Regija

Barbara Matić ponovno briljira: Splićanka je osvojila srebro na jednom od najvećih judo turnira

Barbara Matić
 VICTOR JOLY Dppi Via Afp
Hrvatska judašica sjajno je otvorila novi olimpijski ciklus za Igre u Parizu

Odlične vijesti za hrvatski judo dolaze iz Pariza. Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić osvojila je srebrnu medalju na jubilarnom Grand Slam turniru u Parizu. Jedan od najvećih judaških turnira na svijetu slavi 50 godina, a Barbara se vratila osvajanju medalja nakon što je na Olimpijskim igrama ostala razočarana ostavši bez medalje.

Kako prenosi Hrvatski judo savez, turnir u Parizu za judaše ekvivalent je onome što Wimbledon predstavlja tenisačima. Preko 10 tisuća ljudi popratilo je turnir uživo iz dvorane i uistinu se radi o velikoj časti nastupati na tako velikom turniru. Međutim, Matić nije samo nastupala, već je i briljirala.

Barbara je turnir otvorila pobjedama u četvrtfinalu kategorije do 70 kg (u 1. je kolu bila slobodna) nad Mongolkom Eenkchimeng Tserendulam, da bi u polufinalu bila bolja i od Britanke Kelly Petersen Pollard. Za zlato se borila protiv Saki Niizoe iz Japana koja je ipak bila bolja, nadmudrivši Barbaru ipponom nakon malo više od dvije i pol minute borbe.

''Nisam se osjećala najspremnije uoči Pariza, ali sam zadovoljna prvim natjecanjem i srebrna medalja na Grand Slamu je uvijek dobar rezultat. Naravno da želim uvijek pobijediti u svim borbama, ali danas je Japanka iskoristila situaciju u kojoj me bacila, pokušala sam se izvući, ali nisam uspjela i osvojila je zlato'', rekla je Barbara za Hrvatski judo savez.

Barbara će ovim srebrom vrlo vjerojatno osigurati prvo mjesto na rang ljestvici u kategoriji do 70 kilograma i time će okruniti odličnu godinu u kojoj se okitila i titulom svjetske prvakinje. Inače, Grand Slam turnir u Parizu donosi puno kvalifikacijskih bodova za iduće Olimpijske igre.

image
Barbara Matić (skroz lijevo)
VICTOR JOLY Dppi Via Afp

Na istom turniru nastupilo je još nekoliko hrvatskih judaša. Splićanin Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma također je odradio jako dobar turnir te je dogurao sve do polufinala. Međutim, izgubio je naredna dva meča te je završio na petom mjestu.

U nedjelju su nastupili i Karla Prodan (do 78 kg) te Marko Kumrić (do 100 kg). Splićanka je izgubila wazarijem u posljednjoj minuti od Japanke Takayame, koja je u Parizu osvojila srebro, dok je mlađi brat Kumrić dominirao protiv Francuza Delverta, natjerao ga na dvije kazne, ali zatim pao na wazari u "golden scoreu".

Linker
23. travanj 2024 14:25