Regija

Agron Smakići ugovorio meč karijere! Čeka ga neporaženi teškaš iz UFD Gyma, a ulog je europska titula

Agron Smakići

 Screenshot (youtube, Legacy Sports Management)
32-godišnji hrvatski boksač pokušat će doći do najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri

Velika prilika otvara se hrvatskom boksaču, Agronu Smakićiju (19-1-0, 17 KO). Agi je u periodu od godinu i pol odradio četiri meča i sva četiri puta slavio je nokautom.

Nakon tako uvjerljivih nastupa, došlo je vrijeme za iskorak, a priliku za iskoračiti imat će početkom sljedeće godine. Smakići će 28. siječnja (1. mjesec) boksati protiv Agita Kabayela (22-0) za EBU titulu (European Boxing Union). Trenutno je pozicija prvaka Europskog boksačkog saveza upražnjena, a između Smakićija i Kabayela tražit će se novi prvak i nositelj tog pojasa.

Agit Kabayel jako je opasan boksač i Boxrec ga svrstava na 35. mjesto svjetskog poretka teškaša (Smakići je 38.). Iza sebe ima 28 pobjeda u jednako toliko nastupa i 28-godišnjeg njemačkog boksača mnogi vide kao veliki potencijal teške kategorije. IBF ga rangira kao sedmog teškaša svijeta, na WBO ljestvici je 10., a u WBA poretku zauzima 11. mjesto u poretku izazivača.

Smakići bi pobjedom protiv Kabayela došao do EBU titule, ali vjerojatno bi se rangirao i unutar top 15 prema barem jednoj od četiri najuglednije svjetske boksačke federacije. Time bi se dodatno približio i eventualnom napadu na samu svjetsku titulu.

Naravno, ne treba ‘‘pripremati ražanj dok je zec još u šumi‘‘, jer Kabayel nije nimalo lak zalogaj. Njegova dosad najveća pobjeda došla je u 11. mjesecu 2017. godine kada je većinskom odlukom sudaca porazio Dereka Chisoru. Iza sebe ima pobjede i protiv iskusnih boksača kao što su Andriy Rudenko, Kevin Johnson, Miljan Rovčanin i Pavel Sour. Njemački boksač kurdskih korijena poznat je u našoj regiji i kao član UFD Gyma koji vode braća Dijaković.

Što se Smakićija tiče, on je u 11. mjesecu 2019. godine imao prvu priliku za iskoračiti ka eliti, ali Zhan Kossobutskiy nokautirao ga je u prvoj rundi i Smakići je nakon tog uzeo nešto dulju pauzu. Nastupima se vratio sredinom prošle godine i sada je spreman za novi veliki izazov. Pripreme s Anthonyjom Joshuom svakako će mu dobro doći, a Smakići je prije dva tjedna podijelio nekoliko fotografija sa zajedničkog treninga njega i Joshue.

Kao što smo već spomenuli, borba će se održati 28. siječnja (1. mjesec) 2023. godine, a Bochum (Njemačka) bit će grad domaćin.

Linker
25. travanj 2024 09:01