Regija

Đani Barbir za FS: ‘Što je ‘Joker‘ imao od meča s Dudekom koji ne može stati u istu rečenicu sa mnom?‘

Đani Barbir

 Instagram (barbir.djani)
Jedan od najperspektivnijih mladih boraca u regiji odradio je zanimljiv intervju za naš portal

Spektakularni FNC 7 proteklog vikenda održao se u Puli, a dojmovi su se sada već poprilično slegli. Ono što se ističe kao jedan od glavnih zaključaka jeste činjenica da je Đani Barbir (5-0-0) u ovom trenutku jedan od najtalentiranijih hrvatskih MMA boraca.

25-godišnji momak iz Ploča već je neko vrijeme na tome glasu, ali spletom raznih okolnosti čekao je priliku za dokazati koliko vrijedi. Osvojio je Barbir FNC-ov Armagedon 2021. godine, ali ostao je bez nastupa u finalu jer je Andi Vrtačić otkazao nastup zbog ozljede.

Mnogi su se veselili tom finalu srednje kategorije, jer oba borca posjeduju vrhunske vještine u stojci i očekivao se pravi ‘‘vatromet‘‘ u tom meču. Godinu i pol čekali smo da se Vrtačić i Barbir konačno nađu u kavezu, a to se dogodilo upravo na FNC 7 eventu u Puli. Kao i uoči finala Armagedona, očekivanja su i dalje bila jako velika.

Samo tri minute i 16 sekundi na kraju je trajao obračun Barbira i Vrtačića. Đani se od samog početka nametnuo kao dominantniji borac. U stojci je bio konkretniji i precizniji, a posao je dovršio ‘‘Anaconda chokeom‘‘ u prvoj rundi. Time je Barbir prezentirao i svoje vještine u parteru, a pobjedom nad Vrtačićem okitio se i FNC-ovom titulom prvaka srednje kategorije.

Đani je sada na pet pobjeda u jednako toliko profesionalnih nastupa. Njegova karijera zapravo tek počinje i svi se raduju vidjeti ga u izazovima koji slijede. Vrijeme je za još renomiranije protivnike, a jedan od onih s kojima bi se Barbir rado obračunao svakako je i Aleksandar ‘‘Joker‘‘ Ilić.

Animozitet na relaciji ove dvojice boraca traje dulje od godinu dana. ‘‘Joker‘‘ je u četvrtom mjesecu prošle godine ostao bez protivnika na KSW 60 eventu, a Barbir se spominjao kao zamjena. Na kraju je Adrian Dudek (5-1-0) odabran kao zamjena, ali Barbir i Ilić nekoliko puta prepucavali su se putem društvenih mreža. Srpski borac trenutno se ne želi boriti protiv Barbira jer smatra da mu taj meč ništa ne donosi i da Đani mora dodatno izgraditi svoje ime, prije nego zasluži meč protiv njega.

‘‘ Pogledaš li Đanijev Sherdog, ne računam Vrtačića s kojim se jučer borio. Posljednja četiri meča, njegovi protivnici imaju ‘score‘ otprilike 1-10, ukupno. Okej, gradi se, ali malo uspori. Kad izađeš iz ‘tatine dvorane‘, onda otiđeš u Rusiju, OKTAGON, KSW, nebitno, možda u UFC. Zatim te zovu na ‘short notice‘, suci nisu domaći, pa si doveden na klanje, pa te malo presjedavaju po aerodromima kao što su svi borci prošli...e onda možemo pričati.‘‘, rekao je Ilić prije tjedan dana gostujući u Podcast Inkubatoru.

Pobjeda na FNC-u, potencijalno rivalstvo s Ilićem, kao i planovi za budućnost, neke su od zanimljivih tema koje se vežu za Barbirovo ime. Stoga smo se odlučili za razgovor s Đanijem, a u nastavku teksta možete pročitati kompletni intervju.

Prije svega, osvrnimo se na tvoj nastup protiv Andija Vrtačića. Mnogi su očekivali pravi vatromet i vrlo izjednačen meč, a na kraju smo vidjeli tvoju uvjerljivu pobjedu. Jesi li očekivao teži meč ili si vjerovao da ćeš doći do brzog finiša?

‘‘Mnogi su prognozirali da su nam šanse za pobjedu podjednake, ali moji treneri i ja smo znali da sam kompletniji borac. Ne bih bio iznenađen da je meč završio za 30 sekundi, ali bio sam i psihički i fizički spreman za rat na 5 rundi. Uvijek očekujem težak meč tko god bio protivnik, jer tad izvučem najviše iz sebe.‘‘

Pripreme za ovaj meč nisi odradio u ATT-ju. Možeš li nam reći gdje si se točno pripremao, što te navelo na promjenu kampa i gdje te možemo očekivati u budućnosti kad su trening kampovi u pitanju?

‘‘Cijeli sam kamp za borbu odradio u HK Lokomotiva pod vodstvom Dominika Etlingera i Matea Šituma. Na promjenu me naveo prvenstveno napredak koji je bio vidljiv iz treninga u trening, a isto tako odlična komunikacija i zajednički ciljevi. Ne planiram mijenjati više ništa jer promjena se pokazala kao jedna od boljih odluka koje sam donio.‘‘

Dojam je kako si već sada na neki način ‘‘prerastao‘‘ FNC te da si spreman za jače organizacije. Gdje se vidiš u narednom periodu i koliko dugo planiraš nastupati pod okriljem FNC-a? Postoji li neka druga organizacija (osim UFC-a) unutar koje se vidiš u narednom periodu?

‘‘Mislim da bi najlogičnije bilo braniti pojas FNC-a još neko vrijeme, uzeti čvrstu poziciju najboljeg ‘middleweighta‘ u regiji te nakon toga razmotriti ponude koje budu stizale. Da bih to ostvario, nužne su borbe protiv par kvalitetnih protivnika. Idealan put, nakon toga, bi bio preko KSW-a doći do UFC-a.‘‘

Sada si postao prvakom srednje kategorije i ukoliko nastaviš s karijerom u FNC-u, jasno je da ćeš pojas i braniti. Matija Bosančić i Marin Mikulić neka su od istaknutijih imena srednje kategorije kad je FNC u pitanju. Pratiš li njihov napredak i koga od njih dvojice vidiš kao izglednijeg protivnika?

‘‘Pratim ih obojicu. To su kvalitetni borci koji će zasigurno imati uspješne karijere. Izgledniji protivnik mi se čini Matija Bosančić jer je do FNC-a došao putem Armagedona gdje je ostvario 3 pobjede, a primijetio sam da nas mnogi žele vidjeti u oktogonu. Marin Mikulić je sa svojih 2-0-0 u FNC-u definitivno u igri, ali vidjet ćemo što će ‘matchmakeri‘ odlučiti. Na meni je da budem spreman na sve, kao što i uvijek jesam.‘‘

Aleksandar ‘‘Joker‘‘ Ilić tvoja je velika želja kad su u pitanju protivnici. Joker je prije nekoliko dana gostovao u Podcast Inkubatoru te je pokušao ‘‘spustiti loptu na zemlju‘‘. Pohvalio te da si talentiran borac, ali da se moraš dokazati izvan ‘‘tatine dvorane‘‘ prije nego zaslužiš veće mečeve. Dodao je kako on trenutno ne vidi što dobiva boreći se protiv tebe. Kako komentiraš njegove navode i vjeruješ li da će doći do vašeg meća u budućnosti? Također, jesi li popratio njegove posljednje nastupe i kako te se dojmio u mečevima protiv boraca kao što su Shlemenko i Vemola?

‘‘Kad bi svi borci razmišljali poput Ilića, ja ne bih dobio priliku protiv nikoga ozbiljnog jer eto, što itko ima od meča sa mnom? Pored vrhunske organizacije poput FNC-a bilo bi besmisleno boriti se bilo gdje drugo, tako da mu ni to, između svega ostalog, ne pije vodu. Od njegovih 19 protivnika u profesionalnoj karijeri, čak 6 ih ima negativan ‘score‘, a posljednji je meč u KSW-u odradio protiv Dudeka čiji je score 5-1 i koji kvalitetom jednostavno ne može stati u istu rečenicu sa mnom. Zanima me što je imao od mečeva s njima što ne može dobiti od mene. Za meč protiv Vemole nemam što iskomentirati, a za pobjedu nad Shlemenkom mogu mu samo čestitati.‘‘

Barbira smo pitali i da odabere favorita u meču između Chimaeva i Diaza, ali taj meč na kraju se nije niti dogodio. Đani je prognozirao pobjedu Chimaeva, ali vjerojatno nikad nećemo saznati tko bi zapravo pobijedio u toj borbi.

Linker
09. travanj 2024 01:31