Regija

Dušan Džakić o ‘Croati‘: ‘Ovakvo tijelo, a takva snaga. Ovdje matematika nije dobra, on je beton!‘

Francisco Barrio vs. Dušan Džakić | Francisco Barrio

 Screenshot (fnc)
Iskusni srpski borac pokušao je dočarati koliko je zapravo snažan Francisco Barrio

Fizički izgled borca nešto je na što se fanovi, mediji, ali i razni stručnjaci nerijetko previše fokusiraju, jer nebrojeno puta uvjerili smo se kako izgled borca ne odražava njegovu sposobnost, čak ni fizičku spremu.

Borci poput Fedora Emelianenka, Daniela Cormiera ili Marka Hunta nisu imali "isklesana" tijela, ali dugi niz godina postizali su vrhunske rezultate. Kondicijska sprema također im nije stvarala problem, iako bi na temelju njihovog izgleda pomislili kako se ne radi o sportašima na tako visokoj razini.

Dobar primjer imamo i u regionalnom MMA-u, točnije unutar FNC organizacije. Francisco "Croata" Barrio prvak je FNC-ove lake kategorije. Barrio je pod okriljem FNC-a neporažen (6-0) i jedan je od najboljih boraca na kompletnom rosteru. Međutim, njegove fizikalije ne upućuju da se radi o vrhunskom borcu.

Barrio je borac čiju građu fanovi ponekad neopravdano ismijavaju i pitaju se "kako je moguće da je jedan profesionalni sportaš ovako građen". Podcjenjuju "Croatu" ponekad i kolege borci, dok ne osjete koliko je Barrio zapravo snažan.

Iskustvo borbe s "Croatom" podijelio je Dušan Džakić gostujući u podcastu "Doza Sporta". Džakić je početkom šestog mjeseca ove godine izgubio jednoglasnom odlukom meč protiv "Croate", a u spomenutom podcastu osvrnuo se na meč i na "Croatinu" snagu. Prije svega, Džakić je istaknuo kako je treninzima pristupio maksimalno ozbiljno i nije došao nepripremljen na taj meč.

"Nisam nigdje išao, preskočio sam rođendane, svadbe, slave itd. Ja sam duboko bio uvjeren da ću pobijediti ‘Croatu‘, a u to nitko nije vjerovao. Mislim da ljudi ipak dosta podcjenjuju ‘Croatu‘ na osnovu njegovog fizičkog izgleda.", započeo je Dušan, a potom je detaljno opisao koliko je zapravo snažan Francisco Barrio.

"On je toliko snažan, sjećam se situacije gdje sam stajao na početku meča u svom kutu, a on u svom. Sudac između nas, ja gledam ‘Croatu‘ i razmišljam si: ‘Pokidat ću te!‘. Imao sam tri strategije. Jedna je bila ‘giljotina‘, druga je bila kimura i treća je ‘RNC‘ (stražnje gušenje). Toliko mu je jak vrat da sam odmah znao da ovdje neće biti nikakve ‘giljotine‘, jer on je beton. Mi smo se našli u klinču, a ja se kao jučer sjećam kako sam pomislio: ‘Što je ovo? Ovdje nije neka matematika dobra. Ovo tijelo, a ova snaga. Ovdje je nešto čudno‘. On se stilski ne sviđa publici, fizički kako izgleda još manje, ali on je šampion.", pojasnio je iskusni srpski borac.

Dugogodišnje hrvačko iskustvo jedan je od glavnih razloga zašto je "Croata" toliko snažan. Njegovo tijelo možda odaje nešto drukčiji dojam, ali Francisco Barrio uložio je godine i godine mukotrpnih treninga kako bi dosegnuo razinu na kojoj je danas. O njegovoj snazi nebrojeno puta pričali su se hvalospjevi, a "Croata" Je pravi dokaz kako "knjigu ne treba suditi po koricama".

Kompletnu epizodu podcasta "Doza Sporta" u kojoj je gostovao Dušan Džakić možete pogledati klikom na LINK.

Linker
12. rujan 2024 13:17