Regija

(VIDEO) Pogledajte kako su bosanskohercegovački borci izdominirali protivnike u Pragu na Oktagon 38 eventu

Max Handanagić i Ahmed Vila

 Screenshot (youtube, Oktagon)
Ahmed Vila i Max Handanagić upisali su velike pobjede krajem prošle godine

Sjajnu večer u Pragu imala su dvojica bosanskohercegovačkih boraca pred kraj 2022. godine. Oktagon 38 event održao se 30.12. u Pragu, a Max Handanagić i Ahmed Vila došli su do velikih pobjeda pod okriljem ponajbolje europske MMA organizacije.

Max Handanagić (9-6-0) ušao je u meč protiv Šveđanina Davida Jacobsson (11-4-0) kao autsajder i nakon poraza od Vaclava Holote u sedmom mjesecu prošle godine. Već na samom početku borbe, činilo se da će Handanagić upisati ekspresni poraz.

Jacobsson ga je nekoliko puta pogodio koljenom iz klinča, a posebno snažan i čist bio je udarac koji je odsjeo na čelu Handanagića. Bosanskohercegovački borac završio je uzdrman na tlu, a švedski borac krenuo je po prekid. Uspio se Max izvući iz nezahvalne pozicije i do kraja runde gledali smo pregršt ‘‘scrambleova‘‘ i sjajnih poteza u parteru.

Kao da se Jacobsson iscrpio u svim tim sekvencama, dok je Handanagić prepoznao da je bolji u tim segmentima borbe. Početkom druge runde, Jacobsson se poskliznuo, završio je na tlu i Handanagić je žestoko nasrnuo. Ipak, nije uspio napraviti konkretniju štetu i borba je ubrzo prekinuta kako bi se obrisala podloga.

Nakon što se meč nastavio, Handanagić je do kraja borbe uglavnom dominirao hrvanjem, gornjom kontrolom u parteru, ‘‘scrambleovima‘‘ itd. Oba borca bila su vidno iscrpljena nakon 15 minuti jako zanimljive borbe, a do pobjede većinskom odlukom sudaca došao je Max Handanagić. Jedan sudac borbu je bodovao neriješenim ishodom (28-28), dok su ostala dvojica meč bodovali 29-28 u korist Handanagića koji je tako upisao veliku pobjedu u velter kategoriji.

Nedugo nakon Handanagića, u Oktagonov kavez kročio je i Ahmed Vila (10-4-1), nekoć ponajveći talent u regiji. 26-godišnji Vila tražio je svoju treću uzastopnu pobjedu, a našao ju je protiv domaćeg predstavnika Jakuba Dohnala (11-3-0).

Prva runda njihove borbe odvijala se u stojci i Dohnal je bio donekle bolji. Ipak, preostalih deset minuta donosi puno više ‘‘grapplinga‘‘ gdje je Ahmed Vila pretežno kontrolirao borbu i došao je do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca.

Oktagon na svom YouTube kanalu iz dana u dan objavljuje nekoliko mečeva s tog eventa, a sada su na njihovom kanalu dostupna oba meča ovih bosanskohercegovačkih boraca. Handanagićev smo objavili iznad u članku, a kompletan meč Ahmeda Vile i Jakuba Dohnala nalazi se ispod ovog teksta.

Linker
19. travanj 2024 03:32