Regija

Usyk je stjeran u kut! Hrgović mu ne planira dati izuzeće i Ukrajinac će ostati bez pojasa ako odbije meč

Filip Hrgovic (lijevo), Abdullah Ahmed Eid Al-Harbi (u sredini) i Eddie Hearn (desno)

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Čini se kako će hrvatski teškaš uistinu boksati za svjetsku titulu

Jako bitne i velike vijesti za hrvatski boks pojavile su se proteklog vikenda. Eddie Hearn obavijestio je javnost kako će IBF narediti Oleksandru Usyku da titulu svjetskog prvaka brani protiv našeg Filipa Hrgovića.

Usyk inače drži svjetske titule prema IBF-u, WBO-u i WBA-u, dok je ona WBC-ova u vlasništvu Tysona Furyja koji se 3. prosinca (12. mjesec) bori protiv Dereka Chisore. Podosta je nezahvalna situacija držati više titula odjednom, jer tada se nameće više obaveznih izazivača odjednom i nastaje pomutnja oko toga tko će biti sljedeći izazivač.

Više detalja o cijeloj zavrzlami koja se pojavljuje u ovom slučaju možete pročitati OVDJE. No, vratimo se na Hrgovića i IBF-ovu naredbu za ugovaranjem meča protiv Usyka. Naime, BoxingScene.com došao je do kopije pisma od strane IBF-a u kojem se navodi da obje strane (Usyk i Hrgović) imaju 30 dana rok (do 12.12.) da se dogovore oko uvjeta, inače se pristupa ‘‘purse bidu‘‘ gdje će se promotori nadmetati za prava na organizaciju ove borbe i odredit će se ukupan honorar za dvojicu boksača.

Hearnov Matchroom Boxing koji zastupa Hrgovića zajedno s braćom Sauerland zatražio je otkazivanje roka za pregovore i odmah žele pristupiti takozvanom ‘‘purse bidu‘‘. Time je Hearn ubio sve špekulacije oko toga da Hrgović možda ne želi borbu za titulu i da će biti spreman dopustiti Usyku da napravi iznimku i bori se s nekim drugim.

‘‘IBF je naredio ovaj meč, a mi smo već dali do znanja da ne želimo pregovarati. Odmah želimo preći na ‘purse bid‘, a to je sve unutar IBF-ovih pravila. Usyk ne može dobit izuzeće, osim ako mu Hrgović to ne dopusti. A Hrgović mu ne želi dati izuzeće jer se želi boriti za titulu.‘‘, rekao je Hearn za IFL TV.

Ovo su zapravo jako bitne vijesti u cijelom ovom slučaju i čini se da će Usyk uistinu biti primoran boksati protiv Hrgovića. Naime, Ukrajinac uvijek priča kako želi ujediniti sve titule u teškoj kategoriji i zasigurno neće biti voljan ostati bez jedne od njih zato što je odbio braniti pojas. Hrgović i njegov tim očito ne planiraju odustati od obveznog napada na titulu i time su stjerali u kut Usyka i njegov tim. Nakon što IBF naredi meč i nakon što je Hrgovićev tim zatražio da se okrenu ‘‘purse bidu‘‘, Usyk više nema pravo tražiti izuzeće za ugovaranje nekog drugog meča.

Inače, kad je u igri više obveznih izazivača, odnosno kad prvak drži više pojaseva i nudi mu se više opcija, uobičajena je procedura da se federacije drže nekakvog redoslijeda. Joshua je 2020. godine branio IBF-ov pojas protiv obveznog izazivača Kubrata Puleva koji je sudski morao doći do svog obveznog napada na titulu. Usyk je WBO titulu branio pobjedom protiv Joshue prošle godine, a WBA pojas posljednji put se branio protiv obveznog izazivača još u 9. mjesecu 2018. godine kad je Joshua nokautirao Alexandera Povetkina.

Quensberry Promotionsk promotorska kuća krajem prošlog mjeseca na konvenciji WBO-a pokušala je ishoditi da Joe Joyce kao nositelj njihove titule privremenog prvaka postane obveznim Usykovim izazivačem. Predsjednika WBO-a Francisco ‘‘Paco‘‘ Valverde nije pristao na njihov pritisak te je istaknuo kako je IBF-ov izazivač sljedeći na redu i da je Joyce zapravo posljednji na redu.

Daniel Dubois boksač je koji će pucati na WBA pojas kao obvezni izazivač, ali WBA još uvijek nije naredio Usyku da brani taj pojas, a Queensberry Promotions predstavnici su i Daniela Duboisa. To mu ne ide u korist, jer oni će zasigurno gurati Joea Joycea kao sljedećeg izazivača, a tek onda će na red doći Dubois, što je i logično s obzirom da je Joyce pobijedio Duboisa.

U cijeloj toj priči gdje je Frank Warren (Queensberry Promotions) pokušao progurati Joycea, najviše su profitirali IBF i Hrgović kao njihov obvezni izazivač.

‘‘Već sam razgovarao s nekim ljudima koji su vrlo uzrujani jer će ovaj meč spriječiti održavanje meča između Furyja i Usyka, barem zasad. Ali to nema nikakve veze sa mnom. Mi zastupamo Filipa Hrgovića, a u ovom trenutku ne zastupamo Tysona Furyja niti Usyka. Mi odrađujemo naš posao za Filipa Hrgovića. On je pobijedio u eliminacijskom meču i sada je obvezni izazivač.‘‘, rekao je Hearn koji očito radi jako dobar posao za našeg boksača.

Odluči li se Usyk boriti s nekim drugim protivnikom, IBF će mu oduzeti titulu, a tada bi se Hrgović i najviši rangirani izazivač borili za upražnjenu titulu. Andy Ruiz trenutno je taj, ali on će se boriti protiv Deontayja Wildera u ‘‘title eliminatoru‘‘ za WBC-ovu titulu. Anthony Joshua sljedeći je na listi, a on trenutno nema ugovoren meč. Wilder je iza Joshue u poretku, a Martin Bakole također djeluje kao potencijalni izazivač.

Sve u svemu, čini se kako su Hrgovićevi zastupnici napravili sjajan posao i Usyk je ‘‘šah-matiran‘‘. Ili će se boriti protiv Hrgovića ili će ostati bez titule. ‘‘El Animal‘‘ s druge strane ima zajamčen napad na titulu i velika je vjerojatnost da ćemo ga u takvom meču gledati tijekom 2023. godine.

Ono što nikad ne smijemo zaboraviti jeste činjenica da je ovo boks i neočekivani raspleti uvijek su mogući. Nadamo se da toga u ovom slučaju neće biti i da će Usyk pristati na meč protiv Hrgovića.

Linker
23. travanj 2024 09:44