Regija

Dalmacija ima četvero novih svjetskih prvaka! Ponovno uspješan dan za Hrvate na SP-u u kickboxingu

Ana Bajić
 Davorin Olivari
Hrvatski predstavnici na SP-u u talijanskom Jesolu konstantno nižu vrhunske rezultate

Hrvatska od jučer ima dvije nove prvakinje svijeta i dva nova svjetska prvaka u kickboxingu! Zlatom u Italiji su se okitile velike borkinje Lucija Bilobrk iz Pit Bulla i Ana Bajić iz Mornara te Roko Doždor, također iz Pit Bulla i Luka Žuljević iz Uni Renta. Svi naslovi najboljih na svijetu jučer su otišli u - Dalmaciju!

Prvo zlato osvojio je Luka Žuljević na tatamiju, mladić koji je osvajao naslove svjetskog prvaka i u ringu. Nije se borio u finalu jer mu je argentinski borac predao borbu zbog ozljede, ali do finala je Luka bio tako uvjerljiv da bi vjerojatno slomio i Gauča. Luka je jedan od ponajboljih kickboksača na svijetu. Prije neki dan smo njegovog trenera i jednog od izbornika Miljenka Šarca pitali kako će izgledati Luka na ovom Svjetskom prvenstvu, a on je rekao:

''Ništa vam neću kazati, samo gledajte...'', a bogme smo gledali Luku i bio je sjajan.

''Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Sarajevu sam osvojio srebro u ringu, a na ovom sam se odlučio za tatami. Izbor je bio dobar, osvojio sam svjetski naslov, zaista sam presretan zbog ovog zlata, znat ću ga proslaviti'', izjavio nam je svjetski prvak.

image
Luka Žuljević
Davorin Olivari

Nakon njega u ring je izašao Roko Doždor. Taj momak iz Splita vjerojatno je ponajbolji tehničar svijeta, pravi profesor ovog sporta. Bio bi sigurno najbolji mogući demonstrator ove borilačke vještine. Da postoji fakultet za kickboxing, Roko bi bio ravnatelj. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Sarajevu prije dvije godine izgubio je u finalu, bilo je gusto, stekli smo dojam da su ga suci oštetili. No ovoga puta nitko mu nije mogao ništa, “splitski doktor” kickboxinga uzeo je ono što mu pripada. Godine truda došle su na naplatu. Njegov trener Marko Žaja nakon borbe uletio je u ring i Roka visoko podigao u zrak, a sreći nije bilo kraja.

''Zlato je moje, ne mogu vam opisati kako se osjećam. Borba je bila žestoka, ali na kraju sam uspio doći na vrh svijeta. Veliki je to doseg, motivacija za nastavak karijere'' rekao je je Roko, a zatim je dodao:

''Ova medalja nije samo moja. Jedan njen dio poklanjam svom kumu i klupskom kolegi Muhametu Deskaju koji je jučer nazasluženo izgubio u polufinalu.''

Imala je Hrvatska jučer još troje finalista. Nažalost, ostali su bez zlata. Marija Bodač nije uspjela obraniti titulu iz Sarajeva, izgubila je u neizvjesnoj borbi na samom kraju, ali borila se kao lavica. Mare je ostala srebrna, ali zaslužuje naklon do poda. Nije uspio niti Anto Širić iz Spartan Gyma, ali i on je dao apsolutno sve od sebe, protivnik je ipak bio bolji, no Anto se također vraća ponosan s srebrnom medaljom, dokazao je da pripada samom svjetskom vrhu.

U dramatičnoj borbi do zlata nije uspjela stići Elizabeta Crnković iz Planet Sporta, sjajna cura s tatamija izgubila je naslov svjetske prvakinje za jedan bod. Ali Beti je budućnost hrvatskog kickboxinga na tatamiju, biti će još velikih medalja za tu vrhunsku borkinju.

Imali su naši jučer i tri polufinalne borbe. Legenardna hrvatska borkinja Nives Radić opet je oduševila, tako to ona radi već posljednjih dvadesetak godina. Djevojka iz šibenskog Dalmatina bila je uvjerljiva, plasirala se u današnje finale u novu borbu za zlato.

Do finala nisu uspjeli stići Borna Bilandžić iz osječkog Svetog Duha, te Ivan Bertić iz Zmaja, ali to su mladi dečki, kickboksači koji će u slijedećem razdoblju donositi najsjajnije medalje za Hrvatsku jer su iznimna kvaliteta.

Studiram i - udaram! Na kraju dana su do zlata stigle dvije hrvatske heroine iz ringa, Lucija Bilobrk i Ana Bajić. Kako su li su samo te djevojke u spektakularnim borbama došle do titule! Bilo ih je užitak gledati.

''Ovo mi je drugi naslov svjetske prvakinje, bila sam najbolja i 2017. godine, dok sam prije dvije godine u Sarajevu uzela srebro. Kad je prvenstvo startalo, vjerovala sam da ću postati svjetska prvakinja. U polufinalu nisam bila sva svoja, malo mi se poljujalo u glavi. Ali kad sam vidjela svog kolegu iz kluba Roka Doždora kako je osvojio naslov, znala sam da ću i ja uspjeti'', rekla nam je Lucija. Cura je iz Splita, ali studira u Zagrebu.

''Studiram sanitarno inženjerstvo. Najbolje ću vam se opisati na ovaj način... Studiram i - udaram!''

Iznimno simpatična Ana Bajić, kazala nam je da zlatnu medalju poklanja nećaku Ivanu.. - On je moj dijamant, njemu poklanjam ovo zlato! Ovo mi je prvo seniorsko zlato, prvi naslov svjetske prvakinje. Svaki dan sam žestoko trenirala za ovo, prije i poslije posla - kazala nam je Ana.

A znate li što je po zanimanju ova žestoka djevojka?

''Odgajateljica sam u dječjem vrtiću Popaj.''

Inače, članica je kluba Mornar. Mornar i Popaj... Pa tko bi još nešto mogao?

image
Ana Bajić
Davorin Olivari

Linker
26. travanj 2024 18:18