Ostalo

Završio je treći dan Europskog Ju Jitsu prvenstva: ‘Poseban je osjećaj kad čuješ himnu svoje zemlje!‘

Pobjedničko postolje na Europskom Ju Jitsu prvenstvu

 HJJS Hjjs
U tekstu možete pronaći intervju s potpredsjednikom Međunarodne Ju Jitsu federacije (JJIF) Robertom Percom

Treći, završni dan Europskog Ju Jitsu prvenstva u Zagrebu nastavio je niz uzbudljivih i neizvjesnih borbi do samog kraja u kojem su susjedi iz Slovenije imali izuzetno uspješan dan za svoje predstavnike s tri zlatne medalje.

Maja Povsnar nastavila je zlatni niz u kategoriji -63kg Ju Jitsu, dok su njene kolege otišli do kraja u kategoriji -85kg Ju Jitsu (Nejc Hodnik) te -69kg Fighting Ju Jitsu (Tim Toplak). Uz zlato prvog dana natjecanja u duo kategoriji i 3 zlatne medalje posljednjeg dana, Slovenija je završila kao trećeplasirana reprezentacija prema broju osvojenih zlatnih medalja ovog velikog sportskog događaja.

Sa sigurnošću možemo reći da Europsko prvenstvo u Zagrebu nije razočaralo kako organizacijski, tako i u prikazanim vještinama svih natjecatelja koji su sudjelovali na prvenstvu. Domaći borci zajedno sa susjednim zemljama su pokazali da naša regija ima puno razloga za zadovoljstvo pokazanim, ali i obvezu nastaviti dobre rezultate u samom europskom, odnosno svjetskom vrhu.

Imali smo priliku kratko sjesti s gospodinom Robertom Percom, predsjednikom Europske Ju Jitsu unije (JJEU) i potpredsjednikom Međunarodne Ju Jitsu organizacije (JJIF) te čuti njegove dojmove i razmišljanja o budućnosti sporta.

Gospodine Perc, Europsko Ju Jitsu Prvenstvo u Zagrebu je iza nas. Kakvi su Vaši prvi dojmovi nakon ovako uspješnog borilačkog spektakla?

EU smo počeli prvi dan s generalnom skupštinom u Zagrebu i moram naglasiti da je prisustvovala 21 delegacija koje će nastupiti na natjecanju. Moram naglasiti da su sve delegacije jednoglasno bile zadovoljno načinom na koji je organizacija postavljena što je dalo dodatnu sigurnost za ostale dane natjecanja. Moj dojam je da su hrvatski organizatori pripremili jedno vrlo dobro prvenstvo i dojmovi od voditelja nacionalnih timova potvrđuju ono što smo prvi dan rekli.

Koji su bili najznačajniji izazovi s kojima su se sportaši susreli tijekom natjecanja i kako se planirate nositi s tim izazovima u budućnosti?

Generalno govoreći svako europsko natjecanje je logistički izazov sam po sebi, kako zbog pravila koje postavlja europska federacija tako I lokalne propozicije I pravila gdje se natjecanje održava. U ovom primjeru HJJS je napravio odličan posao jer osim lokacije/dvorane u kojoj će se natjecanje održati, smještaj za natjecatelje I delegacije bio je novi hotel koji je uz samu dvoranu što je eliminiralo logistički problem prijevoza natjecatelja I trenera I na kraju rezultiralo po meni puno boljom izvedbom jer nije postojao dodatni stress faktor. Isto tako, izazov je bio broj natjecatelja, preko 380 prijava što podrazumijeva smještaj, kompletnu brigu o sportašima i njihovim trenerima. Moramo posebno pohvaliti i brigu I pažnju koja se posvetila delegatima međunarodnih saveza i gostiju iz europskog I međunarodnog saveza.

Kako ste zadovoljni medijskim praćenjem natjecanja i podršci navijača tijekom natjecanja?

Jedan od uvjeta organizatora jest da osigura live stream prijenos svih borilišta koji ide direktno na You Tube kanal JJEU, ali moramo spomenuti i nacionalnu televiziju Sportsku TV koja je pružila svojim gledateljima snimku natjecanja, kao i portale poput Fight Sitea koji su popratili svaki dan natjecanja. Navijanje je bilo korektno, dobro, bez izgreda što isto ide u prilog dobroj organizaciji I povratna informacija svih zemlja sudionica jest bila da su se osjećali sigurno usprkos složenoj regionalnoj, ali i globalnoj političkoj situaciji. Dakle I sigurnosni dio je organiziran s posebnom pozornošću gdje su se gradske i državne institucije odazvale u vezi sigurnosti, posebno gdje se istaknula zagrebačka policija koja je sve dane natjecanja dala poseban fokus da sve prođe u miru i fer i sportskoj borbi.

Što mislite o učinku sudaca?

Za europsko i svjetsko prvenstvo u pravilu međunarodnog saveza postoji selekcijski proces sudaca za ovako Velika natjecanja. U tu svrhu odabrali smo 30 sudaca koji svojim iskustvom ali i referencama smo smatrali da će odgovoriti izazovu. Zaključak generalno jeste da je suđenje imalo pozitivan predznak te nije utjecalo na rezultat I kvalitetu natjecanja.

Što mislite o ukupnom učinku sportaša iz Slovenije i regije?

Vrlo mi je drago da sam netko na visokoj funkciji koji dolazi iz slovenskog Ju Jitsu saveza i uručim nekoliko zlatnih medalja našim slovenskim natjecateljima, fightu, duo i ne wazi ju jitsu. Posebno mi je drago da se dogodilo u Zagrebu, gdje imamo partnerski I prijateljski odnos između saveza u kojem međusobno surađujemo, ali se i podupiremo u što boljem radu i razvoju sporta. Što se tiče borilačkog sporta u regiji, oni imaju dugu tradiciju kod nas i u regiji gdje imamo “Jadransku” ligu u kojoj sudjeluju sve zemlje bivše Jugoslavije što daje prostor za suradnju, razmjenu znanja i informacija, upoznavanja, natjecanja, u svakom slučaju pozitivan pokret za Ju Jitsu sport za sve zemlje regije.

Kakvi su vam planovi za budućnost sporta? Što mislite o budućnosti sporta općenito, planovi za olimpijski sport?

Međunarodni savez 2008. godine prihvatio je strategiju da Ju Jitsu bude prepoznat kao olimpijski sport. Dodatno nam je to dalo mogućnost međunarodne federacije za suradnjom sa svjetskom antidopinškom agencijom. Valja istaknuti da je Međunarodna Ju Jitsu federacija član AIMS-a (Alliance of Independent Recognized Members Sports) koji je priznat od Međunarodnog Olimpijskog odbora tako da se nadamo u narednim godinama priznanju olimpijskog sporta što možemo postići samo napornim radom, organiziranjem ovako dobrih sportskih događaja i vjerujem da će dugoročno polučiti uspjeh.

Koji vam je bio najupečatljiviji trenutak natjecanja?

Osobno ih je bilo više, naravno, tu je poseban osjećaj kada čujete himnu svoje zemlje I vidite svoje predstavnike na najvišem postolju. Za mene posebno emotivan trenutak jest bio danas kada sam imao čast uručiti medalje veteranima odnosno masters kategorijama gdje je jedan naš sportaš iz Slovenije sa svojih 60 godina osvojio brončanu medalju. Za mene to predstavlja budo kod, borilačku etiku i disciplinu koju je lijepo za vidjeti i doživjeti te je dokaz da se u tim godinama može natjecati i osvajati medalje.

Za kraj je poručio:

“Hvala I sportski pozdrav Zagrebu, Hrvatskoj i svim prijateljima Ju Jitsu sporta u regiji i svijetu.”

Linker
27. travanj 2024 14:50