Regija

ANKETA: Je li sudac prerano prekinuo Babićev meč? ‘Savage‘ je protestirao, ali bio je vidno uzdrman

Alen Babić i sudac

 Screenshot (rtl)
Mnogi smatraju da je meksički sudac uranio s prekidom

‘‘Ne znam što se dogodilo. Nisam osjetio niti jedan udarac. Nemam nikakvih tragova na svom licu. Osjećam se kao da sam odradio zagrijavanje, a odmah nakon toga uslijedio je kraj borbe.‘‘, ovo su neke od prvih riječi kojima se Alen Babić obratio svojim fanovima nakon sinoćnjeg poraza od Lukasza Rozanskog.

Hrvatski boksač izgubio je u meču za WBC-ovu svjetsku titulu, a poraz je doživio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Lukasz Rozanski porazio je Babića njegovim stilom borbe. Od prve sekunde skratio je Rozanski distancu, neprekidno je bacao udarce i Babić se nije stigao niti snaći. Poljak je nakon 80-ak sekundi poslao Babića u prvi nokdaun, a nedugo nakon što se Babić pridigao i nastavio s borbom, došlo je do završetka meča.

Nizao je Rozanski udarac za udarcem, neki su odsjedali na Babićevoj glavi, a mnogi na bloku kojim se Babić pokušao obraniti od naleta Rozanskog. Bio je Alen i vidno uzdrman još od prvog nokdauna, ali stajao je na nogama i nije se dao nokautirati. Ipak, nakon dvije minute i 10 sekundi borbe, meksički sudac Jose Guadalupe Garcia odlučio je prekinuti meč.

Babić je odmah podigao ruke u znak protesta i nije bio zadovoljan prekidom. Jasno je da bi ‘‘Savage‘‘ bio spreman i poginuti u meču za svjetsku titulu, a poraz prekidom dok još stoji na nogama definitivno nije nešto s čime će se lako pomiriti.

No, je li sudac pogriješio? Prije svega treba biti svjestan da u boksu postoji nokaut i tehnički nokaut. Klasični nokaut je situacija u kojoj nokautirani boksač završi na tlu i sudac mu odbroji do 10 prije nego se boksač uspije vratiti na noge. Nerijetko se radi i o situacijama u kojima je nokautirani boksač ostavljen bez svijesti.

Tehnički nokaut nešto je blaži oblik nokauta, a radi se o prekidu koji sudac proglašava onda kada smatra da je ugrožena sigurnost boksača i da nastavak meča samo dodatno narušava stanje uzdrmanog borca. Do takvih situacija dolazi ako je boksač nestabilan na nogama ili se ne brani adekvatno od napada protivnika. Sudac u tom slučaju prekida meč kako bi zaustavio teže posljedice za uzdrmanog boksača.

Tehnički nokaut piše se kao službeni rezultat i u situacijama kad boksač odluči da ne želi nastaviti s borbom ili kada njegov kut odluči predati meč. Ponekad i tri nokdauna unutar jedne runde dovode do poraza tehničkim nokautom, a tehničkim nokautom smatra se i prekid nakon intervencije liječnika.

Sudac Jose Guadalupe Garcia smatrao je da se Babić ne brani adekvatno i meč je zaustavio kako bi ga sačuvao od dodatne, nepotrebne štete. Često se boksačima ne svidi takva odluka sudaca, jer radi se o istinskim borcima koji žele ostaviti posljednji atom snage unutar borilišta. Ipak, pravila su pravila, a mnogi će se složiti da se Babić u tim trenucima možda ipak nije adekvatno branio.

Naravno da će mnogi reći kako se ovdje radilo o meču za svjetsku titulu i boksačima treba dati čak i najmanju priliku da se vrate u meč. Ovakvi prekidi možda više priliče amaterskim boksačkim mečevima, ali daleko od toga da je sudac postupio suprotno pravilima. Radi se o pravilu koje uključuje podosta subjektivne procjene suca, a Meksikanac je ovaj put odlučio da nema smisla puštati borbu dalje.

Ali što vi kao naši čitatelji mislite o samom prekidu? Snimku meča možete pogledati klikom na LINK, a u anketi ispod teksta iskažite nam vaše mišljenje o prekidu meča između Alena Babića i Lukasza Rozanskog.

Linker
19. travanj 2024 16:35