Ostalo

(VIDEO) Srpski hrvač bio je nadomak medalje dok suci nisu razbjesnili Amerikanca: Pogledajte sjajni preokret vrijedan bronce

Khetag Tsabolov (crveni) vs. Kyle Dake (plavi)

 Punit PARANJPE/AFP
Khetag Tsabolov bio je tridesetak sekundi udaljen od pobjede nad legendarnim američkim hrvačem

Kyle Dake jedan je od najboljih američkih hrvača u posljednjih 5-6 godina. Alumni poznatog sveučilišta Cornell u periodu od 2018. godine pa sve do danas, čak četiri puta postajao je svjetskim prvakom, isto toliko puta osvajao je zlato na Panameričkom prvenstvu, a 2018. godine okitio se srebrom i na vrlo uglednom Golden Grand Prixu Ivan Yaryigin.

Olimpijsko zlato jedino je što nedostaje Dakeu da okruni vrhunsku hrvačku karijeru. 2021. godine u Tokiju došao je do bronce, a svojevrsni ‘‘popravni ispit‘‘ imao je u Parizu. Međutim, Dake je i u Parizu ostao bez zlata.

Nakon dvije vrlo uvjerljive pobjede u prva dva pariška nastupa, uslijedio je okršaj s Japancem Daichijem Takatanijem. Dake je prošle godine na SP-u u Beogradu porazio Takatanija, a vjerovalo se kako će isti rezultat ponoviti i u polufinalu olimpijskog turnira.

Nažalost po Dakea i njegove simpatizere, Daichi Takatani nanizao je nekoliko rušenja ‘‘low single leg‘‘ tehnikom, a do kraja meča skupio je čak 20 bodova. Dake se zaustavio na 12 i bio je to kraj njegovih snova o zlatu u Parizu.

Dakeu je nakon toga preostalo boriti se za novu olimpijsku broncu, a u meču za treće mjesto čekao ga je okršaj s Khetagom Tsabolovim. Tsabolov je rodom iz Vladikavkaza, a 2014. i 2017. godine osvajao je svjetsko zlato i srebro za reprezentaciju Rusije. No, Tsabolov je jedan od brojnih Rusa koji su promijenili reprezentaciju za koju nastupaju, a te promjene postale su vrlo učestale nakon brojnih suspenzija izrečenih Rusima. Tsabolov tako od 2021. godine nastupa pod zastavom Srbije, a ovo su mu bile prve OI na kojima je nastupio kao njihov reprezentativac.

Baš kao i Dakea, Tsabolov je poraz na turniru upisao u meču protiv Daichija Takatanija. Japanac koji je naknadno dogurao do srebro porazio je Dakea rezultatom 10:0 i gurnuo ga je u repesaž. Kubanac Geandry Garzon nije se ni pojavio na strunjači tijekom repesaža i Tsabolovu se otvorila prilika da se bori za brončano odličje.

Dake je bio velik favorit uoči tog meča, ali Khetag Tsabolov pokazao se puno čvršćim orahom nego se očekivalo. Srpski reprezentativac prvu polovicu meča izgubio je rezultatom 1:0, ali u drugoj dionici poveo je 3:1. Otprilike 45 sekundi prije kraja meča, Kyle Dake tražio je sudačku provjeru po pitanje jedne sporne situacije. Suci su gledali snimku kako bi utvrdili što se dogodilo, sve je trajalo nekoliko minuta, a Dake je glasno negodovao govoreći im kako to nije situacija koju je tražio da pogledaju. Suci su nastavili s provjerom situacije za koju Dake smatra da nije bila sporna i nakon detaljne provjere, Tsabolov je taj koji je dobio još jedan bod, ovaj put na temelju Dakeovog neuspješnog ‘‘challengea‘‘.

Bijesan je bio Kyle Dake. Mnogi hrvači i općenito sportaši mentalno bi potonuli nakon situacije u kojoj su se nadali dodatnim bodovima, a zapravo im se to obilo o glavu i bodovni zaostatak dodatno se povećao. Kyle Dake ipak je veliki šampion i nije jedan od onih koji će samo tako potonuti.

Američki hrvač kao da je počeo hrvati dvije brzine iznad dotadašnjeg ritma. Imajući manje od 40 sekundi za preokret, Dake je silovito nasrnuo na Tsabolova i ekspresnim rušenjem smanjio je rezultat na 4:3. Trebao je Dake još jedno rušenje, a po njegovom govoru tijela vidjelo se kako je Dake postao ‘‘čovjek na misiji‘‘, čovjek koji neće dopustiti da mu izmakne brončana medalja. Supleksom je Dake bacio Tsabolova, uzeo je četiri boda za to bacanje, a zatim ga je i okrenuo u parteru čime si je priskrbio još dva boda.

U periodu koji je trajao 15-20 sekundi, Dake je od rezultata 4:1 za Tsabolova došao do 9:4 u svoju korist. Do kraja meča upisao je još jedan bod i došao je do druge olimpijske bronce u svojoj karijeri. Sekvencu u kojoj Dake radi spektakularni preokret možete pogledati klikom na LINK.

Khetag Tsabolov na svojoj koži je osjetio ‘‘bijesnu‘‘ verziju Kylea Dakea. Nameće se pitanje zašto Dake ponekad drži tu ‘‘zvijer‘‘ zatočenu i zašto uvijek ne hrva na taj način. Naravno, nešto se pita i protivnike koji ponekad jednostavno neutraliziraju Dakea, ali ovo što je Dake pružio u završnici meča protiv Tsabolova vrijedno je svake pohvale i divljenja.

U Pariz je došao po zlato, ali unatoč osvajanju bronce, Dake može biti ponosan na ono što je napravio u sklopu najvećeg hrvačkog turnira.

Linker
16. rujan 2024 03:13