Ostalo

UFC-ov veteran o izraelsko-palestinskom ratu: ‘Izrael nema izbora, morat će ići u borbu od vrata do vrata‘

Tim Kennedy

 ALLAN ZILKOWSKY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Allan Zilkowsky/zuma Press/profimedia
Tim Kennedy je umirovljeni MMA borac i višestruko odlikovani pripadnik specijalnih postrojbi američke vojske

Hamasov raketni i kopneni napad na Izrael, koji je eskalirao u sveopći izraelsko-palestinski rat, posljednjih je dana u primarnom fokusu svih svjetskih medija. I dok o krvavim sukobima na Bliskom Istoku javno uglavnom govore geopolitički i sigurnosni stručnjaci, svoje viđenje o događanjima u Izraelu i pojasu Gaze posljednjih dana iznose i drugi pripadnici javnog života, pa i sportaši. Jedan od njih je i umirovljeni MMA borac Tim Kennedy, član Međunarodne sportske Kuće slavnih, kojem legitimitet za participaciju u raspravama takvog tipa daje činjenica da se radi o borcu koji je, paralelno sa svojom borilačkom karijerom, služio u specijalnim postrojbama američke vojske.

"Najužasnija vrsta borbe je borba od vrata do vrata. A vrsta borbe koju ćemo tamo morati voditi je protiv neprijatelja koji ne poštuje život ni na koji način. Oni će koristiti ljude, civile, kao vreće s pijeskom. Oni će se boriti s civilnih položaja. Svaki put kada civil pogine, to će biti propaganda za Hamas. Za njih je dobitna prednost što se moraju boriti u ovakvoj borbi. Izrael se toliko trudio da ne bude u ovoj borbi upravo iz tog razloga, ovo je borba koju Hamas želi", rekao je Kennedy za Fox News, pa analizirao Hamasov napad, odnosno odgovor Izraela:

"Ovaj napad je bio potpuno drugačije razine složenosti. Jasno je da je bio strateški, bio je uvježban i oni su ga izvršili na vrlo visokoj razini. Ovo je financirano, vjerujem, iako su ga izvršili nedržavni akteri. Bilo je državnih aktera koji su financirali i podržavali ovu operaciju, gdje ste vidjeli tisuće raketa u koordinaciji s kopnenim napadom. Izrael sada nema izbora. Nisu htjeli voditi ovakvu borbu, ali Hamas ju je gurnuo do granice gdje nema drugog odgovora nego ići od vrata do vrata".

Bivši borac i američki vojnik istaknuo je kako nije iznenađen Hamasovom taktikom.

"Nije iznenađujuće da koriste najgoru vrstu taktike koju smo vidjeli od svih naših neprijatelja, uključujući ISIS i Talibane. Ne vjerujem da je ovo kraj napada. Ovo je prije početak", zaključio je 44-godišnji Amerikanac.

Kennedy je u karijeri odradio 24 profesionalna MMA meča (18-6), a 2019. je primljen u Međunarodnu sportsku Kuću slavnih. Do siječnja 2017. borio pod okriljem UFC-a (u posljednjoj borbi izgubio od Kelvina Gasteluma), a prije toga je nastupao pod okriljem Strikeforca gdje se, sredinom srpnja 2012., borio i za pojas srednje kategorije, no jednoglasnom ga je sudačkom odlukom tada zaustavio Luke Rockhold. Vojsci se pridružio još u siječnju 2004., a u narednom razdoblju je završio osnovnu i naprednu borbenu obuku, zračnu školu, i kvalifikacijski tečaj za specijalne snage, kojima se na koncu i pridružio 2007. godine, te sudjelovao u vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu. Dobitnik je brojnih odlikovanja američke vojske.

Linker
27. srpanj 2024 02:34