Ostalo

Veliki potop SAD-a u hrvanju slobodnim stilom se nastavlja: Favorizirani Kyle Snyder ostaje bez finala OI

Kyle Snyder vs. Akhmed Tazhudinov

 CLIVE BRUNSKILL/GETTY IMAGES
Američka muška reprezentacija u hrvanju slobodnim stilom srušila je neslavan rekord na ovoljetnim OI u Parizu

Očekivanja za američku mušku reprezentaciju u slobodnom hrvanju na Olimpijskim igrama 2024. bila su izuzetno visoka, no šesteročlana ekipa ušla je u povijest i upisala neslavan rekord.

Posljednja nada SAD-a za osvajanje zlatne medalje bio je Kyle Snyder, olimpijski prvak iz 2016. godine, no on je u polufinalu kategorije do 97 kg poražen od Akhmeda Tazhudinova. Tazhudinov, koji je porijeklom iz Dagestana, ali sada nastupa za Bahrein, zaustavio je Snydera u njegovom nastojanju da osvoji zlato. Unatoč velikim naporima, Snyder nije uspio razviti dovoljno napada, te je pretrpio drugi uzastopni poraz od ovog 21-godišnjeg fenomena, nakon što ga je Tazhudinov pobijedio rezultatom 11-0 na Svjetskom prvenstvu 2023. godine.

Snyderovim porazom, američka muška reprezentacija u slobodnom hrvanju ostala je bez zlatne medalje prvi put od 1968. godine.

Ovaj prekid 56-godišnjeg niza dolazi nakon što su mnogi tvrdili da SAD šalje svoju najjaču ekipu na Olimpijske igre, s više svjetskih prvaka i visoko rangiranih sportaša koji su se natjecali u 2024. godini.

Nažalost za pratitelje hrvanja "preko bare", američki tim se borio s problemima od samog početka. Mason Parris, koji je zamijenio olimpijskog prvaka iz 2020. Gablea Stevesona u kategoriji do 125 kg, ispao je već u kvalifikacijskom krugu. Steveson je napustio sport kako bi potpisao ugovor s WWE-om, a trenutno igra za Buffalo Billse u NFL-u.

Trostruki NCAA prvak i svjetski prvak Zain Retherford također nije uspio i izgubio je s 8-0 od Iranca Rahmana Amouzada u prvoj rundi.

Spencer Lee, bivši istaknuti hrvač iz Iowe, imao je najbolju priliku za osvajanje medalje nakon što je stigao do finala u kategoriji do 57 kg, no u finalu je poražen od Reija Higuchija iz Japana. Ipak, Lee se kući vraća sa srebrnom medaljom s njegovih prvih Olimpijskih igara.

Aaron Brooks doživio je šokantan poraz od Magomeda Ramazanova iz Bugarske u polufinalu kategorije do 86 kg, nakon što je izborio mjesto u olimpijskom timu pobjedom nad zlatnim olimpijcem iz 2020. Davidom Taylorom. Dok je Ramazanov osvojio zlato pobijedivši iranskog legendu Hassana Yazdanija, Brooks se uspio oporaviti i osvojiti brončanu medalju.

Kyle Dake, četverostruki svjetski prvak, bio je jedan od najvećih favorita na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je izgubio u uzbudljivoj borbi protiv Daichija Takatana iz Japana s rezultatom 20-12. Kontroverza oko bodovanja u njegovom meču za brončanu medalju izazvala je Dakeovo nezadovoljstvo, pa je ljutito vratio na strunjaču, gdje je bacio Hetika Cabolova iz Srbije preko glave kako bi postigao pet bodova i osigurao pobjedu.

Dake napušta Pariz s drugom brončanom medaljom, a s 33 godine ovo bi mu mogle biti posljednje Olimpijske igre.

Iako Snyder i Retherford još uvijek imaju šansu osvojiti brončane medalje, očekivanja su bila da američka ekipa može donijeti kući više zlatnih medalja nakon impozantnog nastupa na Olimpijskim igrama 2020. godine. Tada su Sjedinjene Američke Države predvodile sve nacije s ukupno devet osvojenih medalja, uključujući zlatne medalje Taylora i Stevesona.

Pet od šest članova tima još uvijek se bori za medalje, no ovo nisu rezultati koje je američka ekipa očekivala uoči Olimpijskih igara 2024. godine.

Linker
09. rujan 2024 13:10