Ostalo

(VIDEO) Bili smo na Cro Copovom novom poslu, pogledajte legendu u akciji: ‘Ili spava, ili sam mu pola glave otvorio!‘

Mirko Filipović

 GORAN MEHKEK Cropix
Legendarni Mirko Filipović potpisao je volonterski ugovor s MUP-om i ubuduće će obučavati hrvatske policijske službenike

Današnje smo prijepodne proveli na Policijskoj akademiji u zagrebačkoj Dubravi, gdje je legendarni hrvatski borac Mirko ‘‘Cro Cop‘‘ Filipović bio na potpisivanju ugovora o suradnji s MUP-om, a nakon čega je održao uvodni trening seminar za pripadnike interventne i specijalne policije.

Najprije su Mirko, koji je bivši član Antiterorističke jedinice Lučko, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pojasnili o kakvoj se točno suradnji. Naime, ugovor koji je potpisao naš proslavljeni borac je u potpunosti volonterski, a podrazumijeva obučavanje hrvatskih policijskih službenika u vidu razvoja snage i kondicije te onih borilačkih tehnika koje su primjenjive u policijskom poslu.

image

Mirko Filipović na treningu s pripadnicima interventne i specijalne policije

GORAN MEHKEK Cropix

‘‘Lijepo mi se vratiti ovdje. Pozvali su me da se uključim jednim dijelom u obuku pripadnika naših specijalnih snaga - specijalne i interventne policije. To će biti izabrani ljudi iz specijalne policije u Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci, nekoliko najboljih od njih će doći, a ja ću dati sve od sebe da im prenesem znanje koje sam skupljao više od 30 godina", rekao je Mirko na medijskoj konferenciji pa dodao:

‘‘Pokazat ću im ono što im treba, to neće biti ni ‘high kick‘ ni direkt, to njima ne treba na takav način. Treba naučiti ljude kako da osposobe svoje tijelo. U tjelesnom sukobu, najvažnije oružje koje imate je vlastito tijelo, morate od svog tijela napraviti oružje. Radit ćemo nekoliko najvažnijih zahvata koji su se iskristalizirali kao stvari koje ‘prolaze‘, koje se najčešće događaju na ulici. To je ono što će njima trebati".

image

Mirko Filipović na treningu s pripadnicima interventne i specijalne policije

GORAN MEHKEK Cropix

Nakon potpisivanja ugovora, ‘‘Cro Cop‘‘ je održao uvodni trening seminar u borilačkoj dvorani. Tom je prilikom govorio o samim osnovama, o onome što je temelj u borbi, kako izvesti osnovne napadačke i obrambene zahvate. Poseban naglasak je stavio na hrvanje i grappling jer, kako je rekao: ‘‘Policajac mora onesposobiti čovjeka bez da ga ozlijedi‘‘.

Prilikom pokazivanja osnovnih tehnika rušenja, bacanja i gušenja te obrambenih tehnika, Mirko je kao najvažniju stvar istaknuo jednu mišićnu skupinu - vrat. ‘‘Vrat je najvažniji mišić u borbi! Najvažniji. Vrat je ključna stvar", podvukao je Filipović, ali i naglasio kako se ne treba oslanjati samo na jednu borilačku vještinu jer se na ulici svašta može dogoditi.

Činjenica da će naši policajci učiti od najvećeg MMA borca u hrvatskoj povijesti i živuće legende borilačkog sporta više je nego odlična vijest. Ovo svakako osigurava napredak u razvoju sigurnosti za naše specijalne postrojbe, a ‘‘Cro Cop‘‘ je još jednom pokazao svoju veličinu ovim volonterskim radom. Hvala, Mirko!

Linker
23. listopad 2024 15:13