Regija

Luka Pratljačić ostao je na korak do zlatne medalje u Maroku: Ruski predstavnik zasluženo je slavio

Ramazan Karnukaev (lijevo) i Luka Pratljačić (desno)

 Screenshot (youtube, Iba Boxing)
Ramazan Karnukaev porazio je našeg superteškaša jednoglasnom odlukom sudaca

Nakon poraza Marka Pratljačića u polufinalu Bocskai memorijala u Debrecenu, poraz je upisao i njegov mlađi brat Luka na Golden Belt turniru u Maroko. 25-godišnji superteškaš nakon dvije sjajne pobjede nokautom, zapeo je na posljednjoj prepreci ka osvajanju zlata.

Ruski boksač Ramazan Karnukaev slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Pratljačić je lijepo koristio svoju prednost u duljini i frekventno je koristio prednji direkt, ali Karnukaev je djelovao nešto hitrije i kad je pogađao, radio je to u serijama. Naš boksač uglavnom je pogađao pojedinačnim udarcima i suci su jednoglasno bodovali meč u korist Karnukaeva. Bitno je napomenuti da je Lukin nastup bio pod znakom upitnikom jer se Luka jučer mučio s povišenom temperaturom i gubitkom tjelesne težine, a u ringu je djelovao vidno iscrpljen.

Pratljačić je na kartici azerbajdžanskog suca uzeo treću rundu, dok su preostala četiri suca bodovali sve tri runde u korist Karnukaeva. Pomalo je nejasno zašto je austrijski sudac bodovao drugu rundu rezultatom 10-8 u korist ruskog predstavnika, ali još ranije u turniru imali smo prilike vidjeti kako suci ponekad i navlače u korist ruskih boksača. To smo vidjeli na primjeru Gabrijela Veočića koji je ispao u četvrtfinalu turnira, a više o tome možete pročitati OVDJE. Međutim, da je austrijski sudac bodovao drugu rundu rezultatom 10-9, apsolutno nikakve promjene na sami ishod ne bi bilo i ne radi se o nekom drastičnom propustu suca.

Što se Luke Pratljačića tiče, Osječanin ne treba previše žaliti zbog ovog poraza. Luka je na putu do finala nokautirao Španjolca Ghadfu, a zatim i Talijana Diega Lenzija. Član BK Osijeka djeluje jako dobro već nekoliko mjeseci u kontinuitetu, a najvažniji dio godine tek slijedi.

Krajem ovog mjeseca (23.-26.2) održat će se Prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke, a PH će ujedno bti i glavni filter za sastav reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva. SP za seniorke održava se u Indiji od 15.3. do 31.3., dok će seniori čekati nešto dulje. Svjetska smotra za seniore održat će se od 1. do 14. svibnja (5. mjesec), a Uzbekistan će ugostiti najbolje amaterske boksače na svijetu.

Nedugo nakon toga, točnije od 21. lipnja (6. mjesec) do 2. srpnja (7. mjesec) održat će se Europske igre u Krakowu koje će ujedno poslužiti i kao europske boksačke kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Naravno da su to najvažniji turniri za naše amaterske boksače, a Luka Pratljačić jako je dobro otvorio godinu osvojivši srebro na IBA-inom Golden Belt turniru u Maroku. Najbitnije je da Luka izbjegne ozljede, a ne sumnjamo da će njegova forma samo dodatno rasti uoči ključnih turnira ove sezone.

Linker
13. travanj 2024 21:47