Regija

Darko Stošić zaustavljen u petoj rundi: Phil De Fries besprijekorno se držao svoje taktike

Darko Stošić

 Ksw
Ponajbolji srpski MMA borac bio je nemoćan protiv iskusnog prvaka

Engleski borac Phil De Fries potvrdio je titulu kralja KSW-ove teške kategorije. Darko Stošić nadao se vratiti s pojasom u Srbiju, ali poražen je tehničkim nokautom u petoj rundi. 35-godišnji De Fries na vaganju se pojavio s 15 kilograma više od Stošića, a dojam je kako je još teži bio u samom meču.

Najavljivao je De Fries kako nije tajna da planira iskoristiti prednost u kilaži i veličini te se očekivalo puno klinča i kontrole u parteru. Upravo to se i dogodilo, a Darko jednostavno nije imao rješenja. Već od početka runde, De Fries je otkrio što ćemo gledati sve do samog kraja meča.

Brzo je De Fries pritisnuo Stošića uz kavez i pokušavao je uspostaviti kontrolu u klinču. To je nešto što smo svi očekivali, pa tako i Stošić. Međutim, jedna je stvar očekivati, a posve druga priča je zaustaviti De Friesa u naletu. Nakon otprilike minutu i pol prve runde, prvak je ''double leg'' rušenjem srušio Darka u parter te je strpljivo radio iz gornje pozicije. Kontrolirao je De Fries srpskog borca sve do kraja prve runde i zadao je niz udaraca iz gornje pozicije u parteru.

De Fries je početkom druge runde nastavio sa svojom taktikom i doslovno je ''prepisao'' recept iz prve runde. Kontrolirao je Stošića uz kavez, a nakon minutu i pol, opet je ''double leg'' rušenjem srušio Stošića. Darko se ovaj put pridigao nakon 30-ak sekundi, ali De Fries je bio neumoran sa svojim pritiskom i ponovno je odveo borbu parter. Prvak se sjajno držao svoje taktike i Stošić je krajem druge runde djelovao poprilično umorno.

Odmah je De Fries došao do novog rušenja početkom treće runde i dojam je bio kako Stošić jednostavno nema rješenje protiv borca koji se na vagi pojavio 15 kilograma teži od njega. Nakon tri minute De Friesove kontrole, Stošić se uspio pridići, no nismo dugo čekali na novo rušenje De Friesa. Poprilično frustrirajuć meč za srpskog borca koji je konstantno bio na leđima, s ogromnim De Friesom na sebi. Engleski borac nije samo rušio i kontrolirao Stošića, nego je bio i poprilično aktivan sa ''ground and poundom''. Sudac nije niti pomišljao vratiti borce u stojku, jer aktivnost prvaka bila je na više nego prihvatljivoj razini.

Darko je pokazao nešto više otpora u obrani od rušenja početkom četvrte runde, no bilo je pitanje vremena kad će De Fries ponovno odvesti meč u parter. Iako je sudac sredinom runde odlučio razdvojiti borce i vratiti ih na noge zbog navodne pasivnosti prvaka, De Fries bi lakoćom ponovno srušio Stošića i nastavio na isti način kao od samog početka borbe. De Fries je krajem runde bio i u full mount poziciji, no nije pogađao dovoljno konkretno da bi naveo suca na prekid borbe.

Peta runda jednostavno je ponudila identičnu priču kao prvih 20 minuta ove borbe. Ponovno je De Fries kontrolirao meč iz gornje pozicije u parteru, a sredinom runde došao je u full mount. Umornog Darka čekao je težak posao do kraja runde te mu je prvak ubrzo završio na leđima. Bila je to bezizlazna situacija, De Fries je neprestano zadavao udarce i totalno iscrpljeni Stošić na koncu je tapkao. Ne može mu se zamjeriti jer uistinu nije imao rješenja te bi samo nastavio primati nepotrebnu štetu.

''Ovo je bio vrlo dosadan meč, ali Phil je faca i zna što radi. Bio sam u panici, nikad ne odustajem i uvijek se borim do kraja. Ali u petoj rundi, bio sam u panici i teško sam disao. On je večeras bio bolji i želim mu sve najbolje. Ovo je velika lekcija za mene i prva borba na pet rundi. Ispričavam se svima koje sam razočarao i hvala na podršci.'', izjavio je Darko neposredno nakon meča, dok je De Fries rekao kako je Stošić najčvršći borac s kojim se borio.

Sve u svemu, više nego zaslužena pobjeda De Friesa koji je tako došao do šeste uzastopne obrane pojasa u KSW-u. Njegov ukupni pobjednički niz proteže se na devet pobjeda. Što se Stošića tiče, on je doživio prvi poraz nakon tri uzastopne pobjede u KSW-u i preostaje mu vratiti se u dvoranu i poraditi na nekim nedostatcima.

Nije ovo bila dobra noć za regionalne predstavnike, jer i Filip Pejić poražen je tehničkim nokautom. ''Nitro'' je izgubio od Dawida Smielowskog osam sekundi prije kraja borbe, a više o tom meču pročitajte OVDJE.

Linker
09. travanj 2024 07:07