Ostalo

Sean Brady uistinu je sjajan parteraš: UFC-ov velteraš pobijedio je ponajboljeg grapplera na svijetu

Sean Brady vs. Craig Jones

 Twitter (ufc Fight Pass)
Philadelphia je sinoć ugostila zanimljivu grappling priredbu na kojoj je nastupilo niz UFC boraca

Kraj godine već klasično ne obiluje MMA priredbama, no zato su ljubitelji borilačkih sportova imali priliku pogledati pregršt zanimljivog grapplinga sinoć. Naime, 2300 Arena u Philadelphiji, bila je domaćin FURY Pro Grappling 3 priredbe, a program je bio prepun UFC boraca, ali i vrhunskih, renomiranih grapplera.

Priredbu su predvodile Carla Esparza i Danielle Kelly. Inače, Kelly je vrsna majstorica partera i vlasnica crnog BJJ pojasa, dok Carla Esparza posjeduje renome bivše UFC prvakinje, ali i dalje je pri samom vrhu slamka kategorije. Esparza je u ovaj meč uskočila kao zamjena za Rose Namajunas, a meč je izgubila prekidom, zbog posjekotine koju je zadobila na čelu, prilikom pokušaja ''slama''. Sudac je prekinuo meč nakon četiri minute i 26 sekundi borbe.

Ipak, show je ukrao Sean Brady. Neporaženi UFC-ov velteraš (15-0, 5-0 UFC) imao je na papiru vjerojatno najteži zadatak. Njegov protivnik bio je Craig Jones, majstor grapplinga koji pripada samom vrhu tog sporta. Australac je osvajač niza velikih turnira te još serije odličja na najprestižnijim grappling prvenstvima. Često bi ga Gordon Ryan zaustavljao na putu ka zlatu, no svaki poznavatelj grapplinga zna što ime Gordona Ryana znači u tom sportu. Jones prema stranici BJJ Heroes ima 51 pobjedu i 16 poraza, a čak 41 put slavio je prekidom. Treba uzeti u obzir kako se radi o mečevima pretežno protiv elitne konkurencije. Heel hookovi i slični zahvati kojima napada nogu protivnika, njegova su specijalka.

Unatoč svemu, Sean Brady pružio je veliko iznenađenje i slavio je odlukom sudaca. UFC-ov velteraš svojom snagom i odličnim hrvanjem, neutralizirao je sve napade protivnika koji je većinu meča proveo u donjoj poziciji. Brady nije mogao proći gard sjajnog Jonesa, ali zadržavanje dominantne gornje pozicije, bilo je dovoljno za slavlje u ovom meču.

''Ja sam jiu-jitsu tip, ali sam i MMA tip također. Htio sam upotrijebiti svoj pritisak i taktiku. Međutim, nije se puno toga događalo jer nisam mogao proći njegov gard.'', rekao je Sean Brady, netom nakon završenog meča.

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti poraze Neila Magnyja i Donalda Cerronea. Dvojica renomiranih UFC boraca poraženi su također od strane UFC boraca. Joe Solecki gušenjem (RNC-om) je pobijedio Donalda Cerronea nakon tri minute i 17 sekundi meča. Unatoč tome što je Solecki na vagi bio lakši gotovo 20 ''pounda'' (9.07 kg), sjajno je kontrolirao borbu i došao do pobjede.

Neil Magny izgubio je od Joaquima Silve, ''giljotinom'' nakon nešto manje od tri minute borba. Početak borbe prošao je u ispitivanju snaga, no Silva je iskoristio prvu priliku za zaključavanje ''giljotine'' i tako je došao do pobjede. Nakon dva poraza nokautom pod okriljem UFC-a, Brazilac je napokon došao i do jednog slavlja, iako ne u MMA-u.

Vrijedi istaknuti kako se na sinoćnoj priredbi pojavio i Kevin Holland. UFC-ov borac srednje kategorije poznat je po preferiranju borbe u stojci, no odlučio se okušati u grappling meču. Kao i uvijek, Kevin je priuštio atrakciju i publika je uživala u njegovim akrobacijama. Ipak, to mu nije bilo dovoljno za pobjedu te je sudačkom odlukom izgubio od Kodyja Hamraha.

Borci poput Clayja Guide, Billyja Quarantilla, Renata Moicana itd. također su nastupali na ovoj priredbi, a kompletne rezultate možete pročitati pri dnu teksta.

FURY Pro Grappling 3 - rezultati:

Danielle Kelly def. Carla Esparza via prekidom zbog ozljede (posjekotina) – 4:26

Sean Brady def. Craig Jones via odlukom sudaca

Joe Solecki def. Donald Cerrone via submission (rear-naked choke) – 3:17

Clay Guida def. Billy Quarantillo via odlukom sudaca

Renato Moicano def. Chase Hooper via odlukom sudaca

Nicky Rod def. Steve Mowry via submission (RNC) – 5:30

Joaquim Silva def. Neil Magny via submission (giljotina) – 2:47

Jonathan Piersma def. Philip Rowe via odlukom sudaca

Alex Caceres def. Eddy Torres via submission (RNC) – 2:35

Kody Hamrah def. Kevin Holland via odlukom sudaca

Andre Petroski def. Phil Hawes via odlukom sudaca

Gillian Robertson def. Chrissy Briggs via odlukom sudaca

Linker
26. travanj 2024 23:52