Regija

Dva nova zlata za Hrvatsku: Matea Jelić i Bruna Vuletić postale europske prvakinje!

Matea Jelić (plava kaciga).
 
 JAKOV PRKIC/CROPIX
Hrvatska u ekipnom poretku s tri prvakinje vodi na ljestvici osvajača medalja

Europske prvakinje u subotu su postale Matea Jelić i Bruna Vuletić, te prije posljednjeg dana Hrvatska u ekipnom poretku s tri prvakinje vodi na ljestvici osvajača medalja.

Članica splitskog Marjana Matea Jelić u osmini finala je prekidom 25:4 pobijedila Čehinju Stolbovu, da bi u četvrtfinalu i drugim prekidom 26:6 deklasirala Furedi iz Mađarske. Polufinale kategorije do 67 kilograma ponudilo je dva prava taekwondo klasika, četiri prve nositeljice, s jedne strane Mateu i Francuskinju Magdu Wiet Henin, te s druge strane Britanku Lauren Williams i Turkinju Nur Tatar. Jelić je u drami zlatnog boda slavila i prošla u finale nakon 8:8 u regularne tri runde, da bi u finalu pobijedila jednu od najboljih na svijetu, Britanku Lauren Williams rezultatom 13:10.

Do najsjajnije medalje u Sofiji je stigla i Bruna Vuletić, koja je nastavila niz uspjeha Marjanovih sportaša (31 seniorska medalja s velikih natjecanja), ali i svoj osobni niz, jer je vezala već drugu seniorsku medalju sa samo 22 godine. Brončana s posljednjeg Svjetskog prvenstva slavila je u osmini finala protiv čvrste i neugodne Litvanke Tvaronaviciute rezultatom 5:1, da bi je u borbi za medalju dočekala Iranka Kimia Alizadeh, osvajačica olimpijske bronce iz Rija, svjetska viceprvakinja iz Mujua, te brončana na svjetskom u Čeljabinsku, gdje je postala prva Iranka sa svjetskom ženskom medaljom.

Kao i brojni drugi iranski sportaši, i Kimia je pobjegla u Europu, te je pravo nastupa dobila pod zastavom izbjeglica. Ipak, članica splitskog Marjana je odradila perfektnu borbu, pratila doslovno svaku uputu trenera Veljka Laure i osigurala treću hrvatsku medalju. Pobjeda od 10:0 dovoljno govori koliko je Bruna bila dominantna protiv Kimie Alizadeh.

U polufinalu je Bruna deklasirala Ruskinju Prokudinu 14:2, a ta dva boda Ruskinje su bile dvije opomene suca, te se plasirala u finale gdje je u neizvjesnoj borbi svladala Mariju Štetić, koja nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sa 14:10 i popela se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Dodajmo da je Bruna Vuletić u karijeri kompletirala naslove europske prvakinje u sve tri uzrasne kategorije što nije uspjelo još nikome iz redova splitskog Marjana. Nije zanemariv niti podatak da je Bruna Vuletić propustila kompletne pripreme reprezentacije u Makarskoj zbog koronavirusa kojeg je preboljela prije samo deset dana.

Evidentni olimpijski kandidat Toni Kanaet je odlično otvorio natjecanje pobjedom protiv Estonca Strooma 48:0. Izvrsnu borbu odradio je i u osmini finala protiv uvijek neugodnog Nicholasa Cortena iz Belgije i slavio 19:10. S ukupnom bodovnom razlikom od 67:10 je stigao u borbu za odličje i prava je šteta da ga je ždrijeb već u četvrtfinalu namjerio na najboljeg Rusa, nevjerojatnog Hramčova, svjetskog i europskog prvaka, vodećeg na olimpijskim i svjetskim rang listama u kategoriji do 80 kilograma.

Član splitskog Marjana na koncu može biti zadovoljan trenutnim stanjem forme s obzirom da je propustio mjesec dana priprema zbog loma ruke, te da je prije 20 dana prebolio koronavirus. Njegov fokus ipak je tempirati formu za Olimpijske igre u Tokiju. Četvrtfinalnu borbu protiv Rusa odradio je na visokom nivou, izgubio 9:14 i u posljednjim sekundama za dlaku promašio zadnji kružni u glavu s kojim bi izjednačio na 14:14 i otišao na zlatni bod. S obzirom da je Rus dosad bio dominantan u međusobnim dvobojima veseli koliko je Kanaet fizički i taktički napredovao u odnosu na finalni Grand prix u Moskvi 2019. godine.

Marko Golubić iz Dubrave je na EP stigao u odličnoj formi, već u prvoj borbi je pokazao da može daleko, pa čak i do medalje. Pobijedio je prekidom 27:1 protiv Armenca Romana Hajrapetova. U osmini finala je bio bolji od Rusa Krivejčenka 31:16, da bi na koncu u borbi za medalju ostao praznih ruku izgubivši od reprezentativca Bosne i Hercegovine Husića 40:55. U jednom trenutku Marko je stigao na samo bod zaostatka u posljednjoj rundi i činilo se da će preokrenuti borbu, no tada je dobio neugodan udarac u glavu od kojeg se nije uspio oporaviti do kraja borbe.

Bruna Vuletić, TK Marjan, Split -62kg

1.kolo: slobodna, 2.kolo: Tvaronaviciute (Litva) 5:1, Četvrtfinale: Alizadeh RTA 10:0, Polufinale: Prokudina (Rusija) 14:2, Finale: Štetić (BiH) 14:10.

Matea Jelić, TK Marjan, Split -67kg

1.kolo: slobodna, 2.kolo: Stolbova (Češka) 24:4, Četvrtfinale: Furedi (Mađarska) 26:6, Polufinale: Wiet (Francuska) 2:0 (8:8), Finale: Williams (Velika Britanija) 13:10.

Marko Golubić, TK Dubrava, Zagreb -74kg

1.kolo: Hajrapetov (Armenija) 27:1, 2.kolo: Krivejčenko (Rusija) 31:16, Četvrfinale: Husić (BiH) 40:55.

Toni Kanaet, TK Marjan, Split -80kg

1.kolo Stroom (Estonija) 48:0, 2.kolo: Corten (Belgija) 19:10, Četvrtfinale: Hramčov (Rusija) 9-14.

Linker
19. travanj 2024 02:43