Ostalo

Predsjednik ONE Championshipa pojasnio minus od 111 milijuna dolara: ‘Radi se o strategiji‘

Chatri Sityodtong

 Screenshot (youtube, Mma Hour)
Chatri Sityodtong tvrdi da su jednostavno u takvoj fazi poslovanja

Vrlo zanimljiva informacija vezana za ONE Championship i njihovo poslovanje procurila je prije desetak dana. Naime, prema podacima predanim u Računovodstveno i korporativno regulatorno tijelo Singapura (ACRA), ONE Championship u 2021. godina poslovao je u minusu od 111 milijuna dolara, a 2020. godine zabilježili su gubitke od 48 milijuna dolara.

Mnogi su tu informaciju označili kao velik problem ONE-a, a fanovi u našoj regiji zapitali su se je li Roberto Soldić napravio dobru odluku potpisavši ugovor s ONE-om. Chatri Sityodtong kao predsjednik organizacije odlučio je detaljno objasniti zašto financijsko izvješće tako izgleda.

‘‘Ako želite informacije o financijama, koristite najrelevantnije izvore poput Bloomberga ili Financial Timesa. Nećete ići na MMA portale po takve informacije. Radi se o podacima koji nisu najtočniji, ali proučimo širu sliku. Mi smo u fazi investiranja, a a da bismo bili tu gdje jesmo, moramo investirati u brand, proizvod, roster i na našu ekspanziju. To iziskuje puno kapitala. Strategija koju koristimo bazirana je na cilju da se proširimo maksimalno moguće po cijelom svijetu. Nedavno smo objavili ugovor s beIN Sportsom za suradnju na Bliskom istoku. Mi ne samo da moramo organizirati evente, nego moramo stvara i hrpu materijala za sve televizije i tržišta diljem svijeta. Mi moramo doći na neku razinu investiranjem gdje ne smijemo sada pretjerano brinuti o tome koliki je minus. Imamo sreće da imamo investitore poput Sequoia Capitala, Temasek Holdingsa itd. Guglajte o njima, to su ponajbolji i najpametniji investitori na svijetu. Oni vjeruju u ovo što mi radimo. Naši planovi su prikupiti još milijardu dolara kako bi nastavili s ovom strategijom globalne ekspanzije.‘‘, rekao je Chatri, a zatim je nastavio.

‘‘U posljednjih deset godina prikupili smo oko 500 milijuna dolara (investicija), a potrošili smo oko 350. Dakle preostalo je još 150 milijuna dolara samo od toga. Naša baza investitora posjeduje bilijune dolara. Samo istražite njihovu vrijednost.‘‘

Ariel Helwani zatim je postavio vrlo zanimljivo pitanje kojim je upitao Chatrija postoji li određeni iznos minusa i troškova koji smiju doseći prije nego situacija postane problematična u očima investitora. Predsjednik ONE-a odgovorio je:

‘‘Ne, ne postoji. Ne radi se o iznosu gubitka, nego o investiranju. Ovo je investiranje u rast, u brand i proizvod. Mi ćemo sljedeće godine utrostručiti broj evenata. Ove godine odradit ćemo oko 22 eventa, a sljedeće godine imat ćemo ih 64. To zahtijeva investiciju. Strategija je postati najraširenijom organizacijom, imati najbolje borce na svijetu i zatim distribuirati taj sadržaj kroz cijeli svijet. Time bi rasla baza fanova, a mi bi nastavili investirati u širenje i rast. Nema svaka kompanija ovakvu priliku i ovakve investitore. Pogledajte Teslu na primjer. Ne znam koliko je Elon milijardi bio u gubitku, ali to nije gubitak. On je investirao u nove tehnologije, nove baterije, uvjete rada itd. Ista stvar je i kod nas. Sportske kompanije uglavnom su nevjerojatno profitabilne kad dosegnu neku visoku razinu. NBA, NFL itd., lista seže jako daleko.‘‘, objašnjenje je Chatrija.

U nastavku razgovora Chatri se ponovno pozivao na izvještaje Bloomberga i Financial Timesa te je istaknuo kako će ONE kroz otprilike tri godine početi poslovati u plusu sudeći prema trenutnoj trajektoriji.

Predsjednik ONE-a više puta se pozivao i na istraživanje ‘‘Nielsena‘‘ koje pokazuje kako je ONE među pet najgledanijih sportskih organizacija na svijetu u 2021. godini. Chatri se silno ponosi tim podatkom, a uostalom, kako i ne bi kad pogledamo ispred kakvih brandova se pozicionirao ONE na toj ljestvici.

Dakle, da sumiramo. Čelni čovjek ONE-a ističe kako financijsko poslovanje u minusu uopće nije alarmantno. Oni su jednostavno u fazi kada moraju uložiti određeni novac u rast branda, a kada dosegnu određenu razinu, investicija će se početi vraćati. Njihovi investitori posjeduju ogroman kapital i spremni su ulagati u ovaj projekt. Ukoliko ponajbolji svjetski investitori vjeruju da će se ovaj projekt isplatiti, nema razloga da ne vjerujemo i mi.

Kompletno Chatrijevo gostovanje u MMA Houru možete pogledati pri dnu teksta, a klikom na LINK možete pročitati što je rekao o treningu s Mirkom Filipovićem, kao i o Robertu Soldiću.

Linker
19. travanj 2024 06:24