Ostalo

‘Ruski eksperiment‘ je nadmašen: Kubanski gorostas i službeno postao najuspješniji hrvački olimpijac

Mijain Lopez
 Jack GUEZ/AFP
Mijain Lopez uspio je ono u čemu je poklekao i veliki Aleksandr Karelin

Ono što se najviše pratilo u olimpijskom turniru hrvanja grčko-rimskim stilom bila je kategorije do 130 kilograma i lov 38-godišnjeg Kubanca Mijaina Lopeza na ono što nije postigao niti jedan muški hrvač, četvrto olimpijsko zlato. Legendarni gorostas danas je u tome uspio. Gruzijac Iakobo Kajaia pokušao je ugroziti ga, ali nije došao niti blizu postati mu ono što je Aleksandru Karelinu u Sydneyu postao Rulon Gardner.

Lopez je do zlata došao uvjerljivo. Kao što je napravio u Londonu i u Riu, do zlata se doslovno prošetao ne izgubivši niti jedan bod tijekom cijelog turnira. Tek mu je Turčin Riza Kayaalp u polufinalu pružio znatniji otpor, no i njega je Lopez savladao rezultatom 2:0. Nakon finalnih 5:0, gdje je sve izgledalo više nego rutinski, četvrto olimpijsko zlato osvojio je ukupno osvojivši 24 boda u četiri odrađena meča.

Ovo je za Lopeza, kao što je već prije Igara najavio, bio posljednji meč u karijeri. Nadmašio je već spomenutog ruskog "Eksperimenta", Aleksandra Karelina, čovjeka kojeg su do danas svi nazivali najvećim hrvačem u povijesti. To će ukupno gledajući on vjerojatno i ostati, budući da je u karijeri izgubio samo dva meča te je devet puta bio svjetski prvak, dok je Lopez ipak izgubio tri od osam finala Svjetskog prvenstva u kojima se našao. No, jedini je Kubanac hrvač s četiri olimpijska zlata i jedini koji je to napravio u grčko-rimskom hrvanju. Japanka Kaori Icho to je napravila u slobodnom stilu.

image
Mijain Lopez vs. Iakobi Kajaia
Jack GUEZ/AFP

Za Kubance je danas dan za dvostruko slavlje, budući da je zlato u najnižoj kategoriji, onoj do 60 kilograma, uzeo Luis Orta. Kubanci na ovim Igrama u dva najpopularnija borilačka sporta izgledaju impresivno, no ona glavna finala tek slijede.

Sve u svemu, Mijain Lopez, čovjek koji je poput Teofila Stevensona ili Felixa Savona, odbio mnoge ponude, od kojih je većina uključivala bijeg od kubanskog državnog sustava, ostao je vjeran svojoj zastavi te je uspio ono što nije nitko osim njega. A gledajući kako je još od početka karijere ljubimac vlasti, on sigurno poput spomenutog Teofila neće otići u siromaštvu. U sportskoj povijesti čeka ga vječna slava, a u domovini gotovo sigurno doživotno blagostanje.

Linker
13. travanj 2024 04:26