Regija

Boksači se uskoro vraćaju u akciju, evo kakvi su planovi HBS-a

Marijan Brnić i Luka Pratljačić
 Damir Krajac / CROPIX
BOKS Hrvatski boksački savez za sredinu lipnja planira 2. kolo seniorske Pevex lige u Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu

Bili su zadnji koji su se nadmetali, ali izgledno je da će biti i prvi koji će se iznova natjecati. Boksače nitko i ništa ne može zastrašiti (što je dosta logično za jedan borilački kontaktni sport), ali ni zaustaviti. Pa ni nevidljiv neprijatelj u vidu virusa.

Boksači su, treba li podsjetiti, još sredinom ožujka bili u ringu. U Londonu su se u jeku obustave svih sportskih aktivnosti, priprema i natjecanja, sučelili ponajbolji europski boksači na predolimpijskim kvalifikacijama za Igre u Tokiju. Igre za koje se tada još mislilo da će se održati ove kalendarske godine. Taj londonski turnir nije baš bila mudra odluka MOO-a koji vodi boksački sport budući da je AIBA suspendirana. Tako su ondje zaraženi neki boksači i treneri iz Hrvatske i Turske (ono što se zna). Iz naše reprezentacije boksač Toni Filipi, te treneri Tomo Kadić i Ante Matas.

Gotovo tri mjeseca kasnije, naši bi se boksači trebali vratiti ringu. No, u puno nadziranijim, normalnijim uvjetima i jasno u daleko manjem broju ili opsegu nego li je to bilo u Londonu. Naime, kako je objavio Hrvatski boksački savez, za lipanj se planira nastavak ligaškog nadmetanja Prvenstva Hrvatske, odnosno 2. kolo seniorske Prve Pevex lige.

- Svi detalji nisu do kraja poznati, ali vrlo je izvjesno kako će to biti u Zagrebu, u dvorani Zagrebačkog boksačkog centra koji se nalazi na Zagrebačkom velesajmu. Datum nije određen, ali najvjerojatnije 13. i 14. lipnja - ono je što je zasad mogao reći Marko Marović, glavni tajnik Hrvatskog boksačkog saveza.

Zagreb, 110320.
Medjunarodna zracna luka Zagreb.
Hrvatska boksacka reprezentacija otputovala u London na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre.
Na fotografiji:   Dorian Calic, Bono Bosnjak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Dorijan Čalić i Bono Bošnjak

Postoji plan da izbornik Dorijan Čalić za spomenuto 2. kolo pozove borce koji bi kandirali za svjetske kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, ma kad god da se to održalo.

- Točan popis boksača još nije definiran, podložan je promjenama - poručuje iz Pule izbornik Čalić s kojim smo jučer kontaktirali.

- U planu je imati 5, možda 6 parova, dakle 10-12 boksača. Po jedan par u svakoj kategoriji i jasno najkvalitetniji borci, koji su naravno zdravi. Nadalje, meni je jasno da u ovom trenutku nitko nije sto posto spreman, što je logično. Očekujem da bi tijekom sljedećeg tjedna mogli znati sve parove, ali želja da mi boksači prvi izađemo s natjecanjem, borbama... to stoji - izjavio je izbornik Čalić.

Popis se još ne zna

Doista, u ovom je trenutku vrlo teško predvidjeti koji bi se točno boksači mogli naći u ringu. Jučer smo primjerice razgovarali s trojicom. Teškaš Toni Filipi koji je baš bio među svojedobno zaraženima i koji je pobijedio koronavirus, neće u ring. Ipak je tri tjedna borbe s bolesti oduzelo snage, valja ipak još malo paziti, savjetovati se i s liječnikom.

Superteškaš Marko Milun je prije dan-dva ozlijedio zglob. Kako nam sam veli, lakše, ali ipak u ovom trenutku ne može potvrditi dolazak na 2. kolo Pevex lige. Poluteškaš Luka Plantić sigurno preskače 2. kolo ligaškog natjecanja budući da ima neke druge boksačke planove u tom terminu.

CROPIX Damir Krajac / Zeljko Puhovski
Marko Milun i Toni Filipi

Opet, to ne znači da će predstojeće nadmetanje biti lišeno nekoliko zanimljivih imena. Od Luke Pratljačića, Mladena Sobjeslavskog, Marka Zeljka... U biti, točan popis boraca valja ipak pričekati. Ono što je važnije jest da se boksači očigledno pripremaju za skorašnji povratak u ring.

- S tehničko-organizacijske i logističke strane, nama nije nikakav problem održati ovakvo natjecanje, a Zagrebački boksački centar u Novom Zagrebu je kao stvoren za takvo što - napominje Marko Marović, glavni tajnik HBS-a.

- Gledatelja dakako ne bi bilo. Broj sekundanata po boksaču ćemo smanjiti s tri na dva. Ako bismo imali ukupno 10 boksača i 20 sekundanata, te još 10 osoba iz organizacije to je samo 40 ljudi u poprilično velikoj dvorani. Ujedno, boksači koji bi čekali na nastup, imaju zaseban i vrlo prostran prostor za zagrijavanje gdje bi svakom borcu na raspolaganju bilo oko 50 četvornih metara.

Glavni sponzor lige i Saveza, trgovački lanac Pevex je dakako oduševljen opcijom pokretanja sporta kojeg prate, a ono što jedino Hrvatski boksački savez još mora učiniti u razgovoru s pretpostavlja se SDUŠ-om (Središnjim državnim uredom za šport) je oslobađanje obveze testiranja boksača prije lige, već samo mjerenje tjelesne temperature.

Prijenosi uživo

Naime, svako testiranje je vrlo skupo i jedan test košta 1550 kuna. Samo za boksače bi to dakle iznosilo malo iznad 15.000 kuna, a ukoliko bi se moralo testirati sve u dvorani, iznos se penje na 62.000 kuna. Taj novac nitko u boksu nema, međutim ako je Nacionalni stožer civilne zaštite bio dao odobrenje da nije potrebno testirati vaterpoliste prije njihovog skorašnjeg nastavka državnog prvenstva, onda nema razloga ne vjerovati da jednako neće biti uslišani i boksači.

- Jasno, budući da neće biti gledatelja, mi ćemo ponuditi kako tzv. streaming, tako i prijenos na Sportskoj televiziji. Voljni smo razgovarati, ponuditi i još nekim TV kućama ako su zainteresirane. Ipak sporta uživo nije bilo u Hrvatskoj već dva-tri mjeseca - veli glavni tajnik Hrvatskog boksačkog saveza.

Linker
24. travanj 2024 17:00