Ostalo

(VIDEO) Rogan otkrio što misli o Seagalu i Aikidu: 'Legitimni je majstor, ali..."

Steven Seagal i Joe Rogan
 Ilustracija
U nedavnom podcastu koji je odradio s MMA borcem Aljamainom Sterlingom, popularni UFC-ov komentator Joe Rogan je komentirao borilačku vještinu Aikido i njegovog glavnog "main stream" protagonistu glumca Stevena Seagala.

Seagal je radi svojih akcijskih uloga, u kojima je prebijao protivnike poput supermena, često bio ismijavan u borilačkoj javnosti, a njegove borilačke vještine osporavane. Pod posebnim povećalom MMA javnosti se našao prije nekoliko godina kada je davao savjete tada brazilskim UFC prvacima Andersonu Silvi i Lyotu Machidi. Dapače, hvalio se sam, a to su potvrdili i sami borci, da ih je upravo on potaknuo da koriste prednji nožni udarac (front kick) koji je danas u redovitoj uporabi kada govorimo o slobodnoj borbi. Što o Seagalu misli Rogan?

"Seagal je bio legitimni majstor Aikida. Da se tu radilo samo o Aikidu... jer je tip pomalo luckast, pa ljudi često zaborave da se radi o pravom majstoru te borilačke vještine. On ima legitimnu povijest u Aikidu. On je bio prvi Amerikanac koji je ikada otvorio svoj 'dojo' u Japanu. Govori vrlo tečno japanski jezik i zaista je legitimni Aikido majstor", smatra Rogan koji hvali holivudsku zvijezdu, ali nema previše povjerenja u kvalitete Aikida i njihovu uporabu u modernom sportu.

"Problem je u tome što Aikido nije nešto što se na najbolji način prenosi u MMA sport. Aikido nije najbolja vještina za samoobranu. Jednostavno nije. Ali može se koristiti na neke načine. A u tome je Seagal majstor", objašnjava UFC-ov komentator i nastavlja:

"Baš kao što recimo jiu-jitsa ima svoje primjene, ali nije dobra za stand up borbu, zar ne? Taekwondo također ima svoje primjene, ali ne funkcionira najbolje kada te čovjek može udariti nogom u nogu ili te udariti u lice. Ali, ako naučiš ispravno neke tehnike, možeš ih koristiti u kombinaciji s drugim tehnikama. Tako da ukoliko zna i neke druge stvari, Seagal nije zezancija. Netko bi morao biti jako dobar u drugim tehnikama da bi ga mogao neutralizirati."

Čitav segment podcasta u kojem govori o Aikidu i Stevenu Seagalu pogledajte u videu:

Linker
27. travanj 2024 06:40