Regija

Bosanskohercegovački borci stopostotni na Oktagon 38 eventu: Vila i Handanagić upisali velike pobjede

Ahmed Vila

 Screenshot (youtube, Oktagon Mma)
Iako su imali vrlo zahtjevne i favorizirane protivnike, Ahmed Vila i Max Handanagić pokazali su svoju kvalitetu

Sjajna večer za bosanskohercegovački dogodila se večeras u Pragu! Dvojica njihovih predstavnika nastupili su pod okriljem Oktagona, ponajbolje europske MMA organizacije i obojica su upisali pobjede.

Max Handanagić prvi je od dvojice bosanskohercegovačkih boraca koji su nastupili na Oktagon 38 eventu. 26-godišnji Handanagić ušao je u borbu s omjerom 8-6-1, a čekao ga je obračun s favoriziranim Šveđaninom Davidom Jacobssonom (11-2-0 uoči borbe).

Jacobsson je u borbu ušao s tri pobjede zaredom, a radi se o borcu koji je uspješno nastupao i pod okriljem Brave organizacije (2-1 omjer u toj organizaciji). Handanagić je na koncu slavio većinskom odlukom sudaca nakon 15 minuta vrlo tijesne i kompetitivne borbe.

Handanagiću je to druga pobjeda u trećem nastupu pod okriljem Oktagona. Sva tri nastupa odradio je u ovoj kalendarskoj godini. U drugom mjesecu porazio je Denisa Farkaša (3-3-0), a u sedmom mjesecu izgubio je od Vaclava Holote (6-1-0). Pobjedama se vratio večeras i bit će zanimljivo vidjeti što je sljedeće za talentiranog velteraša.

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine na večerašnjem eventu u Pragu bio je Ahmed Vila (9-4-1 uoči borbe). 26-godišnji Vila nekoć je bio na glasu kao jedan od najvećih talenata u regiji, ali ozljede i prvenstveno neke vrlo kontroverzne sudačke odluke podosta su usporile njegov napredak. Vila je u jednoj fazi karijere bio pet godina bez pobjede, a u tom periodu upisao je tri poraza, jedan ‘‘no contest‘‘ i jedan remi.

Pobjedama se vratio u četvrtom mjesecu ove godine, a večeras je upisao treću zaredom. Ahmed je jednoglasnom odlukom (29-28 x3) porazio domaćeg borca Jakuba Dohnala (11-2-0 uoči borbe). Dohnal je u meč ušao nakon dvije uzastopne pobjede i s pete pozicije u poretku izazivača Oktagonove perolake kategorije.

Ahmed Vila uoči borbe bio je na osmom mjestu, a ovom pobjedom trebao bi skočiti u top 5. Prva runda ove borbe otišla je na stranu Dohnala, a većina runde odvila se u stojci gdje je Dohnal bio blago bolji. Kroz preostalih deset minuta Ahmed Vila prepoznao je priliku kroz hrvanje i kontrolu u parter te se pokazao osjetno boljim ‘‘grapplerom‘‘ od svog protivnika.

Na taj način odnio je drugu i treću rundu, a nakon pobjede zatražio je ‘‘title shot‘‘. Aktualni prvak Oktagonove perolake kategorije trenutno je Mate Sanikidze (9-2-0).

Sve u svemu, odlični nastupi bosanskohercegovačkih boraca za kraj ove kalendarske godine i čestitamo obojici na pobjedama u velikoj europskoj MMA organizaciji.

Linker
25. travanj 2024 05:51