Regija

Bliži se povijesni meč za hrvatski boks, ‘Savage‘ poručuje: ‘Spreman sam upisati se u boksačku povijest‘

Alen Babić

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Alen Babić kroz nešto više od dva tjedna napada titulu svjetskog prvaka

Borilačka javnost u našoj regiji trenutno je zaokupljena zbivanjima koja nas čekaju ovaj vikend, prvenstveno borbom između Alexa Pereira i Israela Adesanye. Radi se o jednom od najvećih rivalstava koje UFC trenutno može ponuditi, a ulog je titula prvaka u srednjoj kategoriji.

Međutim, osim sjajnog UFC-ovog eventa i svih ostalih uzbuđenja koja slijede do kraja mjeseca, jedan meč ipak se ističe kao najznačajniji. Alen Babić (11-0, 10 KO) nastupit će 22. travnja (četvrti mjesec) u poljskom Rzeszowu, te će se boriti protiv Lukasza Rozanskog za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u ‘‘bridger‘‘ kategoriji (-102 kg).

Hrvatska još od 2007. godine nije imala svjetskog boksačkog prvaka u muškoj konkurenciji, a te 2007. godine WBA pojas svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je Stipe Drviš. Nakon Drviša, svjetskom titulom može se pohvaliti još samo Ivana Habazin koja je IBO pojas osvajala u dvije različite težinske kategorije (velter i srednja).

No, kad je WBC-ov (World Boxing Council) pojas u pitanju, Hrvatska nije imala nositelja tog pojasa od 1978. godine i legendarnog Mate Parlova. Parlov je prije 45 godina porazio Miguela Angela Cuella nokautom u devetoj rundi i osvojio je WBC-ov pojas u poluteškoj kategoriji. Uspio je Parlov jednom i obraniti taj pojas, a izgubio ga je krajem 1978. godine u meču protiv Marvina Johnsona. Babić u svoj meč za titulu ulazi s velikom motivacijom za postati prvim hrvatskim nositeljem WBC-ove svjetske titule još od Parlova.

‘‘Spreman sam! Upisati se u boksačku povijest i biti prvi Hrvat nakon velikog Mate Parlova koji će podići WBC pojas svjetskog prvaka. Već i ptice na grani znaju da jeboks moj život, ali malo njih zna koju sam žrtv podnosio boksu kojeg sam uvijek shvaćao kao nešto iznad moje sigurnosti i života. Još sam jako skroman i ustuknem pred boksom iz poštovanja. Baš zato sam ovu priliku koja je ogromna privilegija shvatio najozbiljnije i trenirao sukladno prilici. Toliko sam naučio o treningu u ova dva mjeseca, da se mogu samo posramiti jer tek sad vidim koliko nisam znao.‘‘, između ostalog poručio je ‘‘Savage‘‘, a njegovo kompletno obraćanje javnosti putem Facebooka možete pročitati ispod ovog odlomka.

Babiću neće biti lako u Poljskoj, na gostujućem terenu. Lukasz Rozanski (14-0, 13 KO) neporažen je u svojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Posljednji nastup upisao je još u petom mjesecu 2021. godine, nokautiravši Artura Szpilku u prvoj rundi.

Imat će Rozanski ogromnu podršku fanatične domaće publike, a Poljaci su se potrudili da hrvatskim navijačima bude maksimalno otežano doći do ulaznica i za pretpostaviti je da će jako malo naših navijača biti na tribinama.

Svjestan je i Babić da će na gostujućem, neprijateljskom terenu morati pružiti svoje najbolje izdanje u karijeri, ali teška vremena stvaraju jake muškarce i ne sumnjamo da će ‘‘Savage‘‘ pokažati sve što zna i može, bez obzira na gostujući teren.

Linker
28. travanj 2024 12:34