Ostalo

Rafael Lovato Jr. vratio se nakon tri i pol godine pauze, ali bio to je vjerojatno njegov posljednji meč

Gegard Mousasi (lijevo) i Rafael Lovato Jr.

 Dan Cooke/Alamy/Alamy/Profimedia
Bivši Bellatorov prvak srednje kategorije umirovit će se neporažen

Jedna od onih karijera koja je mogla biti nešto veća, ali zbog zdravstvenih problema nije postala većom, ona je Rafaela Lovata Jr.-a. Neporaženi američki borac (11-0) u šestom mjesecu 2019. godine osvojio je Bellatorovu titulu prvaka u srednjoj kategoriji, nakon što je većinskom odlukom sudaca porazio Gegarda Mousasija.

Iako je Lovato tri dana kasnije proslavio 36. rođendan i bio je u donekle poznim godinama za borca, pred njim je trebalo biti barem još tri do četiri godine vrhunske karijere i potencijalnih obrana titule.

Nažalost, Lovatu je nedugo poslije dijagnosticiran kaverom mozga, a radi se o stanju koje uključuje abnormalno formirane krvne žile. Lovato je ubrzo dobio zabranu nastupanja od svih atletskih komisija u Europi, a ubrzo se Lovato i svojevoljno odlučio povući iz sporta, jer teško bi dobio dozvolu za nastup i u SAD-u.

Više puta Rafael Lovato Jr. isticao je želju da odradi još jednu borbu, a napokon ju je odradio krajem netom završene 2022. godine. Lovato je nastupio na Inoki Bom-Ba-Ye eventu, a protivnik mu je bio Taiga Iwasaki (8-0). ‘‘Submissionom‘‘ već u prvoj rundi slavio je Lovato Jr., u svom prvom nastupu nakon više od 42 mjeseca izbivanja iz kaveza. Unatoč dominantnoj pobjedi, to će vjerojatno biti njegov posljednji MMA nastup.

‘‘Dugo sam razmišljao i htio sam odraditi samo još jedan meč, kako bih na svoj način mogao zatvoriti poglavlje vezano za moju MMA karijeru. Trebalo mi je tri i pol godine. Toliko je vremena prošlo, ali na kraju se dogodilo i pomalo mi je teško povjerovati da se dogodilo. Ovo je ostvarenje sna.‘‘, započeo je Lovato u razgovoru za SiriusXM, a zatim je dodao još neke razloge povlačenja.

‘‘Gotovo mi je 40 godina sada. Postao sam otac blizancima ove godine (sada je to prošla godina, op.a.). U drukčijoj sam fazi života. Dobro se osjećam, a dođe li baš primamljiva ponuda, vjerojatno bih ju barem razmotrio. Vidjet ćemo što slijedi, ali ja sam jako sretan svojim životom, što god se dogodilo.‘‘, rekao je Lovato koji je ipak ostavio malu šansu za povratak, ali realnost je da ga više nećemo gledati u MMA borilištima.

Ukoliko je to kraj njegove karijere, Rafael Lovato Jr. povlači se kao borac s 11 pobjeda u jednako toliko profesionalnih nastupa. Sedam ih je upisao ‘‘submissionom‘‘, a po dvije nokautom i na bodove. Nosio je titule prvaka u Bellatoru i Legacy FC organizaciji, a može se pohvaliti pobjedama protiv boraca kao što su Gegard Mousasi, Kevin Holland, John Salter itd.

2007. godine okitio se titulom svjetskog prvaka BJJ-u, a u BJJ-u i grapplingu osvajao je pregršt odličja na velikim natjecanjima. Prava šteta što su ga zdravstveni problemi spriječili da odradi još nekoliko MMA nastupa, prije svega revanš s Gegardom Mousasijem.

Ipak, zdravlje je na prvom mjestu.

Linker
19. travanj 2024 07:35