Ostalo

Usman Nurmagomedov brzo se vraća nakon suspenzije; Bellatorovi fanovi zbunjeni su zbog nekoliko razloga

Usman Nurmagomedov

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Neporaženi rođak Khabiba Nurmagomedova bio je suspendiran zbog korištenja dopinga

10. listopada (10. mjesec) 2020. godine, Bellator MMA organizacija postala je prvom velikom MMA organizacijom koja je održala event u Francuskoj. Dugo su Francuzi zakonski zabranjivali održavanje MMA evenata na svom teritoriju, ali promjene zakona početkom 2020. godine, velike MMA organizacije dobile su novo tržište za širenje.

Godinu dana prije UFC-a, Bellator je gostovao u Parizu, a ubrzo su uspostavili tradiciju i jednom godišnje Bellator posjećuje francusku prijestolnicu. Ništa se neće promijeniti niti nakon spajanja s PFL-om. Bellator je jučer potvrdio kako i ove godine u petom mjesecu stižu u Pariz, a najavljena su i dva velika meča za taj event.

U sunaslovnoj borbi večeri gledat ćemo okršaj za titulu prvaka u bantam kategoriji. Fantastični Patchy Mix (19-1-0) branit će pojas koji je osvojio u 11. mjesecu prošle godine. Američki borac obračunat će se s Magomedom Magomedovim (20-3-0), a zanimljivo je kako ovi borci već imaju određenu zajedničku povijest.

Mix i Magomedov borili su se krajem 2022. godine u polufinalu Bellatorovog Grand Prixa u bantam kategoriji, a Mix je slavio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi borbe. Magomedov je nakon toga odradio jedan nastup. U sedmom mjesecu prošle godine porazio je Dannyja Sabatella ‘‘giljotinom‘‘ u prvoj rundi. Tom pobjedom očito je izborio novi napad na titulu.

Bellatorov event u Parizu predvodit će Usman Nurmagomedov (17-0, 1 NC) i Alexander Shabliy (24-3-). Radi se o meču koji je izazvao mnoštvo upitnika među fanovima, a više je razloga koji stoje iza toga.

Naime, Usman Nurmagomedov u desetom mjesecu prošle godine odradio je svoj posljednji nastup. Neporaženi Dagestanac i rođak Khabiba Nurmagomedova porazio je Brenta Primusa, ali meč je naknadno preinačen u ‘‘no contest‘‘. Usman je bio pozitivan na doping testu i poništena mu je pobjeda.

Naknadnom istragom utvrđeno je kako je u organizmu Nurmagomedova pronađena zabranjena supstanca koju je Usman unosio preko lijeka propisanog od strane liječnika. Uspio je Usman uvjeriti komisiju kako je nesvjesno konzumirao nedopuštenu supstancu, odnosno, nije znao da lijek koji mu je propisan od strane liječnika sadrži nedozvoljenu tvar. Njegovi argumenti su uvaženi, a Usman je dobio skraćenu suspenziju u trajanju šest mjeseci.

Što se događa s Bellatorovim Grand Prixom u lakoj kategoriji?

Zbog činjenice da je nesvjesno i nenamjerno uzeo nedozvoljenu tvar, Usman Nurmagomedov nije ostao bez titule prvaka. Ipak, nameću se neka nova pitanja. Nurmagomedov i Primus borili su se u polufinalu Bellatorovog Grand Prixa u lakoj kategoriji, a nakon Usmanovog pada na doping, spominjalo se kako će Usman biti diskvalificiran iz turnira.

Alexander Shabliy čekao je novog protivnika u finalu, ali Bellator nikada nije obznanio s kime će se ruski borac boriti za nagradu koja iznosi jedan milijun američkih dolara. Čak i nakon potvrde meča između Shabliyja i Nurmagomedova, Bellator niti jednom riječju nije spomenuo taj Grand Prix. Dakle, nepoznato je radi li se o finalu Grand Prixa ili su Bellatorovi čelnici jednostavno odbacili taj turnir kao da se nije niti dogodio.

image

Bellatorov Grand Prix u lakoj kategoriji

Screenshot (wikipedia)

Nema nikakvog smisla odbaciti turnir koji je došao do finalne faze, jer Alexander Shabliy ostaje zakinut i ne može se boriti za glavnu nagradu. Vjerujemo da će Bellatorovi čelnici uskoro pojasniti kakva je situacija s tim turnirom.

U svakom slučaju, Shabliyja čeka meč protiv Usmana Nurmagomedova, a 17. svibnja (peti mjesec) Shabliy će imati priliku postati prvakom Bellatorove lake kategorije.

Priredba će se održati u Accor Areni u Parizu.

Linker
25. travanj 2024 18:55