračunu.

‘‘Co-main event‘‘ također nudi fantastičan meč

Nikako nemojte propustiti sunaslovnu borbu večeri. Abdoul Abdouraguimov (17-1-0) i Jack Grant (19-7-0) zagrijat će nas za poslasticu večeri. Abdouraguimov je bivši prvak dvaju težinskih kategorija u Ares FC organizaciji. ‘‘Lazy King‘‘ pojaseve je osvajao u srednjoj i u velter kategoriji. Abdouraguimov je prirodno velteraš, a čak je najavio i moguće spuštanje u laku kategoriju. To ga nije spriječilo da dođe do pojasa u srednjoj kategoriji.

U meču za pojas porazio je nama dobro poznato ime. Rafal Haratyk bio je njegov protivnik. Iako je novopečeni KSW-ov prvak poluteške kategorije imao značajnu prednost u fizikalijama i dominirao je većim dijelom meča, Abdouraguimov je ‘‘kneebarom‘‘ došao do pobjede samo 25 sekundi prije isteka pete runde. Bio je to nevjerojatan preokret, a francuski borac rodom iz Rusije dokazao je kako u njegovim prsima kuca šampionsko srce. 28-godišnji Abdouraguimov je bez ikakve dileme ponajbolji svjetski borac izvan UFC-a.

Britanac Jack Grant pokušat će skinuti skalp na večerašnjem PFL Europe eventu. 32-godišnji Englez čak triput borio se za Cage Warriors titulu prvaka, ali u sva tri navrata završio je poražen. Jai Herbert, Agy Serdari i Ian Garry borci su od kojih je gubio u tim mečevima, ali Grant ima pet pobjeda unutar CW-ovog kaveza, a jednu pobjedu upisao je i u Bellatorovom kavezu.

Grant je iskusan, potkovan je u svim segmentima i vrlo je srčan borac. Osam puta nokautirao je protivnike, a deset puta prisilio ih je na predaju. To dovoljno govori o njegovim finišerskim sposobnostima, a samo jednom slavio je na bodove.

‘‘Lazy King‘‘ u ovom meču uživat će ogromnu podršku publike. Prije svega jer se bori pod francuskom zastavom, a kad dodamo određenu netrpeljivost između Britanaca i Francuza, jasno je da Granta čeka užarena atmosfera.

Termin eventa pogoduje europskoj publici, ali teško će dolaziti do prijenosa

Ukupno 14 mečeva na rasporedu je u sklopu večerašnjeg PFL Europe eventa. Osim spomenutih mečeva, gledat ćemo i prvo kolo nove sezone PFL Europe turnira. Nastupit će borci velter kategorije i borci lake kategorije, a ne sumnjamo da će neki od odabranih pokazati svu raskoš svog talenta.

Priredba će se održati u Accor Areni u Parizu. Radi se o kultnoj dvorani otvorenoj prije 40 godina, a na tribine će se moći nakrcati oko 16-ak tisuća gledatelja. Ulaznice su navodno rasprodane u roku 15 minuta nakon što je PFL najavio nastup Cedrica Doumbea. Niti jedan drugi meč tada nije najavljen. Francuskim fanovima bila je dovoljna informacija da će nastupiti Cedric Doumbe.

Nažalost, niti jedna domaća TV kuća zasad nema uvršten ovaj event u svoj TV program. Priredba počinje danas (7.3.) od 17:00h. PFL je potvrdio kako će pet posljednjih mečeva biti dostupno putem njihovog YouTube kanala, ali samo za publiku u SAD-u. Bilo bi sjajno kada bi prijenos omogućili i europskoj publici.

Ne sumnjamo da će zainteresirani među vama pronaći način za pogledati event. Vjerujte nam da nećete požaliti, jer dugo će se prepričavati priče o ovom eventu i atmosferi u Accor Areni.

Linker
30. travanj 2024 19:31