Ostalo

Završen je spektakularni KSW Epic event: ‘Poljski tenk‘ novi je prvak poluteške kategorije, slijedi li revanš s Erslanom?

Rafal Haratyk

 Ksw
KSW nam je priuštio večer prepunu uzbudljivih i atraktivnih mečeva

KSW je uspješno proslavio svoju 20. obljetnicu postojanja. Specijalni KSW Epic event privlačio je veliku pažnju MMA javnosti, a moramo priznati da smo uživali i da su gotovo svi mečevi ponudili uzbuđenje i zabavu.

Najviše pažnje usmjerili smo ka Ivanu Erslanu i Darku Stošiću. O njihovim mečevima već smo vam pisali u zasebnim člancima, a na našem portalu možete potražiti i snimke njihovih pobjeda nokautom. Još jedanput čestitamo Ivanu Erslanu i Darku Stošiću, dečki su oduševili svojim nastupima na ovom eventu.

Prijeđimo na ostale borbe koje smo gledali u sklopu ovog eventa. Priredbu su predvodili legendarni Mamed Khalidov, a istim epitetom možemo opisati i Tomasza Adameka. Khalidov je legenda poljskog MMA-a, dok je Tomasz Adamek legenda poljskog boksa.

Imao je Khalidov veliku želju ka odrađivanju boksačkog meča protiv Tomasza Adameka, bivšeg svjetskog prvaka u dvama težinskim kategorijama (poluteška i kruzer). Nikada u svojoj dosadašnjoj karijeri Khalidov nije odradio profesionalni boksački meč i na papiru smo imali klasični ‘‘mismatch‘‘. Ipak, Khalidov je odradio meč bolje od očekivanog, ali vidjelo se da je Tomasz Adamek van ringa gotovo pet i pol godina. Osim duge inaktivnosti, Adameku je 47 godina, što je također bitan faktor.

Sasvim korektno je Khalidov parirao Adameku. Oba borca puno su se kretali kavezom, nisu prihvaćali ulogu stacionarne mete i tražili su svoju šansu sa distance. Kod Adameka se vidjelo da posjeduje puno više boksačkog iskustva i da je njegova tehnika znatno profinjenija od Mamedove, ali Mamed je igrao na srčanost, kao i na iskustvo borbe u kavezu.

Oba borca imala su dobre sekvence u kojima su ispogađali jedan drugog, a Khalidov je u jednom trenutku borbe odlučio prezentirati Adameku što bi se dogodilo da se radi o MMA borbi. Mamed je prionuo na hrvanje i lakoćom je srušio Adameka, ali uslijedila je pauza, a Khalidovu je oduzet jedan bod.

Nažalost, ovaj meč završio je onim načinom koji nikad ne preferiramo. Khalidov je ozlijedio desnu ruku krajem treće runde, svom kutu dao je do znanja da neće moći ući u četvrtu rundu i tu je meč završio. Šteta što nismo vidjeli kasnije runde ovog meča koji je ugovoren na šest rundi, ali bila je ovo zanimljiva predstava za ljubitelje Khalidova i Adameka. Koliko je Mamed dobro parirao, govore nam i sudačke kartice. Rezultat je nakon tri runde bio izjednačen na dvije sudačke kartice (28-28), dok je Khalidov čak i vodio na jednoj kartici (29-27). Podsjećamo, u drugoj rundi kažnjen je oduzimanjem jednog boda.

Erslanov ‘‘krvnik‘‘ novi je prvak poluteške kategorije. Slijedi li revanš?

Turnir četvorice u poluteškoj kategoriji u potpunosti je oduševio. Rafal Haratyk i Damian Piwowarczyk lakoćom su se plasirali u finale. Haratyk je u polufinalnom ogledu nokautirao Marcina Wojcika drugom polovicom prve runde, dok je Piwowarczyk nokautirao Klebera Silvu također u prvoj rundi.

Oba borca ušla su u finale bez ozljeda i nisu se pretjerano iscrpili u polufinalnim nastupima. No, finale ih je u potpunosti iscrpilo. Odličnih 15 minuta borbe pružili su Haratyk i Piwowarczyk.

Gledali smo neprestanu akciju u kojoj su sijevali udarci s obje strane. Haratyk je bolje otvorio meč, pritiskao je neiskusnijeg protivnika i pogađao je snažnije i konkretnije. Piwowarczyk je prezentirao srčanost i tvrdu bradu, ali u drugoj polovici meča prezentirao je čak i više od toga.

Haratyk je u jednom trenutku usporio, činilo se kao da se ispuhao i da kreće njegova silazna putanja. Piwowarczyk je ga je u jednom trenutku tijekom druge runde imao i blago uzdrmanog, ali brzo se Rafal oporavio i nastavio je uzvraćati paljbu.

Pauza između druge i treće runde dobro je došla Haratyku koji se osvježio i skupio je snage za još pet minuta. Otvorene razmjene bile su konstanta tijekom treće runde, ali drugom polovicom runde Haratyk odlučuje hrvati. Bila je to dobra odluka. Došao je Rafal u dominantne pozicije, uspio je uspostaviti kontrolu s leđa, tražio je priliku za ‘‘RNC‘‘, ali Piwowarczyk se srčano branio i izdržao je do kraja borbe.

Težak posao imali su suci na kraju ovog meča. Čekali smo pobjednika borbe, ujedno pobjednika turnira, ali i novog prvaka KSW-ove poluteške kategorije. Nakon što su pobrojani bodovi, Rafal Haratyk proglašen je pobjednikom. ‘‘Poljski tenk‘‘ slavio je podijeljenom sudačkom odlukom i upisao je treću pobjedu u svom trećem nastupu u KSW-u.

36-godišnjem Haratyku ovaj pojas vjerojatno je i kruna dosadašnje karijere. U desetom mjesecu prošle godine debitirao je u KSW-u i nokautirao je Ivana Erslana u prvoj rundi borbe. Tom pobjedom priskrbio si je nastup na ovom turniru i sada je prvak ponajbolje europske MMA organizacije.

Prvu obranu titule mogao bi tražiti upravo protiv Ivana Erslana. Hrvatski poluteškaš nokautirao je Bogdana Gnidka ranije ove večeri i vjerojatno je osigurao novi napad na pojas. Nadamo se drukčijem ishodu u odnosu na prvi meč između Haratyka i Erslana.

Inače, Ivan Erslan tri puta je gubio unutar KSW-ovog kaveza. Prva dva poraza upisao je u mečevima za titulu, a bolji od njega bili su prvaci, Tomasz Narkun i Ibragim Chuzhigaev. Sada kad je Haratyk došao do pojasa, možemo reći kako je Erslan u KSW-u gubio isključivo od prvaka, iako Haratyk u tom trenutku nije držao pojas. Očito se radi o borcu koji je šampionski potencijal.

De Fries i Barnett remizirali, Tulshaev nokautirao protivnika brutalnim ‘‘soccer kickovima‘‘ i ‘‘stompovima‘‘

Što se ostatka eventa tiče, spomenut ćemo kako su Phil De Fries i Josh Barnett odradili deset minuta grappling meča, ali pobjednika nismo dobili. Prema pravilima do pobjede se moglo doći isključivo ‘‘submissionom‘‘, a kako ni jedan borac nije uspio završiti protivnika, dobili smo neriješen ishod.

Piotr Kacprzak i Adam Brysz otvorili su event MMA borbom u kimonima. Podsjetili su nas na početke MMA-a i neka stara vremena, a bio je to vrlo dinamičan meč koji se gotovo kompletno odvijao u stojci. Piotr Kacrpzak slavio je tehničkim nokautom u prvoj rundi. Vlasnik BJJ crnog pojasa nokautirao je vlasnika crnog pojasa u judu.

Vaclav Sivak i Michal Krolik borili su se prema Muay Thai pravilima, koristeći MMA rukavice. Tri dinamične runde odradili su Sivak i Krolik, a slavio je češki borac Vaclav Sivak. Do pobjede je došao jednoglasnom odlukom sudaca.

Vrlo interesantan meč pružili su njemački borac Muslim Tulshaev i Poljak Konrad Rusinski. KSW je u ovoj borbi dopustio gotovo sve, od ‘‘soccer kickova‘‘, ‘‘stompova‘‘ pa sve do laktova i udaraca koljenom dok je protivnik na tlu. Meč je potrajao sve do treće runde, a u trećoj rundi Tulshaev je završio Rusinskog tehničkim nokautom. Imali smo priliku vidjeti ‘‘stompove‘‘ i ‘‘soccer kickove‘‘ i bio je to jedan od brutalnijih finiša te večeri. Uz borbu Haratyka i Piwowarczyka, bio je ovo najuzbudljiviji meč na KSW Epic eventu.

Kompletne rezultate ove priredbe pročitajte u nastavku ovog članka.

KSW Epic - rezultati:

Tomasz Adamek def. Mamed Khalidov via TKO (ozljeda) - R3, 3:00

Rafal Haratyk def. Damian Piwowarczyk via podijeljenom sudačkom odlukom - finale turnira, ujedno i meč za titulu u poluteškoj kategoriji

Phil De Fries vs. Josh Barnett - meč je završio neriješenim ishodom (grappling meć)

Vaclav Sivak def. Michal Krolik jednoglasnom odlukom sudaca - Muay Thai meč s MMA rukavicama

Darko Stošić def. Matheus Scheffel via KO/TKO - R1, 1:14

Rafal Haratyk def. Marcin Wojcik via KO/TKO - R1, 4:07 - polufinale turnira

Damian Piwowarczyk def. Kleber Silva via KO/TKO - R1, 2:42 - polufinale turnira

Ivan Erslan def. Bogdan Gnidko via KO/TKO - R1, 0:54

Muslim Tulshaev def. Konrad Rusinski via KO/TKO - R3, 0:35

Piotr Kacprzak def. Adam Brysz via KO/TKO - R1, 1:18 - MMA borba u kimonu

Linker
19. travanj 2024 10:25