Ostalo

U Zagrebu se održava Europsko Ju-Jitsu prvenstvo: ‘Potvrđeno nam je sudjelovanje 361 borca iz 28 zemalja‘

Europsko Ju-Jitsu prvenstvo 2023. Zagreb

 HJJS
Hrvatska će metropola narednih dana okupljati ponajbolje Ju-Jitsu majstore Starog kontinenta

Od četvrtka do nedjelje Zagreb će poprimiti konture istinske borilačke meke. Tijekom navedenih dana, naime, u hrvatskoj će se metropoli održavati Europsko Ju-Jitsu prvenstvo, a Dom sportova transformirat će se u okupljalište ponajboljih Ju-Jitsu majstora Starog kontinenta. Navedena europska smotra predstavlja ujedno i najznačajniji Ju-Jitsu seniorski turnir ikada održan u Lijepoj Našoj, a na dan službenog otvorenja ovog prestižnog borilačkog spektakla, razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog Ju-Jitsu saveza - Ilijom Čavarovićem.

Natjecatelji iz 28 zemalja

- Pripreme su protekle dinamično s obzirom na veličinu ovog sportskog događaja. Možemo zasigurno reći da je Zagreb spreman za Europsko jiu jitsu prvenstvo za koje smo sigurni da će opravdati očekivanja prema gledateljima ispred malih ekrana, ali i prema publici koja će biti na tribinama u Domu Sportova. Zagreb i Hrvatska će se predstaviti u najboljem svjetlu prema 28 zemalja i gotovo 600 gostiju koje očekujemo da nas posjete kroz dane turnira - rekao je Čavarović pa nam ispričao tko sve stoji iza organizacije natjecanja:

- U organizaciji na lokalnoj razini sudjeluje HJJS (Hrvatski Jiu Jitsu Savez) sa svojim lokalnim partnerima Ju-Jitsu savezom Grada Zagreba i Hrvatskim akademskim Ju-Jitsu klubom Mladost BD te JJEU (Ju Jitsu European Union) kao supervizor da se zadrže standardi jedne ovakve sportske manifestacije. Moramo se zahvaliti na vremenu, trudu i zalaganju koji ulažu i svi prijatelji sporta iz raznih klubova u Hrvatskoj.

Hrvatske uzdanice

U nastavku razgovora dotaknuli smo se samih boraca koji će nastupati na turniru. Željeli smo znati koliko ih se prijavilo i iz kojih država dolaze, a ono što nas je posebno zanimalo jesu hrvatski predstavnici.

- U ovom trenutku imamo potvrđeno sudjelovanje 361 natjecatelja iz 28 zemalja. Od "velikih" tu su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, s tim da ne smijemo zaboraviti zemlje poput Poljske koja dolazi u velikom sastavu I koja je trenutno jedna od vodećih zemalja u Europi po pitanju Jiu Jitsu scene - objasnio je predsjednik HJJS-a, pa prebacio fokus na hrvatske uzdanice:

- Od domaćih natjecatelja izdvojio bih Luku Škorića, Maxa Arnolda i Ivana Matešića, brončane s prošlogodišnjeg EP-a, odnosno našu najtrofejniju Ju-Jitsu sportašicu Nadinu Biljanović koja je aktualna svjetska i europska viceprvakinja.

Koliko ovo natjecanje znači za hrvatski Ju-Jitsu u cjelini i pozicioniranje Hrvatske na europskoj, ali i svjetskoj, Ju-Jitsu karti?

- Ju-Jitsu je najbrže rastući borilački sport globalno i dodjela domaćinstva Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, dovoljno govori koliko je naša zemlja važna na toj mapi. Hrvatska prati globalni trend jer iz godine u godine raste broj klubova koji pristupaju savezu i, kao što sam prije naglasio, imamo borce koji su konkurentni za medalje na svjetskom nivou. To najbolje pokazuje da Ju -Jitsu u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost i nadamo se novim i većim događajima - zaključio je Čavarović.

Gledajte uživo ili putem prijenosa

Spomenimo još nekoliko važnih informacija. Prema podacima HJJS-a, natjecanje u Domu sportova će obuhvatiti tri glavne kategorije: Adult, Masters i Teams, pružajući raznolike izazove i dinamične borbe ljubiteljima ovog drevnog borilačkog sporta. Kategorija "Adult" okupit će najmlađe i najperspektivnije natjecatelje, dok će se u kategoriji "Masters" suočiti iskusni borci koji su stekli respekt u svijetu Ju-Jitsua, a ekipna natjecanja u kategoriji Teams” dodatno će naglasiti timsku koordinaciju i suradnju.

Za kraj valja istaknuti da je ulaz na ovaj vrhunski borilački "event" - slobodan. Ukoliko, pak, u borbama radije želite uživati iz udobnosti vlastita doma, možete to učiniti putem izravnih prijenosa koje ćete pronaći OVDJE.

Linker
14. travanj 2024 13:27