Ostalo

(VIDEO) Najbolja trilogija u MMA povijesti možda dobiva svoje četvrto poglavlje

Melendez vs. Thomson
 screenshot
Nakon što je njihova trilogija od većine fanova prozvana najboljom i najuzbudljivijom u MMA povijesti, Gilbert Melendez i Josh 'Punk' Thomson mogli bi odmjeriti snage i po četvrti put. To je postalo opcija nakon što je Melendez napustio UFC, a njegovom potencijalnom protivniku se tako nešto itekako sviđa.

Tri borbe za titulu Strikeforce prvaka, 15 rundi borbe, 75 minuta uzbuđenja. To su pružili Gilbert Melendez i Josh Thomson u borbama koje će većina pasioniranih fanova s dužim stažem u MMA-u nazvati najboljom MMA trilogijom svih vremena. Nakon što je Gilbert Melendez ovog mjeseca raskinuo ugovor s UFC-om, pojavljuje se opcija njegovog dolaska u Bellator i četvrte borbe protiv Thomsona, koji je već nekoliko godina član te promocije.

Prvi susret ovog dvojca dogodio se u lipnju 2008. godine i Thomson je tim putem Melendezu oduzeo titulu prvaka. U prosincu iduće godine Melendez je osvetio poraz i ponovno postao prvak, a trilogija je završena u svibnju 2012. godine. Tek koji mjesec prije nego će obojica skupa s promocijom biti pripojeni UFC-u, Melendez je slavio podijeljenom odlukom. Tako je završena ta uzbudljiva trilogija koja bi, ako se pita Thomsona, mogla postati kvadrilogija.

"Sve je stvar pregovora. Gilbert i ja imamo jako dobar odnos sa Scottom Cokerom i mislim kako je ovo dobra prilika da svi zaradimo lijepu količinu novca. Nismo borci kakvi smo nekad bili i jasno je da ova borba ne bi mogla biti borba na pet rundi, kakve su bile one u kojima smo se borili za titulu. No, to isto tako znači kako bismo sve morali dati u 15 minuta i kako bi bilo još više akcije, što sve čini vrlo uzbudljivim. Jedan drugog respektiramo neovisno o tome što se događalo i uvijek ću imati to veliko poštovanje prema tome kakav je on čovjek i što je postigao kao borac. Pobjeda ili poraz u četvrtoj borbi to ne može promijeniti", rekao je Thomson u razgovoru za BJPenn portala.

U UFC-u su obojica upisali zapažene nastupe, no rezultatski to nije bilo dobro. Tako je Thomson napustio promociju još 2015. godine nakon poraza od Tonyja Fergusona. U Bellatoru je startao s dvije pobjede, a onda mu je tek preostalo savladati Patrickyja Freirea da bi izborio napad na titulu. No, u toj borbi održanoj u veljači 2017. godine je doživio poraz nokautom i od tada se nije borio. S druge strane, Melendez je UFC napustio uz negativan niz od čak pet poraza.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove trilogije je to da između njih nije bilo gotovo nikakvog "trash talka" te su danas zapravo jako dobri prijatelji. Thomson je prokomentirao tu situaciju uz pitanje nije li bilo teže motivirati se pred takvu borbu.

"Mislim kako je zapravo puno lakše odraditi dobru borbu ako s protivnikom imaš međusobne simpatije. Poznajem mu suprugu, poznajem mu kći. Zapravo, bio sam mu na babinju kad se kći rodila. Postojalo je nešto animoziteta između druge i treće borbe jer je on mislio kako se ne trebamo više boriti, a ja sam htio samo tu borbu. Tada smo rekli neke stvari jedan drugom, no to je sve iza nas. Shvatili smo da takve stvari treba ostaviti Conora McGregoru, Jamesu Gallagheru i sličnima", dodao je "Punk". On je inače jedini borac koji je uspio nokautirati Natea Diaza, a napravio je to 20. travnja 2013. godine, na UFC on FOX priredbi koju je predvodio Melendezov napada na UFC titulu koju je tada držao Benson Henderson. Henderson je slavio kontroverznom sudačkom odlukom, a kasnije je na jednak način savladao i Thomsona.

Ispod teksta pogledajte kako je izgledala službena Strikeforceova najava njihove treće borbe, na kraju najizjednačenija i najuzbudljivije u cijeloj trilogiji.

Linker
19. travanj 2024 13:47