Regija

Aleksandar Ilić poražen je u Rusiji: Pritisak Magomeda Ismailova bio je nerješiva enigma za ‘Jokera‘

Magomed Ismailov i Aleksandar Ilić

 Screenshot (youtube, Ushatayka)
33-godišnji srpski borac debitirao je u profesionalnom boksu

Mnoga vrata na ruskoj borilačkoj sceni otvorila su se Aleksandru Iliću nakon što je krajem osmog mjeseca nokautirao Alexandera Shlemenka nakon samo 21 sekundu borbe. Shlemenko borac je sa 77 profesionalnih mečeva iza sebe (61-14-1, 1 NC) i bivši je Bellatorov prvak srednje kategorije.

‘‘Joker‘‘ je u taj meč ušao kao veliki autsajder, ali pokazao je koliko je opasan udarač. Nakon pobjede nad Shlemenkom, isplivala je prilika za meč protiv Magomeda Ismailova, jednog od najpopularnijih boraca na ruskoj borilačkoj sceni. Popularni ‘‘Maga‘‘ iza sebe ima 17 MMA pobjeda, tri poraza i jedan remi, ali meč ‘‘Joker‘‘ i Magomed Ismailov dogovorili su boksački meč pod okriljem Pravda Boxinga. Srpskom borcu to je bio boksački debi, a Ismailov je u drugom mjesecu ove godine odradio profesionalni boksački meč i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Iliću je borba u stojci najjače oružje, ali ovdje nije mogao koristiti svoje ubojito oružje - kickove.

Ruski borac 15-ak centimetara je niži od ‘‘Jokera‘‘ i bilo je jasno kako će se njihove strategije bitno razlikovati i svaki će pokušati uspostaviti svoju taktiku. Ilić je dobro kontrolirao distancu u prvoj rundi, a Ismailov je djelovao eksplozivno, ali bez pretjeranog uspjeha u skraćivanju distance. Ruski borac nešto je više inicirao akciju, dok je ‘‘Joker‘‘ dosta oprezno uz dobru defenzivu.

Ilić je početkom ovog meča djelovao kao da čeka pravu priliku za plasirati konkretniji udarac, a možda je strategiju bazirao na tome da bi se Ismailov mogao izmoriti u meču na osam rundi, a tada bi ‘‘Joker‘‘ krenuo po finiš, jer ruski borac i početkom druge runde bio je agresivniji te je inicirao akciju. Nije Ismailov imao pretjeranog uspjeha kad je preciznost u pitanju, ali vršio je solidan presing. 50-ak sekundi prije kraja druge runde, Ilić je nakon jedne kombinacije Ismailova djelovao blago uzdrman i leđima se naslonio na konope. Ismailov kao da je ‘‘namirisao krv‘‘ i krenuo je u žustriji napad. Nema sumnje da je Ismailov uzeo ovu drugu rundu.

Žestoko je Ismailov započeo i treću rundu, ali ‘‘Joker‘‘ se lijepo kretao i izbjegavao opasnost. I dalje smo čekali na nešto konkretnije od Aleksandra Ilića koji je u ovoj fazi meča bio osjetno podređeniji borac. Lijepo bi Ismailov eskivirao pokušaje ‘‘Jokera‘‘, a sve je lakše kratio distancu i konkretno pogađao. Kao da je Ismailov pomalo i usporio Ilića nakon brojnih udaraca u tijelo srpskog borca. Krajem treće runde Ismailov i ‘‘Joker‘‘ sportski su se pozdravili šakom o šaku, a ruski borac vidno je uživao u dotadašnjoj dominaciji.

Nije ni Ismailov otvorio četvrtu rundu u tako snažnom tempu kao što je otvorio protekle dvije, ali nastavio je kretati se prema naprijed i pritiskati Ilića. Nije Ismailov izgledao tehnički superiorno, ali neprestano je vršio pritisak i bacao je puno više udaraca od Ilića koji je jednostavno bio prepasivan kroz prve četiri runde.

Lijepu kontru lijevom rukom pogodio je Ilić početkom pete runde, a ‘‘Maga‘‘ kao da se pomalo naljutio na taj udarac i krenuo je u žestoki napad, ali bez ikakve konkretnije štete i pogodaka. Šteta je što Ilić nije bacao prednji direkt nešto frekventnije, jer osjetno je dulji od ruskog borca. Ismailov kao da je počeo postepeno usporavati u odnosu na prvu polovicu meča, a ‘‘Joker‘‘ je djelovao svježe i jako lijepo se kretao u ovoj fazi meča. Šteta što tada još uvijek nije pronašao rješenje za Magomedove eskivaže i uglavnom je promašivao metu. Ismailov je krajem runde dodao gas i nekoliko puta je lijepo pogodio krošeom.

Iako je djelovalo da ‘‘Maga‘‘ usporava u petoj rundi, šestu je započeo možda i najeksplozivnije do sada. Izvlačio se ‘‘Joker‘‘ lateralnim kretnjama, ali Ismailov je prezentirao sjajan presing i bilo je vidljivo da se Ilić ne osjeća ugodno u takvim sekvencama. ‘‘Jokerove‘‘ kretnje i dalje su dobro izgledale, ali srpski borac jednostavno je prerijetko kontrirao i nije bacao niti približno udaraca koliko je plasirao Ismailov. Ruski borac srljao je, izgledao tehnički loše u nekim sekvencama, ali runde su čisto odlazile na njegovu stranu.

Iako je u nekim najavama bilo rečeno kako će meč trajati osam rundi, borba je završila nakon šest rundi po tri minute, a jednoglasnom sudačkom odlukom slavio je Magomed Ismailov. Zasluženo je ruski 36-godišnjak došao do pobjede u meču u kojem je dominirao velikim dijelom, a ‘‘Joker‘‘ Ilić srećom nije pretrpio veliku štetu u ovoj borbi, a sigurno se lijepo naplatio, kad već nije došao do nove pobjede.

Linker
19. travanj 2024 20:37