Ostalo

(VIDEO) Aljamain Sterling urnebesnim videom ismijava način borbe zastupljen u današnjem grapplingu: ‘Krećem s novim pristupom!‘

Aljamain Sterling | Mikey Musumeci

 Twitter (aljamain Sterling) | Instagram (mikey Musumeci)
Bivši UFC-ov prvak žestoko kritizira povlačenje garda i izbjegavanje hrvačkih razmjena u grappling mečevima

Nakon poraza od Seana O‘Malleyja i gubitka UFC-ovog pojasa u bantam kategoriji, Aljamain Sterling uzeo je određenu pauzu kad je MMA u pitanju te je odradio dva nastupa u grapplingu.

Krajem devetog mjeseca prošle godine Sterling je porazio Mikea Grundyja, nekadašnjeg UFC-ovog borca. Manje uspješan bio je Sterling u drugom grappling meču koji je odradio krajem 2023. godine. Kevin Dantzler porazio je ‘‘Funkmastera‘‘ većinskom odlukom sudaca, a Sterling je bio poprilično oštar kritizirajući pravila i sudačku odluku. Sterling je ostao frustriran zbog Dantzlerovog stila borbe. Renomirani grappler većinu meča proveo je sjedeći na stražnjici i braneći Sterlingove pokušaje prolaska garda. Dantzler nije pokazivao tendencije ka hrvanju ili promjeni pozicije, a kad god bi Dantzler bio prisiljen na pridizanje, samo nekoliko sekundi kasnije vratio bi se u sjedeći položaj.

Imao je Dantzler jedan dobar pokušaj ‘‘armbara‘‘ iz kojeg se Sterling uspio izvući, a taj pokušaj ‘‘submissiona‘‘ vjerojatno ga je doveo do pobjede. Međutim, Dantzler je veliku većinu meča proveo u donjoj poziciji i Sterling smatra da grappleri ne bi trebali biti nagrađeni pobjedom nakon takvog pristupa.

‘‘Zašto pretvaramo ovaj sport u neki čudan spektakl gdje možete pobijediti bivajući na leđima i ne radeći ništa? Ako ja nisam ništa napravio, što je onda on radio? Nemojte počinjati mečeve na stražnjici i nikada ne dopustite drugom muškarcu da vas uhvati za gležnjeve i vuče po podu ispred vaše obitelji i prijatelja. To je sramotno!‘‘, poručio je Sterling, vidno frustriran trendom koji je već neko vrijeme zastupljen u grappling mečevima.

Nije tajna da majstori BJJ-a i renomirani grappleri ne preferiraju hrvati i vole mečeve započinjati povlačenjem garda ili takozvanim ‘‘butt scoot-om‘‘ (sjedanje na stražnjicu i nastavak borbe iz tog položaja). Sterling ne razumije kako se takav pristup može nagraditi pobjedom, ali odgovor je došao od strane Mikeyja Musumecija, ponajboljeg BJJ majstora na svijetu i ONE-ov prvak muha kategorije.

‘‘Umoran sam od slušanja ljudi koji se žale zbog povlačenja garda i ‘butt scootinga‘. Ovo je sport koji se zove jiu-jitsu i to ću prvo reći. Nema udaraca u jiu-jitsuu. Naravno da u borbi na ulici nećete povlačiti gard. Ali u sportu zvanom jiu-jitsu, cilj je ‘submissionom‘ završiti protivnika što je prije moguće. Jitseri su loši u hrvanju i svaki D1 (Division 1) hrvač uništio bi većinu jitsera u hrvačkom meču. Povlačenje garda je pokušaj da se dođe do ‘submissiona‘, što je zapravo i cilj. Ako ne želite da povlačimo gard, srušite nas. Okej, srušili ste nas i gdje smo završili? U donjoj poziciji, baš kao da smo povukli gard.‘‘, poručio je Musumeci putem Instagrama.

Očito je da ovdje dolazi do razilaženja mišljenja. MMA borci oštro se protive takvom načinu borbe, dok BJJ majstori ne vide problem u tome. Demetrious Johnson putem svog YouTube kanala više puta se osvrtao na taj ‘‘problem‘‘. ‘‘Mighty Mouse‘‘ smatra da bi borcima trebalo zabraniti ‘‘butt scooting‘‘ ako se apsolutno ništa ne događa iz te pozicije i meč biva pasivan. Ukoliko borac koji je povlačio gard nije uspio ništa napraviti iz donje pozicije, a gornji borac se muči s prolaskom garda, donjeg borca treba vratiti na noge i zabraniti mu novo povlačenje garda. U slučaju da odbije naredbu, dolazi do oduzimanja bodova i diskvalifikacije.

Naravno, to je samo prijedlog od strane Johnsona koji smatra da bi grappling postao zanimljiviji na taj način. Njegov prijedlog zasad nije na razmatranju i možemo očekivati da će grappleri nastaviti s ‘‘butt scootingom‘‘ i ostalim tehnikama koje preziru MMA borci i hrvači.

Inače, Musumecijeva izjava došla je do Aljamaina Sterlinga, a Sterling je na sarkastičan način odgovorio ponajboljem grappleru na svijetu. Asistirao mu je Chris Weidman, također bivši UFC-ov prvak.

‘‘Čuo sam Mikeyja jasno i glasno! Stoga krećem s novim pristupom ka svojoj BJJ igri.‘‘, poručio je Sterling i usput je objavio šaljiv video u kojem se ruga grapplerima koji od samog početka povlače gard i pritom izbjegavaju hrvačke razmjene.

Činjenica je da Sterling mora prihvatiti da se grappling razlikuje od sporta u kojem se inače natječe, ali isto tako ‘‘butt scoot‘‘ nerijetko dovodi do poprilično dosadnih i neatraktivnih mečeva koji odbijaju gledatelje od praćenja tog sporta.

Linker
28. travanj 2024 03:48