Regija

‘Cijeli život pripremam se za to‘: Pročitajte apel hrvatskih boksača nakon zabrane nastupa na SP-u

Luka Pratljačić (desno) i Gabrijel Veočić (lijevo)

 Hrvatski Boksački Savez
Hrvatski olimpijski odbor odlučio je zabraniti nastupe našim boksačima na najvećim smotrama

Često smo vam proteklih nekoliko mjeseci pisali o sjajnim rezultatima naših amaterskih boksača, a među njima su prednjačili Osječanin Luka Pratljačić i Brođanin Gabrijel Veočić. Uz Marka Miluna, radi se o dvojici trenutno najboljih hrvatskih amaterskih boksača.

Veočić, Pratljačić i Milun imaju ambiciju plasirati se na Olimpijske igre koje se sljedeće godine održavaju u Parizu, ali odluka Hrvatskog olimpijskog odbora mogla bi ih koštati plasman na OI. Naime, hrvatski boksači trenutno su bez mogućnosti nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se u petom mjesecu održati u Uzbekistanu, a od 21.6. do 2.7. održavat će se i Europske igre u Krakowu koje će poslužiti kao europske boksačke kvalifikacije za OI u Parizu. Trenutno je u tijeku i Svjetsko prvenstvo za boksačice, ali naše predstavnice ne nastupaju u Indiji.

Razlog zbog kojeg naših predstavnica nema na svjetskoj smotri jest odluka HOO-a. Naš olimpijski odbor odlučio je bojkotirati sva natjecanja pod okriljem Međunarodnog boksačkog saveza (IBA) zbog IBA-ine odluke da se dopuste nastupi ruskim i bjeloruskim boksačima. Rusi i Bjelorusi odnedavno mogu nastupati pod svojim zastavama na IBA-inim turnirima, a 11 nacija odlučilo se za bojkot i zabranili su nastupe svojim predstavnicima na IBA-inim smotrama. Među tih 11 nacija je i Hrvatska, a time naši najbolji amaterski boksači nemaju priliku boksati na turnirima koji im zapravo najviše i znače.

Apel Hrvatskom olimpijskom odboru uputili su upravo Gabrijel Veočić i Luka Pratljačić. Dvojica jako talentiranih hrvatskih boksača pokušat će svojim apelom ishoditi dozvolu za nastupe na SP-u i ostalim velikim turnirima koji će im koristiti za eventualni plasman na OI. Apeli su objavljeni na stranicama Hrvatskog boksačkog saveza, a u nastavku teksta prenosimo ih u cijelosti.

GABRIJEL VEOČIĆ:

“Apsolutno se trebamo boriti na svim natjecanjima, pogotovo što hrvatski boks ima veliku priliku osvojiti medalju već na Svjetskom prvenstvu seniora u Taškentu u Uzbekistanu, a to već godinama nismo uspjeli. Vjerujem u sebe, a vjerujem i u ostale kvalitetne dečke koje imamo u reprezentaciji. Samo nam se treba omogućiti da ponosno predstavljamo svoju domovinu i da se bez neizvjesnosti možemo pripremati za Svjetsko prvenstvo. Vrlo brzo nakon Svjetskog prvenstva slijede Europske igre i kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024., a nije isto pripremati se i dizati formu za jedno ili dva natjecanja u nizu. Svakom sportašu cilj je da se na najvećim natjecanjima bori s najboljima. Mi znamo da imamo kvalitetu za odličja, a kako da to potvrdimo ako nam se političkim odlukama zabrani osvajanje medalja za Hrvatsku. Od nas se traže vrhunski rezultati koje možemo postići samo na najvećim natjecanjima. Cijeli život pripremam se za to, ciljevi su nam podignuti na europske i svjetske medalje, a sad nam se to dovodi u pitanje zbog odluka na koje sportaši nemaju utjecaja.”

LUKA PRATLJAČIĆ:

“Mi smo vrhunski sportaši, naša hrana su vrhunski rezultati i treniram sve ove godine dvaput dnevno da bih došao na najvišu razinu u boksu. Sve drugo u životu podređeno je treninzima i mečevima, a pobjede i uspjesi za Hrvatsku su najveća satisfakcija. Ne mogu ni zamisliti da nam se zbog odluka izvan sporta zabrani borba za svjetske medalje za koje smo pokazali da vrijedimo. Bez mogućnosti nastupa na velikim natjecanjima, neminovno pada motivacija za svakodnevne treninge i terapije koje moram prolaziti da bih bio u najboljem izdanju. Grozim se rata, iz braniteljske sam obitelji i otac mi je ratni vojni invalid, svjestan sam ratnih užasa. Živim boks i želim ponosno se boriti u sportskom borilištu i osvajati medalje za našu Hrvatsku koju su nam branitelji omogućili. Od Rusa sam izgubio u Marakešu i to mi je samo dodatni motiv, ono što me gura dalje da mu se prvom prilikom revanširam u ringu. Bez njih na natjecanjima put do vrha bio bi lakši, ali neka budu tamo, ako je tako odlučio Svjetski boksački savez. Time će i naš uspjeh biti veći. Deprimira me pomisao da bi nam politika mogla onemogućiti da se dokazujemo među najboljima, to bi bila strašna pljuska hrvatskom boksu, nokaut za kojeg se nismo mogli pripremiti!”

Izbornici muške i ženske selekcije, Kristijan Hodak i Ante Matas, također su poslali poruku HOO-u kojom traže da se ukine zabrana nastupa našim boksačima. Hrvatski boksački savez također stoji iza naših boksača i ne slažu se s bojkotom velikih natjecanja. Izbornici mlađih kategorija naše reprezentacije također su složni da bojkot nema smisla.

Nadamo se da će Hrvatski olimpijski odbor poslušati Hrvatski boksački savez i boksače koji zapravo najviše ispaštaju zbog njihove odluke. Sama drama oko cjelokupne situacije već je naštetila našim boksačima koji se teže mogu skoncentrirati na svoje pripreme dok su im nastupi pod znakom upitnika, ali nije kasno da HOO ispravi svoju odluku.

Linker
15. travanj 2024 00:13