Ostalo

Roberto Soldić nastupa na povijesnom eventu: Saznajte sve o ONE-ovom večerašnjem spektaklu!

ONE Fight Night 10

 Screenshot (youtube, One Championship); Instagram (sage Northcutt)
ONE Fight Night 10 event sjajan je event kojim će ova organizacija debitirati na tlu SAD-a

Gotovo punih 12 godina prošlo je od osnutka ONE Championship organizacije, a danas je to jedna od najboljih borilačkih organizacija na svijetu. UFC je naravno nedodirljiv, ali ONE je danas rame uz rame s Bellatorom i PFL-om kad su u pitanju velike borilačke organizacije, a večerašnji ONE Fight Night 10 event povijesni je za ovu azijsku organizaciju.

Velika azijska organizacija debitira na teritoriju SAD-a

Prvi put u svojoj povijesti, ONE će održati event na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, a to je samo dodatni pokazatelj njihove ekspanzije na svjetsko tržište. Event će se održati u Denveru, točnije u Broomfieldu, a 1stBank Center naziv je dvorane koja će ugostiti ovaj spektakl.

Radi se o dvorani koja može primiti 6500 gledatelja, a borci bi mogli imati određenih problema zbog lokacije na kojoj se event održava. Broomfield se nalazi na 1650 metara nadmorske visine i borci koji nisu naviknuti na nadmorsku visinu mogli bi imati značajnih problema s kondicijom.

Rodtang Jitmuangnon kao jedan od aktera ovog eventa već je najavio da ga nadmorska visina u Broomfieldu podosta muči i meč protiv Edgara Tabaresa planira završiti što prije. UFC 278 event prošle godine je održan u Salt Lake Cityju na nešto manje od 1300 metara nadmorske visine i brojni borci izgledali su kondicijski osjetno lošije nego inače.

No, uvjeti su na kraju krajeva isti za sve sudionike eventa i ne mogu poslužiti kao izlika. ONE je za debi u SAD-u morao dovesti ponajbolje borce koje imaju na rosteru i većinu ‘‘carda‘‘ popunjavaju vrhunski borci koji se znaju nositi s raznim poteškoćama. U nastavku teksta pokušat ćemo vam detaljnije približiti neke od najzanimljivijih mečeva.

Po mnogima najveći borac u povijesti večeras bi mogao završiti svoju MMA karijeru

Jedna velika MMA karijera mogla bi završiti večeras na ONE Fight Night 10 eventu. 36-godišnji Demetrious Johnson (24-4-1) predvodi ONE-ov veliki event, a ujedno i brani titulu prvaka u muha kategoriji. ‘‘Mighty Mousea‘‘ čeka treći međusobni obračun s odličnim Brazilcem Adrianom Moraesom (20-4-0).

Moraes je u četvrtom mjesecu 2021. godine nokautirao Demetriousa Johnsona, a može se reći da je Demetrious Johnson tada platio i danak neiskustvu. Neki će se zapitati kako može Johnson biti neiskusan u toj fazi karijere, ali neiskustvo se odnosi na ONE-ova pravila. Moraes je desnim aperkatom uzdrmao ‘‘Mighty Mousea‘‘ koji je završio na tlu, a Moraes je tada iskoristio pravilo s kojim se Johnson nije nosio u UFC-u. Naime, prema ONE-ovim pravilima, dopušteni su udarci koljenom u glavu protivnika koji je na tlu, a Moraes je koljenom brutalno nokautirao jednog od najvećih boraca ikad.

Revanš je uslijedio u osmom mjesecu prošle godine, a gledali smo jedan uistinu fantastičan meč. Johnson se prilagodio novim pravilima, ali prilagodio se i osjetnom deficitu koji ima kad je fizička veličina u pitanju. Moraes je čak 13 centimetara viši od Johnsona, a ima i sedam centimetara prednosti u ‘‘reachu‘‘. Demetrious prednost ima u brzini, a i tehnički je ipak bolji borac od Moraesa.

Nakon sjajne tri runde revanša, kulminacija je nastupila drugom polovicom četvrte runde. Demetrious Johnson fantastičnom sekvencom nokautirao je Brazilca koji nikad ranije u karijeri nije bio završen. Desnicom je ‘‘Mighty Mouse‘‘ uzdrmao Moraesa, uzdrmani Brazilac bio je na putu ka dolje, ali Johnson je uspio kirurški precizno pogoditi koljenom prije nego je Moraes i završio na tlu. Bilo je to dovoljno da brutalno nokautira Moraesa.

Obojica su tako upisali po jednu pobjedu, a obojica su do pobjede došli nokautiravši jedan drugog lijevim koljenom. Večeras nas čeka trilogija, a Demetrious Johnson u nekoliko intervjua dao je naslutiti da bi mu ovo mogao biti posljednji meč u karijeri.

Nije Demetrious Johnson tip osobe koja će lažno najavljivati povlačenje iz sporta, samo kako bi što bolje ispromovirao meč. Johnson uistinu razmišlja o povlačenju, ali još uvijek nije definitivno odlučio. Velike su ipak šanse da će večeras odraditi svoj ‘‘posljednji ples‘‘, a oproštajni nastup ovakvog borca jednostavno se ne prepušta.

Roberto Soldić i Zebaztian Kadestam mogli bi ukrasti ‘‘show‘‘

Uz Demetriousa Johnsona, meč koji će fanove u našoj regiji najviše zanimati svakako je onaj između Roberta Soldića i Zebaztiana Kadestama.

Ponajbolji hrvatski MMA borac po drugi put u karijeri kročit će u ONE-ov kavez. Debi u azijskoj organizaciji nije dobro prošao. Soldić se krajem 12. mjeseca prošle godine borio protiv Murada Ramazanova, a borba je okončana ‘‘no contestom‘‘ nakon samo tri minute. Ramazanov je Soldića udario koljenom u međunožje, Soldić nije mogao nastaviti nakon tog udarca, a meč je okončan bez pobjednika jer se radi o nedozvoljenom udarcu kojim je Ramazanov onesposobio Soldića za nastavak borbe.

Čelnici ONE-a nisu se odlučili za revanš između Soldića i Ramazanova, nego su Soldića uparili sa Zebaztianom Kadestamom. Kadestam je nekadašnji ONE-ov prvak kategorije do 84 kilograma, a 12 od ukupno 14 svojih pobjeda upisao je nokautom.

Borac nadimka ‘‘Bandit‘‘ fizički je jako moćan borac, ali i njegov karakter čini ga vrlo nezgodnim protivnikom. Kadestam je naime pravi ‘‘fajter‘‘ spreman potući se s bilo kime i jako teško ga je završiti. Kondicijski je vrlo dobro pripremljen, a tehnički je jako potkovan u stojci.

Slabije strane definitivno su mu hrvanje i parter, ali ovdje se očekuje pravi rat u stojci. Kadestam je najavio da će netko između njih dvojice zasigurno ‘‘zaspati‘‘ u ovom meču, a Šveđanin je dodao kako mu nije bitno tko će to biti. On dolazi prirediti ‘‘show‘‘ za publiku, a Soldić je uvijek spreman za takve mečeve.

Roberto je 17 puta u karijeri slavio nokautom, a upisao je ukupno 20 pobjeda i tri poraza. Poraz nije osjetio još od četvrtog mjeseca 2018. godine, a u posljednjih 15 nastupa upisao je čak 14 pobjeda (ako ne računamo meč protiv Ramazanova). Soldić je u ONE došao s reputacijom ponajboljeg europskog borca, ali i ponajboljeg svjetskog borca koji nastupa izvan UFC-a. Chatri i ostatak organizacije imaju velika očekivanja od njega, a večeras je sjajna prilika da se u što boljem svjetlu pokaže ONE-ovim fanovima, ali i publici u SAD-u. Soldiću će ovo biti debi na američkom tlu.

Jedan od najatraktivnijih Muay Thai boraca na svijetu branit će svoj pojas u muha kategoriji

Osim ova dva gore navedena meča, još je nekoliko vrhunski mečeva na koje morate obratiti pažnju. Istaknut ćemo obračun Rodtanga Jitmuangnona i Edgara Tabaresa prije svega. Da, široj masi na prvu se radi o podosta nepoznatim imenima, a naročito teško je izgovoriti ime Tajlanđanina Rodtanga Jitmuangnona. Bolji poznavatelji ONE Championshipa ipak itekako dobro znaju o kome se radi.

Rodtang je ONE-ov prvak muha kategorije i jedan od najboljih Muay Thai boraca na svijetu. ONE-ovi eventi nisu sačinjeni samo od MMA mečeva. Bit će tu i Muay Thai mečeva i ‘‘Submission grapplinga‘‘ također. No, vratimo se na Rodtanga.

270 pobjeda, 42 poraza i 10 remija upisao je Rodtang u svojoj karijeri. Radi se o podosta nevjerojatnim brojkama, ali zapravo tipičnim za tajlandske Muay Thai borce. Pretpostavilo bi se ipak da je Rodtang s takvim brojkama na zalasku karijere, jer zbilja je puno mečeva iza njega. Tu bi se ponovno prevarili, jer radi se o 25-godišnjaku.

Da, ovaj 25-godišnji Muay Thai majstor ima 322 meča iza sebe, a trenutno je u nizu od osam uzastopnih pobjeda. Osim što je elitni Muay Thai borac, Rodtang je i miljenik publike zbog svog stila borbe. Radi se o borcu koji apsolutno svaki put priredi atraktivan meč, a poznat je po sposobnosti da lakoćom prima čiste udarce od strane protivnika. Nerijetko se samo nasmije i nastavi s borbom.

Njegov protivnik Edgar Tabares puno manje je poznat borac i ovdje dolazimo do jednog od glavnih problema koji se veže uz Rodtangovo ime. Po mnogima je Rodtang zapravo mezimac ONE Championship organizacije i često ga uparuju s nedoraslim protivnicima. Takav je vjerojatno i Edgar Tabares, ali s obzirom da se radi o Meksikancu, možemo barem očekivati nevjerojatno srčanog i tvrdog borca koji će dati sve od sebe da dođe do velikog iznenađenja. Ipak je danas i veliki meksički praznik, Cinco de Mayo, a to bi mogao biti dodatni motiv za Tabaresa.

Nekadašnji ogromni UFC-ov potencijal vraća se u kavez nakon četiri godine pauze

Vraćamo se na MMA, a dotaknut ćemo se velikog povratničkog meča. Sage Northcutt, nekoć ponajveći MMA potencijal na svijetu, u kavez se vraća nakon četiri godine pauze. Nortchutt je 2015. godine kao 19-godišnjak debitirao u UFC-u, najjačoj organizaciji na svijetu. Iako je upisao šest pobjeda i dva poraza pod okriljem UFC-a, Dana White ga se odlučio riješiti jer je smatrao da Sage treba skupljati iskustvo u nekoj slabijoj organizaciji.

Northcutt je utočište pronašao u ONE Championshipu, ali Azijati mu nisu priuštili toplu dobrodošlicu. Odmah u prvom nastupu uparen je s Cosmo Alexandreom, renomiranim kickboksačem koji iza sebe ima 91 kickboksački meč. Cosmo je brutalno nokautirao Sagea već nakon 29 sekundi borbe i Northcutt je iz meča izašao s osam fraktura kostiju lica.

Nekoć veliki talent povukao se nakon tog teškog poraza, a u kavez se vraća ovaj vikend. Pakistanac Ahmed Mujtaba (9-2-0) bit će njegov protivnik. Nije Mujtaba naročito poznato ime u svijetu MMA-a, ali u ovaj meč ulazi s ogromnom motivacijom. Northcuttov meč privući će veliku pažnju i Mujtaba ima priliku pokazati se na velikoj pozornici.

Koliko ozbiljno pristupa ovom meču govori i podatak da je pripreme odradio u American Kickboxing Academyju. Zavirite li na njegove društvene mreže, uočit ćete zajedničke fotografije Mujtabe i nekih AKA velikana kao što su Cain Velasquez i Khabib Nurmagomedov.

Northcutt se za ovaj meč pripremao u Team Alpha Maleu kod Urijaha Fabera, a Faber je u jednom od ONE-ovih najavnih videa istaknuo kako bi bio spreman dati ogroman novac da se nađe u Sageovoj poziciji. Faber je pojasnio kako je Sageu tek 27 godina, a već posjeduje ogromno iskustvo i tehnički je izrazito potkovan.

Ono što je kod Sagea upitno jest njegov borilački duh. Može li se Sage snalaziti u ‘‘dubokim vodama‘‘ i pokazati ratnički mentalitet u takvim situacijama. Puno toga ćemo saznati u meču protiv Mujtabe.

Miljenica ONE-ovih fanova prezentirat će svoje vještine i američkoj publici

Stamp Fairtex (64-17-5 Muay Thai/Kickbox, 9-2 MMA) također je ime na koje trebate obratiti pažnju. 25-godišnja Tajlanđanka jedna je od najvećih ONE-ovih zvijezda. Stamp je prva ONE-ova borkinja u povijesti koja se okitila titulama u dvama različitim sportovima. Pojas je osvajala u Muay Thaiju i kickboksu, ali njene ambicije sežu još dalje.

Stamp želi osvojiti pojas i u MMA-u, a priliku je imala u trećem mjesecu prošle godine. Odličan meč tada je odradila protiv sjajne Angele Lee, ali Angelina kvaliteta u parteru bila je presudna i Stamp je izgubila ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi.

Sjajna tajlandska borkinja nerijetko podsjeća na Rodtanga u svojim mečevima. ONE-ove društvene mreže često su preplavljene isječcima u kojima Stamp Fairtex osmijehom reagira na udarce i kombinacije svojih protivnica, a zatim im uzvraća s kamatama. Fairtex je borkinja koju je bivši UFC-ov prvak Rich Franklin otkrio na jednom manjem lokalnom eventu u sklopu kojeg je Franklin skautirao talente za ONE Championship.

‘‘Gledao sam neke druge borce, ali čuo sam zvuk na drugom kraju dvorane. Bio je to zvuk poput pucnja iz sačmarice, a ona je bacala lijevi ‘kick‘. Istog trena sam znao da ju moramo potpisati, a pokazala se odličnim pojačanjem.‘‘, pojasnio je Rich Franklin tijekom otvorenog treninga uoči večerašnjeg ONE-ovog eventa.

Osim sjajnih vještina i nevjerojatno uzbudljivih mečeva, Stamp Fairtex simpatije fanova pridobiva i svojim ulascima u kavez/ring. Uvijek se tu radi o nekakvom zabavnom uvodnom plesu i ‘‘Stamp dance‘‘ jedan je od njenih zaštitnih znakova.

Amerikanka Alyse Anderson pokušat će pomrsiti planove Stamp Fairtex. Anderson iza sebe ima šest pobjeda i dva poraza u profesionalnoj MMA karijeri, a za ovaj meč se pripremala s Patom Barryjem i Rose Namajunas. Pobjednica ovog meča dobit će priliku boriti se za titulu privremene prvakinje u atom kategoriji (-115 ‘lbs‘), a možete očekivati jedan jako uzbudljiv meč.

Tri bivša prvaka također nastupaju večeras

Ovo su neka od najzanimljivijih imena na večerašnjem ‘‘fight cardu‘‘, ali puno uzbuđenja i MMA na visokoj razini pružit će vam i borci poput Aunga La Nsanga, Kairata Akhmetova, Ok Rae Yoona itd. Sva trojica bivši su ONE-ovi prvaci i vrijedi pogledati što imaju za ponuditi.

Ljubitelji grapplinga moći će uživati u majstorijama Mikeyja Musumecija koji brani titulu u muha kategoriji. Protivnik će mu biti Osamah Almarwai, a odličan ‘‘grappling‘‘ meč trebali bi pružiti Reinier de Ridder i Tye Ruotolo također.

Nadamo se da smo vam uspjeli pobuditi što veći interes za ovim eventom, a vjerujte nam da nećete požaliti ako date priliku sjajnoj azijskoj organizaciji.

Gdje i kada pogledati ONE Fight Night 10 event?

Istina da termin nije naročito pogodan za našu regiju. Preliminarni dio eventa starta u noći s petka na subotu, točnije u subotu od 1:00h ujutro. ‘‘Main card‘‘ starta od 2:00h ujutro, a meč Soldića i Kadestama možete očekivati oko 4:00h ujutro.

Prijenos eventa bit će dostupan na Arena Fight kanalu od 3:00h ujutro, dok ‘‘prelimse‘‘ možete pogledati putem ONE-ovog YouTube kanala.

Linker
19. travanj 2024 08:18