Regija

‘Croata‘ provokacijom ispratio Vasu Bakočevića u MMA mirovinu: ‘Sretna penzija sine moj. Da budeš najbolji u ‘bare knuckleu‘...‘

Francisco Barrio (lijevo) i Vaso Bakočević (desno)

 Screenshot (youtube, Fnc)
Zanimljivo je vidjeti kako u ovom rivalstvu na kraju ispliva i poštovanje između navedenog dvojca

Kako već i ptice na grani znaju, veteran i jedna od najvećih zvijezda regionalnog MMA sporta, Vaso "Psihopata" Bakočević (44-24-1) najavio je svoju MMA mirovinu. Naime, nakon pobjede koju je upisao tim što je Filip "Nitro" Pejić (16-9-2) uputio nedozvoljeni "soccer kick" Bakočević se pred ispunjenom Arenom Pula "odjavio" iz sporta u kojem ima 69 profesionalnih mečeva što ga čini apsolutnom legendom tog sporta.

Jedan od njegovih najvećih rivala bio je Francisco Albano Barrio poznatiji kao "Croata" (13-4) s kojim je borac rođen u crnogorskom Risnu dva puta dijelio kavez. Prva borba se odigrala u Šibeniku na FNC Armagedon 2 priredbi 2021. godine kada je Bakočević nezgodno ozlijedio nogu da bi Barrio potom uhvatio giljotinu kojom je ugušio "Psihopatu."

Nakon toga, morali smo čekati više od dvije godine na revanš. On je uslijedio na FNC 13 priredbi u ispunjenom beogradskom Pioniru kada je Barrio "rear naked chokeom" završio posao sredinom druge runde. Očekivano, zbog emotivnog obračuna kao i negativnog animoziteta, Barrio se nije ni uspio obratiti beogradskoj publici. No, nakon drugog meča stvari su se počele preokretati. Regionalna publika primijetila je kako se dvojac uvjetno rečeno "približio" jedan drugom, a to smo mogli vidjeti i na snimanju trailera za spektakularni FNC 17 koji se održao početkom ljeta u Areni Beograd.

Svi su imali nešto za reći o Vasinoj MMA mirovini, pa tako i njegov najveći rival koji je s dva Instagram storyja ispratio crnogorskog borca u zasluženu "penziju". U prvom, Barrio je provokativnom rečenicom zapalio društvene mreže: "Sretna penzija sine moj. Da mi budeš najbolji u ‘bare knuckleu‘. Voli te tata ‘Croata‘".

image

Francisco "Croata" Barrio IG Story

FB IG

U drugom storyju "Croata" je ipak povukao kočnicu i odao priznanje Bakočeviću s gospodskom rečenicom i službenom FNC grafikom. "Najveće rivalstvo u povijesti regionalnog MMA (sporta), poštovanje će uvijek biti prema ovom gospodinu (Vasi). Uživaj u mirovini".

image

Francisco "Croata" Barrio IG Story

FB IG

Rivalstva su esencija sporta, pokretačka snaga koja sportaše tjera na granice njihovih mogućnosti. Ali, iza svake borbe, svakog sukoba, leži dublja istina – ta rivalstva često postaju temelji na kojima se gradi međusobno poštovanje. Jedan od najvećih primjera ovog fenomena dolazi iz svijeta regionalnog MMA-a, gdje su Vaso "Psihopata" Bakočević i Francisco "Croata" Barrio kroz dva vatrena susreta razvili duboko poštovanje jedno prema drugome.

Njihova priča podsjeća na drevnu mudrost o tome kako se kroz sukobe rađa ne samo pobjednik, već i razumijevanje. Jedan od najvećih mislioca, Friedrich Nietzsche, u svom djelu "Tako je govorio Zaratustra", ističe da je "čovjek biće koje se mora nadvladati". I upravo kroz ovo rivalstvo, vidimo kako su se ova dva borca uzajamno "nadvladavali", postajući bolji ne samo kao borci, već i kao ljudi.

Rivalstvo koje je započela kao običan sportski okršaj, brzo je prerasla u nešto više – u osobnu borbu koja je bila ispunjena strastima, egoizmom i nepokolebljivom željom za pobjedom. Rivalstva poput ovoga često proizlaze iz osnovnih ljudskih emocija – želje za nadmoći, potrebe za priznanjem i borbe protiv vlastitih nesigurnosti. Nietzsche bi rekao da se u takvim trenucima suočavamo s vlastitim "voljom za moć" – unutarnjim porivom za prevladavanjem sebe i drugih, u težnji da postanemo nešto više. Vaso Bakočević i Francisco Barrio, kroz te intenzivne susrete, nisu samo tražili pobjedu nad svojim suparnikom – tražili su potvrdu vlastite vrijednosti.

Linker
13. rujan 2024 12:06