Ostalo

Vladimir Kličko opleo po Međunardnom olimpijskom odboru: ‘Rusi su olimpijski prvaci u zločinima‘

Vladimir Kličko

 Action Press/Shutterstock Editorial/Profimedia
Olimpijski prvak iz 1996. godine smatra da MOO radi veliku pogrešku ukidajući sankcije nekim ruskim sportašima

Legendarni boksač Vladimir Kličko ne može prihvatiti sve manje sankcija za ruske sportaše i nerijetko izlazi u medije tražeći da se sankcije pojačaju i da se svim ruskim sportašima zabrane nastupi na međunarodnoj sceni.

Umirovljeni teškaš i dugogodišnji svjetski prvak u teškoj kategoriji, nakon povlačenja iz profesionalnog sporta aktivirao se u politici kao i njegov brat Vitalij koji je ujedno i gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Još od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je započela prije gotovo punih godinu dana, Kličko je vrlo glasan po pitanju sankcija, a ovaj put na udaru klička našao se Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Kličko od njih traži zabranu nastupanja svim ruskim i bjeloruskim sportašima na sljedećim Olimpijskim igrama koje će se održati 2024. godine u Parizu.

MOO je proteklog tjedna ponudio priliku Rusima i Bjelorusima da se kvalificiraju na OI, a mogućnost kvalifikacije dobit će svi sportaši koji nisu otvoreno podržali rat te će nastupati kao neutralni sportaši bez zastave i himne. Kličku se takva ideja ne sviđa.

‘‘Vi ste predstavnici univerzalnih vrijednosti tolerancije i mira. Kažem vam, Rusi su olimpijski prvaci u zločinima nad civilima. Oni imaju zlatnu medalju u deportaciji djece i silovanju žena. Ne možete staviti vaše olimpijske krugove na te kriminalce, jer time ste suučesnici u ovom odvratnom ratu. Nemojte to činiti, jer time izdajete duh olimpizma. Svijet vas gleda, povijest će vas osuditi. Sretno s vašom odlukom.‘‘, poručio je Vladimir Kličko u videu koji je uputio Thomasu Bachu, predsjednik MOO-a.

Hoće li MOO popustiti pod pritiskom Klička i Ukrajine ili će se ipak držati svoje odluke, vrijeme će pokazati.

Linker
20. travanj 2024 07:51