Ostalo

(VIDEO) ‘Bilo bi ekstremno impresivno ako bi Srbin dvaput zaredom osvojio turnir‘: Predrag Bogdanović kreće u pohod na 300 tisuća eura

Predrag Bogdanović

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
26-godišnji srpski borac lake kategorije ovaj vikend nastupit će u osmini finala Tipsport Gamechanger turnira

Ovaj tjedan, točnije u subotu, na rasporedu je novi event u režiji Oktagon MMA organizacije. Poznata europska MMA organizacija gostovat će u Ostravi, a Oktagon 54 event predvodit će Patrik Kincl i Piotr Wawrzyniak borbom za ujedinjenje pojaseva u srednjoj kategoriji.

Ipak, s puno više zanimanja pratit ćemo početak drugog izdanja Tipsport Gamechanger turnira. Ove godine Oktagon organizira turnir 16-orice u lakoj kategoriji, a Srbija će i ove godine imati svog ‘‘konja za trku‘‘. Nakon što je Bojan Veličković osvojio prvo izdanje turnira u velter kategoriji, Predrag Bogdanović pokušat će ponoviti njegov uspjeh, ali u lakoj kategoriji.

Neće Predragu biti nimalo lako. Konkurencija je strašna, a već u prvom kolu Bogdanovića čeka potencijalna ‘‘nagazna mina‘‘ ovog turnira. Hafeni Nafuka (8-0) borac je s kojim će se Bogdanović boriti u prvom kolu.

Nafuka je njemački borac namibijskih korijena i neporažen je nakon prvih osam profesionalnih nastupa. Dvije pobjede Nafuka je upisao nokautom, a čak pet puta završavao je protivnike ‘‘submissionom‘‘. Ususret početku turnira, Nafuka poručuje:

‘‘Donosim svoju energiju u ovaj turnir. Ogromna vatra gori u meni.‘‘

20-godišnji Nafuka najmlađi je sudionik ovog turnira i stoga je iskustvo definitivno na strani Predraga Bogdanovića. Međutim, Hafeni Nafuka borac je koji ulazi u ovaj turnir s ogromnom motivacijom kako bi svojoj obitelji promijenio život. U sklopu Oktagonove najave ovog meča, Nafuka je pojasnio kako je njegova obitelj završila u Njemačkoj, kroz što su prolazili i zašto je odlučio postati MMA borcem.

‘‘Ponosno se borim za Njemačku jer sam rođen ovdje i to mi jako puno znači. Naravno, imam namibijsku krv. Htio sam živjeti tamo, ali moji roditelji znali su da je to loša ideja za nas. Jedno vrijeme živjeli smo u hitnom smještaju (za izbjeglice) i morali smo spavati na strunjači. Bili smo totalno siromašni, ništa nismo imali. Tada sam postao gladan i rekao sam sebi: ‘Ne možemo ovako nastaviti, moram nešto napraviti za svoju obitelj‘. Osjećao sam da moram nešto dokazati, da moram postići nešto veliko što bi moglo promijeniti svijet.‘‘

Nafuka je profesionalnu karijeru započeo kao 18-godišnjak i debitirao je pod okriljem manje njemačke organizacije pod nazivom Legion FC. Nakon što je upisao šest profesionalnih pobjeda, stigao je poziv Oktagona. Nafuka je dvaput nastupio u Oktagonovom kavezu i upisao je dvije pobjede ‘‘submissionom‘‘. Petera Gabala porazio je ‘‘giljotinom‘‘ u drugoj rundi, dok je Adriana Kepu završio polugom na ruci nakon samo dvije minute i 15 sekundi borbe. Nafuka je uvjeren kako posjeduje sve alate za osvojiti Oktagonov turnir.

‘‘Pripadam ovoj ‘Ligi prvaka‘ i mogu pobijediti. Podcjenjuju me jer sam mlad, ali priuštit ću im gadno iznenađenje. Uništit ću ih. Moj život i život moje obitelji totalno bi se promijenio osvajanjem turnira. Dobio sam životnu priliku.‘‘, poručuje ovaj 20-godišnjak iza kojeg je već sada vrlo zanimljiva životna priča, a osvoji li glavnu nagradu u iznosu 300 tisuća eura, ne sumnjamo da će se njegov život drastično promijeniti.

Naravno, nešto će se pitati i Predraga Bogdanovića (15-1-0), ponajvećeg srpskog talenta. Bogdanović je SBC-ov prvak lake kategorije i triput je branio pojas prvaka. Dobar period dosadašnje karijere bio je neporažen, a njegov pobjednički niz zaustavio se nakon 14. pobjede. Will Brooks porazio je Bogdanovića sredinom prošle godine na zajedničkom eventu Titan FC organizacije i SBC-a. Bivši Bellatorov prvak i nekadašnji UFC-ov borac pokazao se prevelikim zalogajem u tom trenutku, ali Bogdanoviću je 26 godina i najbolje borilačke godine zapravo tek dolaze. Pobjedama se vratio krajem 2023. porazivši Bakhtiyara Arzumanova, a na Oktagonovom turniru planira zaredati četiri uzastopne pobjede.

‘‘Želim pobjedu Srba napraviti tradicijom i nadam se da ću svoju državu učiniti ponosnom.‘‘, ističe Bogdanović u Oktagonovoj najavi.

Predrag Bogdanović tip je kojeg na prvu vjerojatno ne biste povezali s borilačkim sportom. Poprilično samozatajnog i smirenog duha, Bogdanović je velik dio svoje dosadašnje karijere proveo izvan medijske pažnje. ‘‘Trash talk‘‘, agresivna sučeljavanja i javne prozivke nisu dio Bogdanovićeve osobnosti. Predrag je fokusiran isključivo na naporan rad u dvorani i na ono što će prikazati u kavezu. On sam priznaje da je u djetinjstvu bio još sramežljiviji nego danas.

‘‘Bio sam stidljivo dijete tijekom odrastanja, ali samopouzdanje sam dobio nakon što sam počeo trenirati jiu-jitsu. Znao sam da je borba moj poziv, ovo je najbolji sport na svijetu.‘‘, pojasnio je Bogdanović kako se našao u ovom sportu.

Veličkovićevo osvajanje Tipsport Gamechanger turnira bilo je od velikog značaja za Srbiju i njihov MMA. Radi se o stvarno velikom uspjehu koji je brojne fanove učinio ponosnima, a Predrag Bogdanović navijačima želi priuštiti isti osjećaj ponosa i ove godine.

‘‘Predstavljanje Srbije jako puno mi znači. Domoljub sam i volim svoju državu. Naježim se znajući da moja država stoji iza mene. Činjenica da je Bojan već osvojio ovaj turnir zapravo mi stvara malo više pritiska, jer bilo bi ekstremno impresivno ako bi Srbin osvojio turnir dvaput zaredom.‘‘, objašnjava Bogdanović.

Mnoštvo je odličnih boraca unutar ovog turnira. Od Losenea Keite, preko Daniela Torresa, Makwana Amirkhanija, Mochameda Machaeva pa sve do Bogdanovića i Nafuke. ‘‘Gladni‘‘ i super motivirani Nafuka jako je nezgodan protivnik za prvu fazu turnira, ali Predrag Bogdanović ne želi ništa lakše od toga.

‘‘Ne želim lake mečeve, želim samo teške mečeve. Želim postati najveći i da me pamte kao jednog od najvećih svih vremena. To je težak put, ali stvarno se nadam da ću biti jedan od najboljih svih vremena.‘‘, za kraj poručuje Bogdanović uoči svog debija u Oktagon MMA organizaciji.

Predragu želimo puno sreće i uspjeha u subotu navečer, a Oktagonovu najavu meča između Bogdanovića i Nafuke možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
24. travanj 2024 20:57