Regija

Hrvatska završila Svjetsko prvenstvo s osam zlata, Nives Radić po peti put na vrhu svijeta

Nikica Radonić
 Davorin Olivari
Ovo natjecanje samo je još jedan dokaz koliko je Hrvatska talentirana sporska nacija

Fenomenalne hrvatske borkinje i borci u velikom su stilu završili Svjetsko prvenstvo u kickboxingu koje se održalo u talijanskom Jesolu. Cure i dečki su ispisali povijest ovog sporta u Hrvata, dosegli su uspjeh koji će ući u povijesne almanahe kickboxinga. Kući se vraćaju s 23 medalje! U ringu su naše borkinje i borci osvojili sedam zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih medalja, dok su na tatamiju uzeli jedno zlato, jedno srebro i pet bronci!

To je definitivno rezultat koji nikada nije ostvaren na svjetskim prvenstvima, sve čestitke svima, osvajačima medalja, ali i njihovim trenerima i izbornicima, ljudima iz saveza... Hrvatska je jedna od najjačih kickboxing sila na Globusu!

Jučerašnjeg, posljednjeg dana Hrvatska je, kao i u petak, osvojila četiri zlatne medalje. Kod djevojaka to je uspjelo legendarnoj Nives Radić kojoj je to bio peti naslov svjetske prvakinje te fenomelnoj hrvatskoj vojnikinji Antoniji Zec. Kod boraca, svjetski prvaci su postali Luka Žuljević i Nikica Radonić. Eto jednog rariteta, naslove svjetskih prvaka osvojila su dva Luke Žuljevića, jedan u ringu, drugi na tatamiju! Dečki su, inače, rođaci.

image
Luka Žuljević
Davorin Olivari

Ima još jedna zanimljivost. Sve zlatne medalje, njih ukupno osam, otišle su u Dalmaciju! Šest ih je otišlo u Split (četiri u Pit Bull, jedna u Mornar i jedna u Uni Rent), po jedna u Vrgorac i Šibenik.

"Ovo svoje zlato poklanjam svojoj obitelji, trenerima, svima u klubu", kazala nam je Nives Radić, institucija kickboxinga.

Ovo je sjajnoj Šibenčanki pet naslov svjetske prvakinje, jedna je od najtrofejnijih borkinja na svijetu.

image
Nives Radić
Davorin Olivari

"Sretna sam kao i kad sam osvojila i svoj prvi naslov prvaka. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da osvojim i ovogodišnji naslov prvaka."

Dok se Nives već navikla na medalje, Antoniji Zec to je bio prvi naslov svjetske prvakinje. Cura koja je zaposlena u hrvatskoj vojsci jednostavno je briljirala na ovom prvenstvu. Bila je nezadrživa, lomila je protivnicu po protivnicu. Kad je završila borba za zlato, sreći nije bilo kraja, ringom je jurila s hrvatskom zastavom...

image
Antonija Zec
Davorin Olivari

"Presretna sam... Nisam ovo očekivala. Iskreno, nisam... Vjerujte, ponijela sam malo opreme, mislila sam da ću rano ispasti pa da nemam previše robe. Ali eto, krenulo me, ovu svoju prvu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima neću nikad zaboraviti. Dala sam sve od sebe, borila sam se sa srcem i najljepša nagrada je tu", kazala nam je nasmiješena Antonija.

Svoj prvi naslov svjetskog prvaka osvojio je i Luka Žuljević, još jedna velika nada hrvatskog kickboxinga, mladić koji će sigurno još dugi niz godina razveseljavati sve koji vole ovaj sport. Borio se briljantno, poput nekog iskusnog borca kojem nitko ništa ne može.

"Ovo je ostvarenje mog sna! Postao sam svjetski prvak, pa to je čudesno. To je to... Sav trud i treninzi su se isplatili, sad mogu uživati u ovom velikom dosegu, ali neću tu stati, želim osvajati medalje i na budućim velikim natjecanjima", kazao nam je Luka, dok se oko njega skupila društvo iz njegovog Pit Bulla, ogrnulo ga hrvatskom zastavom i slavlje je počelo...

“Večeras je naša fešta” odzvanjalo je dvoranom u Jesolu...

Svjetski prvak postao je i Nikica Radonić, impresivni borac iz kluba Sveti Jure, iz Vrgorca. Znate li što? Taj klub nema ring u svojim prostorima, tako da naš svjetski prvak mora dolaziti u Split na trening! To je oko 100 km te oko sat i pol vožnje. U jednom smjeru. Pomalo nevjerojanta priča, zar ne? Ali kad je netko veliki majstor kao Nikica, onda ne postoje prepreke.

"Ovo mi je prvo svjetsko zlato. Na posljednja dva Svjetska prvenstva sam osvajao srebrne medalje, sad sam konačno zlatni, svjetski prvak. Bila je treća sreća! U Vrgorcu nemamo uvjete, pa više treniramo u Splitu. Stalno sam na relaciji Vrgorac - Split. Ali, kad sam vidim ovu zlatnu medalju, onda se sve zaboravlja. Inače, aktivno sam se počeo baviti kickbokxingom 2009. godine. Hvala Bogu, trud se isplatio. Jako sam sretan, a ovo zlato mi je motivicija za dalje", kazao nam je veliki hrvatski borac Nikica Radonić.

Dok nam je on davao izjavu, bilo je jako emotivno u njegovom trenerskom stožeru, koji su činili poznati i legendarni trener Josip Čikotić te njegov stric Joško Radonić, kojem su suze klizile niz lice...

image
Nikica Radonić s trenerima
Davorin Olivari

"Nikica je ostao bez trenera, pokojnog Davora Jovića, heroja Domovinskog rata. Sjećam se kad je kao klinac počinjao s kickboxingom, Davor Jović je kazao “mali će jednog dana biti svjetski prvak”. Sad sam se toga sjetio kad ispred sebe vidim svjetskog prvaka", kazao nam je Joško

Nažalost, jučer je Hrvatska izgubila dva finala. U uzbudljivim borbama u finalima Karmela Makelja i Andrej Kedveš nisu uspjeli, ali ostali su s velikim srebrnim medaljama.

Tako je, eto, završilo spektakularno Svjetsko prvenstvo za hrvatski kickboxnig. Nikad toliko medalja, nikad toliko svjetskih prvakinja i prvaka, duboki naklon svima kojio rade u ovom sportu, a naravno najviše borkinjama i borcima, na koje svi skupa možemo biti ponosni.

Svjetski prvaci

Nives Radić

Ana Bajić

Lucija Bilobrk

Antonija Zec

Luka Žuljević

Roko Doždor

Nikica Radonić

Luka Žuljević (tatami)

23 osvojene medalje

8 zlatnih medalja (7+1)

5 srebrnih medalja (4+1)

10 brončanih

* prva brojka u zagradi odnosi se na medalje iz ringa, druga na tatami

Linker
19. travanj 2024 18:25