Regija

Aleksandar Rakić: 'Nisam htio forsirati prekid, moj je cilj odraditi odličnu borbu'

Aleksandar Rakić
 screenshot/YouTube
Aleksandar Rakić prokomentirao je način svoje borbe i pobjedu protiv Anthonyja Smitha

Iako je protiv Anthonyja Smitha odradio svoju najbolju i najuvjerljiviju predstavu otkako je postao članom UFC-a, Aleksandra Rakića dočekale su kritike. Naime, veliki broj fanova ostao je nezadovoljan njegovim načinom borbom, odnosno time što je išao na sigurno te nije pokušao završiti posao prekidom, iako se Smith činio potrošenim. Isti vjerujue kako je netko kome je cilj boriti se za titulu trebao pokazati ono što fanovi vole vidjeti. Ipak, Rakić je na službenoj konferenciji za medije rekao kako to nije nešto na čemu je on radio.

"Nemam namjeru forsirati prekid. Moj je cilj odraditi odličnu izvedbu, a prekid onda ako dođe - odlično dođe. Mislim kako sam u tome uspio. Uzdrmao sam ga u trećoj rundi, ali nisam srljao jer znam da je Anthony čvrst borac koji može primiti batine", rekao je Rakić, da bi kasnije bio upitan zašto Smithu nakon obaranja u prvoj rundi nije dozvolio povratak na noge, gdje je do tada dominirao, nego je otišao s njim u parter gdje je preuzeo kontrolu:

"Poslao sam ga na pod udarcima u prvoj rundi. Otišao sam s njim dolje i razmišljao sam kako nema smisla puštati ga da se ustane, nego da je najbolje da ga zadržim dolje, osiguram runde i nanesem ponešto štete. Drugu rundu ionako krećemo na nogama pa ću ga tada ponovno pogoditi. On je vrlo brzo shvatio kakve će ovo biti borba za njega."

Odmah na početku napravio je sjajan posao udarcima u noge, kojima je Smitha i poslao na pod, kako je navedeno u odlomku iznad. Bio je to sjajan početak i taktički jako dobro osmišljen.

"Gledali smo njegovu borbu protiv Volkana Oezdemira i vidjeli smo da ne blokira low kickove. To sam iskoristio. Svakako je to bio plan, pogađati te udarce, usporiti ga i onda odabrati kako ćemo borbu nastaviti te privesti kraju", objasnio je taj dio taktike, a onda i onaj drugi tj. kontrolu u parteru uz dovoljno aktivnosti da sudac ne vidi potrebu vratiti ih u 'stand up':

"Anthony je odličan grappler i bio je opasan cijelu borbu, no radio sam jako puno na tome, posebno na tome kako da mu stvorim pritisak i umorim ga. Dok sam radio svoj posao osjetio sam da teško diše pa sam nastavio. Dogovor je bio da ne idemo na neki zahvat, osim ako se sam ne ponudi. Cilj je bio raditi pritisak i dominirati te na kraju naravno pobijediti."

Rakić je sad svakako jedan od glavnih kandidata za napad na titulu, no dojam je kako će pobjednik borbe između Thiaga Santosa i Glovera Teixeire imati prednost. Ta borba održava se 12. rujna, dva tjedna prije nego što će Reyes ili Blachowicz postati novi prvak. Iako Aleksandar vjeruje da je napravio dovoljno da bi on bio prvi ispit za novog prvaka, mnogi vjeruje da prije toga ipak treba odraditi jednu borbu na pet rundi.

"Vjerujem da sam zaslužio biti idući, ali ako me UFC prije toga želi vidjeti na pet rundi, nema problema. Sad sam se pripremao za tri, a nakon toga sam mogao bez problema odraditi još dvije. Zamislite što će biti kad se budem pripremao za pet rundi", rekao je, otkrivši i koga od preostalih kandidata smatra najtežim ispitom za sebe:

"Mislim da je Dominick Reyes najteža borba za mene. Odradio je jako dobru borbu protiv Jonesa, a sad se bori protiv Jana Blachowicza za titulu. Obojica su tu borbu zaslužili. No, Thiago, Glover i Jan su sva trojica jako dobri borci koji su u vrhu s razlogom. Mi smo na najvišem svjetskom nivou i tu su sitnice koje nas razdvajaju."

Još je na kraju prokomentirao činjenicu da je po prvi put u karijeru uz svoje ime imao zastavu Srbije.

"Moram zahvaliti ne samo Srbiji, nego cijelom Balkanu. Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Ja sam rođen u Austriji, no moja krv je iz Srbije. Osjećam veliku podršku i moram tim ljudima nekako vratiti. Rekao sam im da ću imati iznenađenje za njih, a iznenađenje je bilo da ću se boriti pod srpskom zastavom. Jako sam zahvalan na toj podršci", objasnio je Rakić tu odluku, još jednom otkrivši kako na cijelu našu regiju gleda kao na svoje ljude kojima svakom prilikom izražava zahvalu na svemu što je do sada dobio od njih.

Linker
19. travanj 2024 21:49