Regija

Ekskluzivni intervju Marka Martinjaka uoči borbe za titulu: ‘Za ovo treba imati posebnu dozu ludosti‘

Marko Martinjak

 Marko Martinjak
Ima priliku odmah nastaviti tamo gdje je stao prije pet godina

Najuspješniji hrvatski borac golim šakama u povijesti, Marko Martinjak, na veliko oduševljenje kako hrvatskih, tako i engleskih fanova, vraća se borbama, i to u velikom stilu. Prošlo je pet godina od njegove posljednje borbe, a prije nekoliko mjeseci vratio se u ulozi trenera svog pulena Luke Zebeca koji je nažalost poražen u svom debiju protiv protiv starijeg i iskusnijeg Johna Colliera, inače bivšeg profesionalnog boksača s preko 20 mečeva.

Marka povratnički meč čeka za tri tjedna, 03.12., a boksat će za upražnjeni pojas svjetskoga prvaka. Protivnik će mu biti Chad Kelly, borac agresivnog stila koji je za titulu boksao protiv Anthony Holmesa u meču koji je završio neriješeno. Kako je Holmes raskinuo ugovor s organizacijom, tako je titula ostala upražnjena, a priliku za osvajanje će dobiti upravo naš Marko.

Prošlo je pet godina otkad si se posljednji put borio u boksu golim šakama, a sada za već tri tjedna spremaš veliki povratak. Što te potaknulo da se vratiš borbama?

"Da prošlo je dosta vremena od mog zadnjeg ulaska u ring. Jednostavno želja se u meni prelomila dok sam spremao Luku Zebeca za njegov meč. Radili smo zajedno na sezoni, te jednom prilikom, iznerviran s poslom, rekao sam Luki da jednostavno ne mogu vise ovaj posao raditi i da se vraćam u ring. Jednostavno to sam ja i tome sam najbolji, prvenstveno i zbog načina na koji sam dočekan u Engleskoj. Jednostavno želja i ovisnost o borbama je bila jača nego da gledam samo mečeve sa strane. Taman na dan meča će biti tri mjeseca konstantnih treninga."

Organizatori te nisu štedjeli, već su te odlučili odmah na povratničkom meču gurnuti protiv Chada Kellyja za upražnjenu titulu svjetskog prvaka. Kakvu taktiku si pripremio za ovu borbu? Hoćeš li se oslanjati na svoje boksačke vještine ili se želiš potući?

"Kelly je boksao u šestom mjesecu s tadašnjim prvakom te je taj meč završio neriješeno. Nisam nigdje uspio pronaći taj meč, ali sam vidio njegove slike nakon meča, te sam u sebi razmišljao, ako mu je protivnik nanio ovakvu štetu, koji realno nije ni upola tehnički kao ja, onda je to to. Njegova taktika je da ide konstantno naprijed,što i meni u biti paše, jer će on ići na tuču, a ja na svoj boksački set vještina. Taktika je kao i uvijek, udari, a nemoj biti udaren, jer realno u svojih sedam mečeva pod BKB organizacijom nisam pretrpio nikakve jače ozljede, tako da vjerujem da će i ovaj put moja taktika upaliti i da ću neutralizirati Amerikanca u bilo kakvim njegovim divljim pokušajima."

Titulu si osvojio i branio ju nekoliko puta, ali nikada ju zapravo nisi izgubio, već ti je oduzeta radi neaktivnosti. Hoće li 03.12. Hrvatska ponovno dobiti svjetskog prvaka u boksu bez rukavica i koliko bi to doprinijelo popularizaciji ovog sporta u našim krajevima?

"Da ne vjerujem u sebe i da ću ponovno osvojiti titulu ne bih odmah pristao na meč za prvaka svijeta. Već i ovako dobivam dosta upita od strane raznih boraca (kickboxing, MMA,boks) koji bi se voljeli okušati u golorukom boksu, tako da da, vjerujem da će ponovno osvajanje titule dodatno popularizirati ovu vještinu."

Kako teku pripreme? Na što se najviše baziraš i imaš li dovoljno sparing partnera? Koliko kilograma ti je još preostalo skinuti do same borbe?

"Pripreme teku odlično. U pripremni ciklus sam krenuo sa 102 kg, a sada tri tjedna do meča sam na nekih 90-91 kg i odlično se osjećam. Marko Deša me sprema kondicijski i boksački i obojica smo zadovoljni suradnjom, koju ćemo dodatno očvrsnuti osvajanjem titule. Ovim putem bih se zahvalio Ivici Iviću i njegovim dečkima iz Armus Gyma, Tomi Kadiću i boksačkom klubu Gladijator, kao i Saši Zoriću i njegovim borcima iz UFK Novi Zagreb sto su odradili veliki dio mojih priprema, a to su sparinzi, bez kojih napretka nema. Preostalo mi je još skinuti 2-3 kg, tako da to neće biti nikakav problem. Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez mog trenera Marka Deše koji me spremao kako boksački, tako i kondicijski, te se i brinuo za moje prehranu i ostale nutricionističke aspekte."

U borbe si znao ulaziti kao favorit, ali i kao ‘underdog‘. Vidjeli smo te u dramatičnim situacijama gdje si bio na podu, te na kraju odnio pobjedu. Hoćeš li forsirati nokaut i agresivnu borbu ili namjeravaš taktizirati i odboksati nešto opreznije?

"Moj način borbe nikada nije bio u toj mjeri agresivan kao kod većine boraca, ali smatram da kontroliranjem protivnika lijevom rukom i zauzimanjem centra ringa već pokazujem agresivnost i tko je gazda u dvorištu. Moj plan je njega nadboksati, a samim time vjerujem da će onda doći i do prekida meča u moju korist. "

Hoće li "ring rust" imati utjecaja na ishod borbe?

"Ne, mislim da neće. Opet ponavljam; da nisam siguran u sebe i da ne vjerujem u ove muke oko skidanja kilograma, odricanja i treninga, ne bih ušao u ovaj meč, već bi tražio neki lakši prije napada za svjetsku titulu. Ali to nisam ja. Ja idem po pobjedu, idem im pokazati od čega smo mi Hrvati napravljeni I donijeti još jedan pojas doma."

S obzirom na to da su u boksu golim šakama ozlijede vrlo česte, primjerice pucanje kosti na šakama, pucanje arkada i općenito kože na licu, a operacije nisu jeftine, bi li preporučio mladim borcima da grade karijeru u ovome sportu?

"A gledaj, moj savjet mladim ljudima je da se uopće ne bave profesionalno borilačkim sportom, ako nisu dovoljno gladni za treningom, za odricanjem i uspjehom. Svaki profesionalni sport je na neku ruku štetan, a pogotovo kada dobiješ čist udarac golom šakom, nije to šala.Tu se odmah otvaraju arkade, jagodične kosti, što si i sam rekao, dolazi do pucanja prstiju i članaka na šakama. Za svaki borilački sport treba imati i tu neku dozu ludosti u glavi, ali za ovo jednu posebnu." - u zabavnom tonu zaključio je intervju Marko.

Kratku najavu Markove borbe možete pogledati u nastavku članka.

Linker
25. travanj 2024 16:54